Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την καταγγελία που αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν τις λίστες με τα ονόματα όσων έφθασαν από το εξωτερικό και υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, στη Θεσσαλονίκη, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διερευνήσει εάν ισχύουν τα περί αδυναμίας ελέγχων σε όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα καθώς κάποιοι απ’ αυτούς φέρονται ότι ενδέχεται να είναι φορείς του κορονοϊού αλλά κυκλοφορούν στους δρόμους, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία.
Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε το δημοσίευμα του GRTimes με βάση την καταγγελία για ένα ανδρόγυνο που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία και δεν παραμένει σπίτι παρά την υποχρεωτική 14ήμερη απομόνωση στο σπίτι.
Με εντολή του προϊστάμενου, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Καραγιαννακίδου παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται η «παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων». Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να ληφθούν μαρτυρικές καταθέσεις ενώ η εισαγγελέας ζήτησε να προσκομιστεί και το σχετικό έγγραφο που φέρεται ότι υπέγραψε το εν λόγω ζευγάρι, κατά την άφιξη του στο «Ελ. Βενιζέλος», βεβαιώνοντας ότι θα βρίσκεται σε καραντίνα για την αποτροπή ενδεχόμενης μετάδοσης του ιού.
Σύμφωνα με την καταγγελία ο άνδρας και η γυναίκα, ηλικίας περίπου 40 ετών, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, έφθασαν στην Ελλάδα με απ’ ευθείας πτήση αεροσκάφους που μετέφερε φοιτητές από αγγλικά πανεπιστήμια ενώ στους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης φέρεται ότι εντοπίστηκαν περίπου 20 κρούσματα. Οι δύο καταγγελλόμενοι φέρονται ότι αντί να παραμένουν στο σπίτι τους, όλες αυτές τι ημέρες, βγάζουν βόλτες το ανήλικο παιδί τους αδιαφορώντας για τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η εν λόγω συμπεριφορά έχει ήδη αναφερθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στους «ιχνηλάτες», στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα που δεν διαθέτουν τη σχετική λίστα με όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα, σύμφωνα με την καταγγελία. Όπως έγινε γνωστό δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται μόνο στην Αθήνα ενώ δεν διενεργείται κανένας έλεγχος στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: GRTimes.gr