Για ένα διεθνές κυνήγι υγειονομικού υλικού, κάνει λόγο η “Καθημερινή” στο σημερινό της πρώτο θέμα, την ώρα που αναμένεται η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων να ανακοινώσει σήμερα την θέση της σχετικά με την χρήση της προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.
Η “Καθημερινή” περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες της, μια τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια επίσημη και μη επίσημη αγορά υγειονομικού υλικού (μάσκες, αναπνευστήρες, γάντια και άλλα είδη προστασίας), στην οποία επιχειρεί να παρέμβει και η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα. Κι αυτό ενώ οι γιατροί και νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων επισημαίνουν τις ελλείψεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους.
Η εφημερίδα κάνει λόγο ακόμα και για “μυστικές” πτήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί στην Κίνα και σε άλλα σημεία του πλανήτη το αναγκαίο υλικό. Τα δρομολόγια των πτήσεων αυτών δεν ανακοινώνονται, όπως και το υλικό που μεταφέρουν, καθώς υπάρχει φόβος ότι σε κάποιον ενδιάμεσο σταθμό θα εκδηλωθούν προσπάθειες κρατών να δεσμεύσουν ή και να κατάσχουν το υλικό.
Αυτό συνέβη, άλλωστε, πρόσφατα με υγειονομικό υλικό που κατάσχεσε η Γερμανία και δεν έφτασε ποτέ στην Ιταλία, κάτι που ανάγκασε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε να παρέμβει στην Άνγκελα Μέρκελ. Το ίδιο έκαναν προ ημερών και οι ΗΠΑ με υγειονομικό υλικό που έπρεπε να καταλήξει στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια “μαύρη αγορά” υγειονομικού υλικού, με τιμές πολλαπλάσιες εκείνων πριν ξεσπάσει η πανδημία και ανυπολόγιστο κέρδος για τους κατασκευαστές του υλικού αλλά και για μεσάζοντες που παρεμβάλλονται για να “κλείσουν” συμφωνίες και να διαπραγματευτούν με κράτη και κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας προμήθειες εκατομμυρίων.
Αυτή την “μαύρη αγορά” που περιγράφει η “Καθημερινή” επισήμανε, χθες, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως πρέπει η κυβέρνηση να κάνει ότι είναι εφικτό -ακόμα και σε αυτό το επίπεδο- για να εξασφαλίσει το αναγκαίο υλικό προστασίας των γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και όσων εμπλέκονται στο δημόσιο συστημα υγείας που δίνει την μάχη του κοροναϊού.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ύπαρξη “μαύρης αγοράς” προκάλεσε, μάλιστα, το ενδιαφέρον (κατόπιν ερωτήματος τηλεθεατή στο twitter) του Νίκου Χατζηνικολάου για να επανέλθει και να ζητήσει διευκρινίσεις. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ακόμα πιο έντονα αυτό το διεθνές κύκλωμα εμπορίας υγειονομικού υλικού, επικαλούμενος στοιχεία και πληροφορίες που έχουν φτάσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η σύγκρουση ΗΠΑ- Γερμανίας- Καναδά
Όπως ανέφεραν, προχθές, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Reuters, το γεγονός ότι τα ιατρικά εφόδια, αποτελούν εμπόρευμα προς πώληση σε αυτόν με τα περισσότερα χρήματα αναδεικνύεται από τις αντεγκλήσεις που σημειώνονται μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών, προεξάρχοντων της Γερμανίας και του Καναδά, για φορτία χειρουργικών μασκών…
Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Γκάιζελ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «σύγχρονου τύπου πειρατεία» καταγγέλλοντας ότι μια προπληρωμένη παραγγελία 200.000 χειρουργικών μασκών του Βερολίνου που θα έφτανε μέσω Μπανγκόκ από την Κίνα, κατέληξε τελικά στις ΗΠΑ.
Ωστόσο η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Μπαγκονγκ δήλωσε στο «Reuters» ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έκανε καμιά κίνηση για να αλλάξει πορεία σε φορτίο με κατεύθυνση τη Γερμανία «ούτε έχει και οποιαδήποτε γνώση σχετικά με ένα τέτοιο φορτίο» Εξέφρασε τον προβληματισμό των ΗΠΑ για προσπάθειες διαίρεσης των διεθνών προσπαθειών «μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης».
Εκπρόσωπος της εταιρίας «3Μ» από την οποία το Βερολίνο είχε παραγγείλει τις μάσκες, δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κατάσχεση προϊόντων της.
Πάντως σήμερα το απόγευμα, η Γερμανία φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω: Σε νέα ανακοίνωσή της, η Γερουσία του Βερολίνου διευκρινίζει ότι η παραγγελία δεν είχε γίνει τελικά στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία «3Μ» στην Κίνα, αλλά σε κάποια γερμανική εταιρία λιανικής πώλησης και ότι τώρα ερευνάται σε ποιο σημείο εξαφανίστηκε το φορτίο, το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ…
Την ίδια ώρα και ο επαρχιακός πρωθυπουργός του Οντάριο, της μεγαλύτερης επαρχίας του Καναδά, κατήγγειλε σήμερα ότι οι ΗΠΑ μπλόκαραν την παράδοση 3 εκατομμυρίων μασκών προσώπου, που θα χρησιμοποιούνταν στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Ο Νταγκ Φορντ είπε στο Global News ότι το περιστατικό συνέβη το Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως απαράδεκτο». Είπε, επίσης, ότι τα αποθέματα προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού της επαρχίας θα εξαντληθούν σε μία εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απέφυγε σήμερα τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το περιστατικό, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε: «Αναμένουμε την παράδοση των φορτίων».
Σύμμαχοι των ΗΠΑ διαμαρτύρονται για αυτό που αποκαλούν τακτικές της «Άγριας Δύσης», περιγράφοντας μεθόδους που υιοθετεί η Ουάσιγκτον, όπως το να δίνει μεγαλύτερες προσφορές ή να εμποδίζει φορτία προς αγοραστές που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για ιατρικό εξοπλισμό. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι λένε πως οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ πάνω από την τιμή της αγοράς για ιατρικού επιπέδου μάσκες και σε μερικές περιπτώσεις κερδίζουν συμβόλαια πλειοδοτώντας ακόμη και αφού ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πιστέψει πως έχουν κλείσει τη συμφωνία, ενώ ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε επίσης ένα παρόμοιο επεισόδιο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική κυβέρνηση συνιστά τώρα στους Αμερικανούς, αν θέλουν, να καλύπτουν το πρόσωπό τους με ύφασμα για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, όμως η οδηγία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δεν συνιστά να φοράει ο κόσμος μάσκες ιατρικού επιπέδου. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι υπογράφει εντολή να σταματήσει η εξαγωγή μασκών N95, που παρέχουν ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα και άλλου αμερικανικού ιατρικού εξοπλισμού.
Η εισηγμένη στις ΗΠΑ πολυεθνική εταιρεία «3M Co» ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο Λευκός Οίκος τη διέταξε να σταματήσει όλες τις αποστολές στον Καναδά και τη Λατινική Αμερική αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις «σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες» που η 3M επισημαίνει πως θα υπάρξουν.
Στη Γαλλία, τρεις περιφερειάρχες σκιαγράφησαν μια παρόμοια εικόνα. Ο Ζαν Ροτνέ δήλωσε πως διεξάγει διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσει πως παραγγελίες για μάσκες θα φθάσουν στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, όπου πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία, πριν επεκταθεί δυτικά προς το Παρίσι. Ο ίδιος δήλωσε πως φορτία αλλάζουν χέρια την τελευταία στιγμή.«Στις πίστες αεροδρομίων, οι Αμερικανοί βγάζουν τα μετρητά τους και πληρώνουν τριπλάσια ή τετραπλάσια απ’ αυτά που έχουμε προσφέρει», δήλωσε ο Ροτνέ στον ραδιοσταθμό RTL France. Η ομόλογος του Ροτνέ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η Βαλερί Πεκρές, δήλωσε πως ηττήθηκε σε μια παραγγελία από μια χώρα με βαθιές τσέπες, αν και δεν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει τις πληροφορίες. Ωστόσο ένας αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες ότι μπορεί να αναληφθεί δράση.«Είναι οι δυνάμεις της αγοράς», λέει ο αξιωματούχος αυτός. «Αυτός που πληρώνει περισσότερα παίρνει το έπαθλο».
Πόλεμος κατασκόπων
Πάντως η αγορά υγειονομικού υλικού προκαλεί μάχη χαρακωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο με υπόγειες συγκρούσεις και εμπλοκή ακόμα και των μυστικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Γαλλίας όπου δεν μπόρεσε να προμηθεύσει τρία νοσοκομεία της επειδή στην πίστα του αεροδρομίου της Σαγκάης, από όπου και θα απογειωνόταν το αεροσκάφος έγινε μια ιδιότυπη δημοπρασία με πλειοδότες Αμερικανούς ιδιώτες. Ακόμη στις αρχές του περασμένου μήνα πραγματοποιήθηκε πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, καθώς οι μάσκες που μετέφερε αεροσκάφος στο Βερολίνο κατασχέθηκαν όταν έκανε στάση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ.
Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία μπλόκαρε φορτίο 200.000 μασκών που προορίζονταν για τα νοσοκομεία της Ιταλίας. Οι μάσκες ήταν πληρωμένες με το ποσόν των 670.000 ευρώ, αλλά το τελωνείο της Αγκυρας απαιτούσε συνεχώς νέα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα οι μάσκες να μείνουν μακριά από τον τελικό προορισμό τους. Η ιταλική εφημερίδα διέκρινε καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς από τις αρχές της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μίλησε προσωπικά με τον Ερντογάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί άμεσα. Ακόμα περιμένουν…