Η τιμή του βαρελιού ενός είδους αμερικανικού αργού, που βυθίστηκε χθες Δευτέρα βαθιά σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία, εξαιτίας του κορεσμού της αγοράς και της κατάρρευσης της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ανέκαμψε σήμερα στην αγορά της Ασίας, επανερχόμενο μετά την έναρξη των συναλλαγών λίγο πάνω από το μηδέν.
Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο 0,56 δολάριο, έναντι των -37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Η διαπραγμάτευση των συμβολαίων παράδοσης για τον Μάιο τερματίζεται σήμερα.
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα προσθέσουν 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού στο στρατηγικό τους απόθεμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου για να αγοράσει 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού και να τα προσθέσει στο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.
«Θα ανεφοδιάσουμε πλήρως το στρατηγικό μας απόθεμα πετρελαίου», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως η κυβέρνησή του θα αγοράσει «ως και 75 εκατομμύρια βαρέλια» για να το καλύψει πλήρως. Ο Ρεπουμπλικάνος έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.
Η τιμή του αργού κατέρρευσε χθες στις διεθνείς αγορές. Οι τιμές ορισμένων ειδών αμερικανικού αργού υποχώρησαν μάλιστα κάτω από το μηδέν – με άλλα λόγια, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών πληρώνουν τους πελάτες τους για να αγοράσουν.
Ποιοι ευθύνονται
Οι traders στην προθεσμιακή αγορά των παραγώγων και όχι τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, είναι εκείνοι που… ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα απίστευτα κι όμως πραγματικά που έγιναν με τις τιμές του αργού αμερικανικού πετρελαίου.
Η λήξη σήμερα Τρίτη του συμβολαίου του Μαΐου ήταν εκείνη που έφερε τις τιμές σε αρνητικό έδαφος. Δηλαδή στα – 13,10 δολάρια ανά βαρέλι, ποσό που θεωρητικά θα πρέπει να πληρώσουν οι παραγωγοί για να ικανοποιήσουν τους αγοραστές…
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στα ακραία τρέχοντα δεδομένα όσο και σε αυτά της εκρηκτικής ανόδου η εικόνα που παρουσιάζουν τα παράγωγα δεν αντιστοιχίζεται με τα πραγματικά δεδομένα. Και τούτο γιατί τα παιζόμενα συμβόλαια στον μαύρο χρυσό φτάνουν να είναι κατά διαστήματα από 4 έως 10 φορές μεγαλύτερα σε ότι αφορά την πραγματική ζήτηση σε πετρέλαιο.
Στον αντίποδα της σημερινής αρνητικής εικόνας είχε κινηθεί η αγορά τον Ιούνιο του 2008 όταν και οι τιμές του αργού αμερικανικού πετρελαίου (West Texas Intermediate) είχε εκτιναχθεί στα ιστορικά υψηλά των 140 δολαρίων ανά βαρέλι, η χωρητικότητα του οποίου είναι 195 λίτρα.
Κατά καιρούς έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 30% με το 40% των τιμών που εκφράζονται στις προθεσμιακές αγορές αποτελούν κινήσεις κερδοσκοπίας είτα ανατιμητικές, είτε υποτιμητικές. Δηλωτικό της κραυγαλέας αναντιστοιχίας των χθεσινών τιμών είναι ότι η τιμή της βενζίνης υποχωρεί 4,2% ενώ αντίστοιχα εκείνη του πετρελαίου θέρμανσης καταγράφει πτώση 6%.
Παράλληλα, και οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών αμερικανικών εταιρειών εμφανίζουν ελεγχόμενη πτώση της τάξεως του 4% με 5% χωρίς δηλαδή να έχουν την… εξωπραγματική εικόνα που παρουσιάζει η προθεσμιακή τιμή του αργού πετρελαίου.
Στο χάρτη των ενεργειακών προϊόντων το φυσικό αέριο είναι εκείνο που κλέβει σήμερα την παράσταση με την τιμή του να ενισχύεται κατά 10,5%. Πρόκειται για το προϊόν το οποίο και εκφράζει το 1.4 από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η τιμή της αιθανόλης υποχωρεί κατά 2,6% ενώ σε θετικό έδαφος βρίσκεται τόσο το προπάνιο (+5,5%) όσο και η νάφθα (+0,4%).
Αν ληφθεί υπόψιν ότι ένα βαρέλι πετρελαίου παράγει περίπου 72 λίτρα βενζίνης είναι προφανώς ότι ανάμεσα στις προθεσμιακές τιμές των δύο αυτών προϊόντων υπάρχει μια κραυγαλέα διαφορά η οποία και συνηγορεί ότι τα συμβόλαια στο αργό πετρέλαιο δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά δεδομένα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης θα υπάρξει μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου κατά τουλάχιστον 30%. Όλα αυτά όταν κατά μέσο όρο η εξόρυξη αργού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία ανέρχεται από 5 έως 9 δολάρια το βαρέλι ενώ στην περίπτωση της Ρωσίας το κόστος εξόρυξης είναι από 17 έως 25 δολάρια ανά βαρέλι. Ειδικά σε ότι αφορά τις αμερικανικές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθο τα κόστη τους υπολογίζονται ανάμεσα στα 35 με 40 δολάρια το βαρέλι.
Η όλη αναταραχή που γνωρίζει ο πλανήτης εν μέσω της πανδημίας δρομολογεί αναπόφευκτα ανατρεπτικές καταστάσεις και για τον «μαύρο χρυσό» αν και είναι προφανές ότι τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ποτέ δεν θα είναι σε αρνητικό έδαφος τιμολόγησης.
Σε σημαντικό βαθμό η εικόνα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πανικόβλητων κινήσεων από traders οφείλεται στο γεγονός ότι η αμερικανική αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξαντλήσει τη δυνατότητα αποθεματοποίησης πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στο όλο σκηνικό είναι εξαιρετικά σύνθετες. Αλλά αυτό απομένει να αποτυπωθεί επακριβώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Άλλωστε, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης το αργό αμερικανικό πετρέλαιο με συμφωνίες παράδοσης τον προσεχή Ιούνιο τιμολογείται τώρα στα επίπεδα κοντά στα 19 δολάρια ανά βαρέλι. Σχεδόν 8 δολάρια πιο κάτω από τις τιμές του πετρελαίου τύπου Brent το οποίο κατέγραψε ημερήσια πτώση 7,1%
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, mononews.gr