Νέα στοιχεία εις βάρος της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κυριακάτικες εφημερίδες, όχι μόνο από αυτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή ασπίδα προστασίας στον Γιάννη Βρούτση ορθώνει το φιλο-σαμαρικό antinews.
Το ‘Documento” εστιάζει στη σύμβουλο του υπουργού, δικηγόρο Ευγενία Παπαβασιλείου:
«Η οικογένεια της συμβούλου του, στην οποία ανήκει το ΚΕΚ Ευκλείδης, αλλά και οι συνέταιροί της, στους οποίους ανήκουν τρεις από τις επτά πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, έχουν πάρει και άλλες φορές χρήματα με τις ευλογίες του Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται», σύμφωνα πάντα με το ίδιο, πολυσέλιδο, δημοσίευμα, «για έργο 2,6 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε να κάνει με τη στήριξη και επιμόρφωση 550 απολυμένων του ΔΟΛ, του ‘Έθνους’ και του Πήγασου. Αν και επρόκειτο για διαγωνισμό του υπουργείου, οι ανταγωνιστές του (σ.σ. μεταξύ των οποίων τα ΚΕΚ των ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) υποστηρίζουν ότι πετάχτηκαν έξω για ‘τυπικούς’ λόγους (…)
Επιπλέον από την έρευνα του ‘Documento’ προκύπτει πως δύο από τις πλατφόρμες που επιλέχθηκαν, εμφανίζονται online δύο μέρες πριν από την τελική απόφαση Βρούτση. Κάτι που θέτει περαιτέρω εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο οι όροι του διαγωνισμού ήταν φωτογραφικοί». Τέλος, η απάντηση της Κομισιόν στην εφημερίδα αδειάζει τον Γ. Βρούτση, όπως υποστηρίζει το “D”, αναφορικά με το κατά πόσο η στήριξη επιστημόνων – αυτοαπασχολούμενων μπορούσε να γίνει από Κοινοτικά κονδύλια.
Documento
Την ίδια ώρα η «Kυριακάτικη Δημοκρατία» θέτει το ερώτημα «ποια σχέση έχει ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Στρουζάκης (σ.σ. πρόκειται για την επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει τους όρους για τις πλατφόρμες και τους παρόχους κατάρτισης) «με τον συνονόματό (;) του, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΕΟΝΙΧ Α.Ε., στην οποία τις ημέρες που ακολούθησαν, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση τρία έργα, συνολικής δαπάνης περίπου 165.000 ευρώ (είναι συνωνυμία, συγγενείς ή το ίδιο πρόσωπο;)».
«Τη βασική πολιτική ευθύνη του σκανδάλου αυτού», σύμφωνα με την «κυριακάτικη Δημοκρατία», «φέρει ξεκάθαρα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (…) Το γεγονός όμως ότι το Μέγαρο Μαξίμου τον καλύπτει ως τώρα, παρότι επλήγη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη δυσώδη αυτή υπόθεση, γεννά πλείστα ερωτήματα, με βασικότερο αυτό της πιθανής εμπλοκής προσώπου της ‘αυλής’ του Μαξίμου».
Στο «Βήμα» πάλι, το ρεπορτάζ της εφημερίδας ξεκινά ως εξής: «’Ήταν μια αστοχία’. Έτσι αντέδρασε το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα καταγγελιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και τους επιστήμονες που ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τα vouchers των 600 ευρώ για επιμόρφωση στα ΚΕΚ. Η αστοχία διορθώθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπερασπιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή τους χειρισμούς του».
Ωστόσο, σε ένθετο στην ίδια σελίδα, η εφημερίδα θέτει σειρά καυτών ερωτημάτων: «Πώς ορίστηκαν με ταχύτατο διαγωνισμό οι επτά πάροχοι/ ιστοσελίδες, όταν δεν είναι γνωστό ποιες και πόσες εταιρείες είναι πίσω τους, αλλά παρ’ όλα αυτά αποφασίστηκε να τους δοθούν σκανδαλωδώς πολλά χρήματα; Πώς επιλέχθηκαν τα 400 ΚΕΚ που περιλαμβάνονται σε άλλη υπουργική απόφαση; Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν ξεκινήσει έρευνα η Olaf και ζητήσει επιστροφή των κοινοτικών κονδυλίων;». Ερωτήματα που, προφανέστατα, δεν έχουν αποδέκτη μόνο τον, μέχρι σήμερα, υπουργό Εργασίας.
Βήμα της Κυριακής
Μια ξεχωριστή πτυχή του θέματος είναι η… έκρηξη του Νίκου Καστρινάκη, γενικού διευθυντή του ΙΕΚ ΣΒΙΕ, πρώτα στον “Real FM” και μετά, στο “Documento”:
«Εφτά άγνωστες σε όλους εμάς πλατφόρμες πήραν τη δουλειά της τηλεκατάρτισης μέσω διαγωνισμού, όπως μας ανακοινώθηκε εκ των υστέρων, αφού δεν είχαμε ενημερωθεί γι’ αυτόν. Έτσι βρήκαμε έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό για να αναρτήσουμε. Υλικό που, για να το πω λιανά -γιατί έχω πολύ θυμό μέσα μου επειδή έχουμε πληγεί πολύ- το ‘φόρεσαν’ στον κόσμο και προέκυψαν τα γνωστά ‘σκόιλ ελικιού’. Κατηγορηθήκαμε ότι τα αναρτήσαμε εμείς, και όχι κατ’ εντολή και κατ’ ανάθεση του υπουργείου οι εφτά πλατφόρμες. Το πού βρέθηκαν αυτές οι πλατφόρμες είναι αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς αδαής για να μην καταλαβαίνει. Θα διεκδικήσουμε και θα λάβουμε τα υποσχεθέντα δια της προκήρυξης δεδουλευμένα. Ο πρωθυπουργός ας φροντίσει να μην πέσουμε σε άλλο ένα φιάσκο».
Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να …ισορροπήσει δεδομένου ότι ο Γιάννης Βρούτσης δεν έχει μείνει χωρίς εφεδρείες: το φιλο-σαμαρικό “antinews” στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, σε κείμενο υπό τον, χαρακτηριστικό, τίτλο, «Αυτός είναι ο Μητσοτακισμός».
Σε αυτό στηλιτεύεται η προσπάθεια των, κατά το site, κυβερνητικών δημοσιογραφικών φερεφώνων, που επιχειρούν «ματαίως να φορτώσουν την αμαρτία στις πλάτες του Βρούτση. Λες και ο Κυριάκος δεν ήξερε, δεν γνώριζε κι αίφνης, αφότου γκρεμίστηκε το διαδίκτυο από το γιουχάισμα, ανακάλυψε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο του Βρούτση. Γελάνε και οι πέτρες… νεοφιλελεύθερα αδέρφια με τις απίστευτες δικαιολογίες σας. Τώρα αν νομίζετε ότι ακόμη κι αν… φάτε τον Βρούτση ο κόσμος θα ξεχάσει ότι σας έπιασε με την γίδα στην πλάτη, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βουλιάζει λόγω κορονοϊού, πλανάστε πλάνην οικτρά. Δυστυχώς κύριοι του Μαξίμου την πατήσατε κανονικότατα».