Τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων τοποθετεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι αλλεπάλληλες, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων που αναμένονται την εβδομάδα που έρχεται.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια ημέρα θα υπάρξει σχετικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ωστόσο η ενημέρωση της Βουλής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, σε ένα σκέλος που αφορά βέβαια και το αμιγώς πολιτικό κομμάτι, λόγω της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στο οικονομικό πεδίο.
Τα σχολεία
Το κρισιμότερο «στοίχημα» ενόψει της επανεκκίνησης φαίνεται πως αποτελούν τα σχολεία, που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην πορεία του εγχειρήματος. Χθες, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή στα θρανία να γίνει σταδιακά, διευκρινίζοντας πως προτεραιότητα αποτελούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι τα σχολεία «είναι ζήτημα πολύ-παραγοντικό», προσθέτοντας πως θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», και συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση. Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο απογευματινών βαρδιών, διευκρίνισε πως θέση της κυβέρνησης είναι να διασφαλισθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μόνο με πρωινές βάρδιες
Από εκεί και πέρα, σε γενικές γραμμές ο ορίζοντας της χαλάρωσης των μέτρων, βάσει των τωρινών δεδομένων, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από τις αρχές Μαΐού μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου, με την κυβέρνηση να εξετάζει προσεκτικά σε αυτή την περίοδο τον αντίκτυπο του κάθε «βήματος» πριν προχωρήσει στο επόμενο.
Η τοποθέτηση Τσιόδρα
Αλλωστε, στο ζήτημα της άρσης του lockdown αναφέρθηκε εκτενώς χθες και ο Σωτήρης Τσίοδρας, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι»
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;
Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος». Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες»;
Η μετάβαση
Το τρίπτυχο, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία η έξοδος στην κοινωνία και την αγορά, συνέχιση τήρησης κάποιων κανόνων στη ζωή μας και σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ενόψει, λοιπόν, των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την άρση των περιορισμών, ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως «έχουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε τη μετάβαση στην ομαλότητα. Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με το ότι, πρώτον, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι αυτονόητο ότι θα βγούμε ξανά στην κοινωνία και την εργασία. Προφανώς δεν καθίσαμε σε καραντίνα για να είμαστε μονίμως σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα ξαναβγούμε σταδιακώς αλλά χωρίς εκπτώσεις στην υγεία».
«Δεύτερη βασική παραδοχή είναι ότι ορισμένοι από τους κανόνες τους οποίους τηρήσαμε με αυστηρότητα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (…) Θα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, θα προστατεύονται οι ευάλωτοι, θα αποφεύγουμε τους μεγάλους κοινωνικούς συγχρωτισμούς άρα, αλλάζουμε τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και ενεργούμε. Το τρίτο, είναι ότι η μετάβαση δεν θα γίνει με τρόπο αυτόματο. Θα είναι στην πραγματικότητα μια σταδιακή μετάβαση, θα πάρει χρόνο, όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος ουσιαστικά θα έχουμε φάσεις στις οποίες θα απελευθερώνονται οι περιορισμοί που υφίστανται, θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να αλλάζουμε λίγο τη ροή των πραγμάτων. Θα είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα…», επισήμανε.
Η οικονομία
Τη σταδιακή έξοδο της οικονομίας από το καθεστώς των περιορισμών λόγω κορωνοϊού και τη μετάβαση από το σύστημα γενικευμένης στήριξης, με επίκεντρο το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζομένους, σε στοχευμένα μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων, τη Δευτέρα, από τον πρωθυπουργό.
Ο νέος κύκλος, όπως τον ονόμασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Θέμα FM, θα σημάνει τη διακοπή του επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζομένους που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, καθώς οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν. Το ποσόν του επιδόματος θα προσαρμοστεί ανάλογα με το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και πόσες ημέρες θα απασχοληθούν οι εργαζόμενοι. Ανέφερε ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή ζητούν πίσω το προσωπικό τους και τόνισε ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, «η πολιτεία δεν μπορεί να δίνει τα 800 ευρώ». Για όσες επιχειρήσεις, βεβαίως, παραμείνουν κλειστές, θα συνεχιστεί, όπως είπε ο ίδιος, η στήριξη «με τα χαρακτηριστικά της α΄ περιόδου».
Πηγή: Καθημερινή
People watch a concert from their windoes in the San Basilio suburbs of Rome on Saturday. Photo: AFP