Με δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας εφέτος, το βασικό (ύφεση 4,7%) και το δυσμενές (ύφεση 7,9%), μετά τη λήψη μέτρων, απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις.
Η οικοδόμηση των σεναρίων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%. Ενώ το δυσμενές σενάριο αρχίζει με ύφεση 13,2% για να καταλήξει, μετά τη λήψη των μέτρων, σε ύφεση 7,9%. Παράλληλα, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, είναι έλλειμμα 1,9% στο βασικό σενάριο και έλλειμμα 2,8% στο δυσμενές σενάριο.
Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,348 δισ. ευρώ (9,7% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό κόστος τους σε 11,546 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,349 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και μετά.
Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 10,349 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο (5,8% του ΑΕΠ) και 9,546 δισ. ευρώ (5,4% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα, οι αναστολές φόρων και εισφορών ανέρχονται σε 2,332 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ) και μετά τις επιστροφές σε 1,562 δισ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ). Το ταμειακό κόστος χορήγησης δανείων με εγγυήσεις είναι 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) και η συνολική χορήγηση δανείων με εγγυήσεις μετά τη μόχλευση είναι 7 δισ. ευρώ (3,9%). Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.
Τα δημοσιονομικά και ταμειακά μέτρα που περιέχει το σενάριο είναι αυτά που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Δεν περιέχουν το συνολικό δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος των μέτρων που θα απαιτηθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται:
*Επιδότηση βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του προγράμματος SURE.
*Χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
*Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.
*Νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες (τουρισμό, μεταφορές κ.λπ.) και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.
Με την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, η συνολική αξία των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία αφορά πραγματική ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών απαντά και στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%, μετά τη λήψη των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων. Επίσης, αντί να αναμασά εμμονικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι “η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019”, ας συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ειδικότερα, για το 2019:
-Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
-Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8% το δ’ τρίμηνο του 2019, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007.
-Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% το δ’ τρίμηνο του 2019, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006.
Το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων παρουσιάστηκε παραπάνω, αναλυτικά και με πλήρη διαύγεια.
Είναι απορίας άξιον πώς ένας οικονομολόγος, που έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών, επιμένει ότι η αναστολή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων, την οποία προτείνει για 6 μήνες (με προοπτική παράτασης στους 9 μήνες), δεν έχει ταμειακό κόστος. Τον ενημερώνουμε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 52 δισ. ευρώ ετησίως και 23 δισ. ευρώ για τους έξι μήνες της περιόδου Μαρτίου- Αυγούστου. Παρακαλούμε να το λάβει υπόψη στην ποσοτικοποίησή του και να επανέλθει με μια πιο σοβαρή πρόταση. Γιατί θα αντιληφθεί ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε νέα μνημόνια, τα οποία εμείς θα αποφύγουμε».
Χαρίτσης: Η κυβερνητική λογική «βλέποντας και κάνοντας» οδηγεί σε πρωτοφανή ύφεση την ελληνική οικονομία
«Έχουμε μπροστά μας μία πρωτοφανή ύφεση, χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε το 2010» διαμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το Σάββατο 2/5 στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», επισημαίνοντας παράλληλα πως «σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές, η κρίση θα είναι βαθιά και η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες» όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αλλά και επειδή «ακόμη και πριν τον κορωνοϊό είχαμε επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας. Ενώ επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία έτρεχε με ρυθμό 2,8%, έφτασε στο 1% στο τέλος του χρόνου».
Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέροντας ότι «από την αρχή η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για μην μπούμε στο σπιράλ της ύφεσης. Δεν αρκεί η αναστολή των υποχρεώσεων, καθώς μιλάμε για ολόκληρους κλάδους που κινούνται με μηδενικούς τζίρους» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «αντίστοιχα πρέπει να στηριχθεί και το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί μεγάλο μέρος του ΑΕΠ»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν παίρνει τώρα «ισχυρά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας» υπογραμμίζοντας ότι «αν σε λίγους μήνες βρεθούμε αντιμέτωποι με χιλιάδες λουκέτα και στρατιές ανέργων, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά και πιο ακριβό να στηριχθεί η πραγματική οικονομία».
«Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση: να καταγράψει και να δημοσιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μας και πώς ακριβώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, εξηγώντας ότι «στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» έχουμε καταγράψει όλες τις δημοσιονομικές πηγές και υποστηρίζουμε ότι τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί το 50% αυτών, δηλαδή 26 δισ. ευρώ, τόσο σε απευθείας ρευστότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όσο και σε εγγυοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις».
«Όσο καθυστερεί η ουσιαστική στήριξη της οικονομίας, τα έσοδα του κράτους δεν μπορούν να ανακάμψουν. Θα βρεθούμε σε ένα φαύλο κύκλο που και η οικονομία θα είναι στάσιμη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επώδυνα για την ελληνικά οικονομία».
«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην ενίσχυση της οικονομίας, εξυπηρετώντας παράλληλα το χρέος, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πρέπει να δανειστούν» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «και αυτό λόγω της ύπαρξης του μαξιλαριού ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι τότε λοιδορούσαν τη δημιουργία του μαξιλαριού και ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών το αποκαλούσε τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης. Αποδεικνύεται ότι αυτή η υποτιθέμενη γκάφα ήταν σωτήρια για την ελληνική οικονομία».
Τρ. Αλεξιάδης: Θα ζητήσουν φόρους 9 δισ. ευρώ από όλους πλην… καναλιών, το είπαν ευθέως
Το είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, θα απαιτηθούν από τους πολίτες φόροι 9 δισ. ευρώ για εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας όταν δεν έχουν τώρα ούτε θα έχουν άμεσα στο μέλλον εισόδημα, άρα και τη δυνατότητα να ενταχθούν στα επιδοματικά μέτρα, αλλά τα ΜΜΕ δεν λένε τίποτε, η απάντηση είναι στους αγώνες και όχι στον καναπέ, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
Γίνονται πρωτοφανή πράγματα αυτές τις ημέρες, είναι συγκριμένη η δουλειά, συγκεκριμένων ΜΜΕ, δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη, κάνουν την δουλειά για συγκεκριμένους οικονομικούς και άλλους λόγους, που έχουν σχέση με την διαπλοκή, είπε ο κ. Αλεξιάδης, εμείς πρέπει με κάθε τρόπο να εξηγούμε στους πολίτες ποια είναι η πραγματικότητα, υγειονομικά και οικονομικά, γιατί είναι τελείως διαφορετική από αυτή που δείχνουν. Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, πρέπει να προετοιμαστούμε για τους κοινωνικούς αγώνες που δεν θα επιτρέψουν να γίνουν όλα αυτά εις βάρος της κοινωνίας. Η απάντηση είναι στους αγώνες, όχι στον καναπέ μας.
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020 που κατατέθηκε στην ΕΕ. Δεν θα ακούσει κανείς από τα ΜΜΕ ότι δεν ισχύουν αυτά που μας έλεγαν κάποιες εκπομπές πως η κυβέρνηση δίνει 12-14 δισ. ευρώ στους πολίτες, αλλά είναι στην πραγματικότητα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη περισσότερο, δεν θα ακούσει κανείς ότι το επόμενο χρονικό διάστημα -όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την δευτερομιλία του- η κυβέρνηση θα απαιτήσει από τους πολίτες επιπλέον 9 δισ. ευρώ από φορολογικές υποχρεώσεις.
Για τα κανάλια, θύμισε, οι υποχρεώσεις τους πήγαν ένα χρόνο πίσω, για τους απλούς πολίτες οι υποχρεώσεις του 2020 πήγαν λίγους μήνες πίσω για τον φόρο εισοδήματος, περίπου 4 δισ. ευρώ. Αλλά σχεδιάζουν την είσπραξη αυτών των χρημάτων, όπως και για τα 2,7 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ και το 1,5 δισ. ευρώ των τελών κυκλοφορίας, από πολίτες που δεν έχουν πλέον εισόδημα. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει εισόδημα και δεν θα έχει το επόμενο διάστημα, είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του τουρισμού, της εστίασης, σειράς τέτοιων κλάδων. Χωρίς εισόδημα, δεν θα τεκμηριώσουν δικαίωμα για να μπουν στα επιδόματα το Χειμώνα. Δηλαδή, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από ότι το 2008, 2009, 2010.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ανάσχεσης αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης, συνέχισε, αλλά με «παραθυράκια», ΠΝΠ και άλλες περίεργες διαδικασίες βρίσκει ευκαιρία να ευνοεί διαπλεκόμενα συμφέροντα, να καλύπτει διάφορες φιλικές επιχειρήσεις και άλλες περίεργες καταστάσεις, να δίνει αυξήσεις στα δικά της golden boys, να «λύνει» θέματα που σε άλλη περίοδο θα έβρισκε την κοινωνία απέναντί της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμάζουν δημιουργία νέας «χωματερής» στην περιοχή του Σχιστού, σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όχι για τους Δήμους της Β΄ Πειραιά, αλλά για τον Δήμο Πειραιά. Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να γίνει, να περάσουν τέτοια μέτρα, θα βρουν τους πολίτες και την κοινωνία απέναντί τους.
Εξάλλου, σχολιάζοντας την εκλογολογία που τροφοδοτείται από τις δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στα ΜΜΕ, ο ίδιος εκτίμησε ότι ερχεται μία τόσο μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση που δεν θα τολμήσει πρόωρες εκλογές, αυτόν τον τρόπο πολιτικής αυτοκτονίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί να επιλέξει άλλους. Αυτή την στιγμή προσπαθεί να χτίσει το προφίλ της ότι «λύνει προβλήματα» και να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ. Μία πρόωρη προσφυγή σε εκλογές χωρίς προφανή πολιτικό λόγο θα συντρίψει όλη αυτή την επιχειρηματολογία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,left.gr