Συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα τα ΜΜΕ παρουσία του προέδρου του ΕΣΡ
Κριτική άσκησε η αντιπολίτευση στο χρόνο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται θέματα που την αφορούν στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να εξαπολύει “βέλη” στην κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε: σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των «ενισχύσεων προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση με την παράλληλη «μονοφωνική» προβολή της επικαιρότητας από τα Μέσα που εισπράττουν τη «μερίδα του λέοντος» αυτών των «ενισχύσεων». Ειδικότερα ανέφερε πως επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο καίριο ερώτημα για τη διάθεση της «ενίσχυσης» των ΜΜΕ .
Ο Νίκος Βούτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως χειραγωγώντας τα Μέσα Ενημέρωσης επιβάλλει «πλήρη σιωπή» με αποτέλεσμα να μην ακούγεται η φωνή κοινωνικών ομάδων και πολιτικών φορέων και απλώς να “προωθείται” μια παρέλαση μηνυμάτων, διαγγελμάτων και απόψεων που προέρχονται μόνο από κυβερνητικά στελέχη. “Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πρωτοφανές” σημείωσε και έκανε λόγο για παρέλαση Υπουργών χωρίς μάλιστα να υπάρχουν δημοσιογράφοι για να υποβάλλουν ερωτήσεις”. Συνέχισε λέγοντας “γίνεται μία παρέλαση μηνυμάτων, διαγγελμάτων και από εκεί και ύστερα δεν υπάρχει καμία κάλυψη, καμία μνεία, καμία συζήτηση στα Μέσα για να ακουστεί η φωνή όσων «υφίστανται» ή είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι σκάνδαλο”.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Θ. Κουτρουμάνος επεσήμανε πως σε μια σειρά θεμάτων, που τέθηκαν στη συνεδρίαση δεν υπάρχει αρμοδιότητα από το ΕΣΡ. Παράλληλα απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, σημείωσε χαρακτηριστικά πως “δεν μπoρεί να εφοδιάζεις με νερό και αλεύρι και να περιμένεις να γίνει παντεσπάνι”.
“Το ΕΣΡ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας, ωστόσο, σχεδόν καμία από τις αποφάσεις του, δεν υλοποιήθηκε, καθώς το ΣτΕ τις ακύρωσε με σχεδόν πανομοιότυπο σκεπτικό” σημείωσε, για να προσθέσει πως τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι επιλέγουν ποιο θέμα έχει ενδιαφέρον για να προβάλουν. Παράλληλα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υποστελέχωση του Συμβουλίου, καθώς προσωπικό που έφυγε δεν αντικαταστάθηκε από νέα στελέχη.
Κριτική άσκησαν όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε ότι πολλά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται περισσότερο με “πιασάρικα” και “εφήμερα” θέματα. Παράλληλα ανέφερε πως “το ΕΣΡ νουθετεί δεν διατάσσει. Έχει τα εργαλεία όταν διαπιστώνει ευθεία παραβίαση του νόμου να ρίχνει και τον πέλεκυ”.
Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στον εξοβελισμό από τα μέσα ενημέρωσης, σε σημείο εξαφάνισης, κάθε φωνής που είναι ενοχλητική για το κυρίαρχο αφήγημα. Συνέχισε επισημαίνοντας πως καταργείται στην πράξη ο νόμος για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και επεσήμανε πως οι εμφανίσεις του ΚΚΕ ήταν μετρημένες στα δάχτυλα, και σε ορισμένα κανάλια δεν υπήρχε ούτε μία παρουσία. Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε πως έχουν το στοιχείο της υποκρισίας, αφού τα ίδια έκαναν οι δικές τους κυβερνήσεις.
Κριτική άσκησε από την Ελληνική Λύση ο Αντώνης Μυλωνάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν μπορεί να λέγεται πως το ΕΣΡ δεν έχει όπλα να πολεμήσει.
“Βέλη” εξαπέλυσε και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25, η οποία παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για μέσα που έχουν κυρίως πληγεί (π.χ. ο αθλητικός τύπος).
Πηγή: euro2day.gr