«Αν κάποιος τα κατάφερε αυτός είναι ο λαός ο οποίος τήρησε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, με πειθαρχία» υπογραμμίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Newsbomb».
Προσθέτει ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν η γρήγορη επιβολή των περιοριστικών μέτρων «για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας που είναι ήδη στα πρόθυρα κατάρρευσης», σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι ο χρόνος που τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι κερδίζουν δεν αξιοποιήθηκε για την πλήρη ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και την επίταξη και υπαγωγή υπό κρατικό έλεγχο του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία που της έδωσε η πανδημία για να βάλει σε μόνιμη καραντίνα τα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει» καθώς και ότι «τα δήθεν έκτακτα μέτρα ήλθαν για να μείνουν».
Είπε ότι αν η κυβέρνηση βρει χρηματικά ποσά από την ΕΕ «το σίγουρο είναι ότι θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις και ο “λογαριασμός” θα σταλεί πάλι στο λαό με ένα νέο μνημόνιο».
Πρόσθεσε ότι η επιδοματική πολιτική φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών δεν μπορεί να αποτελεί λύση για το λαό, προσθέτοντας «ο λαός πλήρωσε πολλά. Τώρα πρέπει να πληρώσουν οι όμιλοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες μέσω φορολογίας και κατάργηση όλων των προνομίων τους».
Ερωτηθείς για το σκάνδαλο με την κατάρτιση και τα ΚΕΚ απάντησε ότι «οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών δεν είναι γκάφα, αλλά συνειδητή επιλογή και πρακτική όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Το σκάνδαλο “ΚΕΚ Βρούτση” βαραίνει συνολικά την κυβέρνηση της ΝΔ».
Σημείωσε ότι το σκάνδαλο αποκάλυψε για μια ακόμα φορά «πόσο περιττός είναι ο ιδιωτικός τομέας κατάρτισης και εκπαίδευσης» ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ που «βγήκε στα κεραμίδια» ανέφερε «δεν τον είδαμε τόσα χρόνια στην κυβέρνηση να αναρωτιέται για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που και ο ίδιος πιστοποιούσε».
Σχετικά με την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «σε δύσκολη θέση μπορεί να φέρει την κυβέρνηση ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες και σ’ αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις. Κι αυτό σήμερα αναγνωρίζεται από πολύ κόσμο».
Αναφορικά με το αν η ΝΔ ελέγχει τα μίντια απάντησε ότι «τα ΜΜΕ ελέγχονται από τους ιδιοκτήτες τους, μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι τα αξιοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη στήριξη ισχυρών μέσων ενημέρωσης και αυτό προσπαθεί να το εξασφαλίσει με κάθε τρόπο».
«Βέβαια αυτό το παιχνίδι το έχει παίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε, προσθέτοντας «σήμερα νιώθει ριγμένος και φωνάζει γι’ αυτό που ο ίδιος δημιούργησε».
Ως προς το ενδεχόμενο καταπάτησης ελευθεριών και δικαιωμάτων στην μετα-κορονοϊού εποχή, απάντησε «για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε καταπάτηση ελευθεριών προσαρμόσαμε τη δράση μας στην εποχή του κορονοϊού, αλλά δεν την αναστείλαμε. Μείναμε δυνατοί δεν μείναμε σιωπηλοί».
Μίλησε για συγκεκριμένες δράσεις και για τη συνέχειά τους στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που δυνητικά βάζει στο στόχαστρο κάθε διαδήλωση ενώ την ίδια στιγμή επιφυλάσσει βαριές ποινές, με ιδιώνυμο αδίκημα, σε όσους δεν συμμορφωθούν “προς τας υποδείξεις”».
«Ε, εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μη συμμορφωθεί ο λαός με “τας υποδείξεις”». πρόσθεσε
Είπε ότι η πλειοψηφία του λαού ταυτίστηκε με την εκδήλωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά και τόνισε οτι πέραν της ανάτασης η εκδήλωση έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους ότι «έχουν διέξοδο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ το οποίο στο βασικό ερώτημα: “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, απαντάει: Σοσιαλισμός».
«Αυτό είναι το πρόβλημα όσων επέκριναν τη συγκέντρωση και όχι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων, οι οποίοι τηρήθηκαν κατά γράμμα. Αυτοί που αντέδρασαν ήταν κάποιοι σεσημασμένοι υπερασπιστές της σημερινής βαρβαρότητας, από τους ακροδεξιούς της ΝΔ, τους φασίστες της εγκληματικής ΧΑ μέχρι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εξελιχθεί σε απολογητές του συστήματος» πρόσθεσε.
Είπε ότι ένα νέο μνημόνιο δεν αποκλείει και πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας «οποιαδήποτε απόφαση πάρει ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει ως βασικό κριτήριο την νομιμοποίηση των αντεργατικών μέτρων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης».
Κάλεσε τον λαό να αποκρούσει ένα «νέο μνημόνιο», από τώρα με την πάλη του για την ακύρωση των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ και για «να μπει τέλος σ’ αυτό το φαύλο κύκλο, να ανοίξει ο δρόμος για συνολικές ανατροπές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Ως προς το αν η κυβέρνηση είναι «καβάλα στο άλογο», είπε ότι «ορισμένα πράγματα που σήμερα εμφανίζονται παγιωμένα -κυρίως δημοσκοπικά- αλλάζουν πολύ γρήγορα, όταν υπάρχει η ανεργία, η αναδουλειά, η απληρωσιά, η εντατικοποίηση της εργασίας».
Σε αυτά πρόσθεσε την ανησυχία του κόσμου ενόψει κρίσης, καθώς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή μας με την Ελλάδα «το καλό παιδί» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετικότητα της.
«Δεν ξέρω ποιος μπορεί μετά απ’ όλα αυτά να νιώθει ή πολύ περισσότερο να είναι πραγματικά “καβάλα στο άλογο”» πρόσθεσε.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς «όταν το σύστημα βρεθεί στην ανάγκη τους, τίποτα δεν θα τους εμποδίσει».
Σχετικά με το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και την πρόταση του ΚΚΕ για το πως θα βρεθούν χρήματα για να σηκώσει κεφάλι η χώρα, καταρχήν είπε ότι το μαξιλάρι «δεν είναι από την προίκα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το ξεζούμισμα ενός ολόκληρου λαού που μάτωσε στα χρόνια των μνημονίων».
«Ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το μαξιλάρι, η χώρα μας εξακολουθεί να δίνει 4 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, μειώθηκε κι άλλο η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, το κεφάλαιο πληρώνει μόλις το 5%. Να λοιπόν που μπορούν να βρεθούν χρήματα» είπε τονίζοντας στη συνέχεια: «Όμως για να σηκώσει πραγματικά κεφάλι η χώρα, χρειάζεται να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης. Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του μόνου δρόμου που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες».
Σχετικά με τις προσπάθειες ανασύνταξης της «ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης» και αν θα μπορούσε το ΚΚΕ να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος είπε «η εμπλοκή του ΚΚΕ αφορά στο κάλεσμά του προς όσους νιώθουν προοδευτικοί, αριστεροί οι οποίοι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν από μια τέτοια ανασύνταξη στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος, που θέλει να δώσει χέρι βοηθείας σε ένα σύστημα που έχει χρεοκοπήσει. Αντίθετα έχουν να περιμένουν πολλά από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική πρόοδο του λαού να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του».