Πέρα από το κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η μετατροπή των σχολικών αιθουσών σε ριάλιτι με τη χρήση καμερών ως κάποιου είδους εξ’ αποστάσεων εκπαίδευση, οι προσπάθειες που γίνονται από χθες να εξωραϊστεί το μέτρο ως ακίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα δείχνει ότι οι εμπνευστές είναι και τεχνικά αναλφάβητοι.
Η αναμετάδοση ενός μαθήματος μέσα από μία σχολική τάξη δεν είναι μόνο μια διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την παραδοσιακή εκπαίδευση αλλά ούτε και με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη για εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς είναι πολύ εύκολο το υλικό που μεταδίδεται να καταγραφεί και περάσει από “μονταζιέρα”.
Οταν λέγεται ότι η βιντεοσκόπηση -εάν αυτή γίνει- θα είναι μόνο “ζωντανή” και δεν θα υπάρξει καταγραφή και αποθήκευση του μαθήματος, όπως ρητά απαγορεύει η Αρχή Προστασίας, σημαίνει ότι κάποιοι δεν ξέρουν ούτε τα στοιχειώδη για το πως λειτουργούν σήμερα τα ψηφιακά μέσα. Κι αυτό διότι κι αν ακόμη εκείνος που βιντεοσκοπεί δεν αποθηκεύσει το μάθημα αυτό μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε χρήστης το παρακολουθεί από το σπίτι, μαθητής ή γονιός με εφαρμογές που ο καθένας μπορεί να έχει δωρεάν στον υπολογιστή του.
Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να βιντεοσκοπούμε, καταγράφουμε και αποθηκεύουμε κάθε τι βλέπουμε στον υπολογιστή μας με πάρα πολύ απλούς τρόπους είτε αυτό είναι βίντεο στο YouTube είτε είναι chat με κάποιον φίλο μας είτε είναι ταινία και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσουμε (download) κάποιο αρχείο από την πλατφόρμα που το μεταδίδει.
Μπορούμε ακόμη με ελάχιστα μέσα και γνώσεις να το μοντάρουμε και μετά να το ανεβάσουμε σε ένα άλλο μέσο ως ανεξάρτητο βιντεάκι έχοντας προσθέσει δικούς μας ήχους και εικόνες.
Με άλλα λόγια ένα μάθημα που μεταδίδεται ζωντανά από μία τάξη, μπορεί να κοφτεί και να ραφτεί από οποιονδήποτε κακόβουλο το βλέπει και μετά να μοιραστεί σαν φέιγ-βολάν στο διαδίκτυο με διάφορους χαρακτηρισμούς για τους δασκάλους ή τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό.
Οταν και εάν υπάρξει η όποια παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ή και της διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα είναι αργά για τα “θύματα” και το δημόσιο διασυρμό τους.
Για του λόγου το αληθές ιδού ένα βίντεο που δείχνει πως να βιντεοσκοπείς οτιδήποτε βλέπεις στον υπολογιστή σου: