Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού, ενώ στα μέσα Ιουνίου θα έχει εικόνα η κυβέρνηση για το πώς θα κινηθεί ο κλάδος από 1ης Ιουλίου. Αυτό επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συζητά με διάφορες χώρες το ενδεχόμενο των διμερών συμφωνιών, αλλά δεν θέλει να υπάρξει κατακερματισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την απασχόληση, την φορολογία και την ρευστότητα. Θα αφορά και τον εσωτερικό τουρισμό και τον εξωτερικό.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα πάνω στα οποία εργάζεται η κυβέρνηση, έχουν στόχο να πείσουν τους ταξιδιώτες ότι η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός αλλά και τους επιχειρηματίες τους συμφέρει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.
Επίσης είπε ότι περίπου τα 10 από τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα οδικώς. «Άρα, είναι πολύ σημαντικές και οι οδικές μεταφορές, όχι μόνο οι αερομεταφορές. Συζητάμε με χώρες, όχι μόνο της Ε.Ε. γειτονικές, αλλά και άλλες για το ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών» τόνισε και πρόσθεσε «η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός Ε.Ε. εξετάζουμε συμφωνίες που θα είναι ασφαλείς για όλους τους ταξιδιώτες και για τη χώρα μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Από την αρχή μέχρι και σήμερα δείξαμε πρωτοφανή ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα και θα ξεπεράσουμε τελικά την κρίση ενωμένοι, με συναίσθημα ευθύνης».
Οι συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου για τον τουρισμό είναι συνεχείς τα τελευταία 24ωρα. Δεδομένο είναι πως η πίτα του τουρισμού λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει μικρύνει, με την κυβέρνηση ωστόσο να αισιοδοξεί πως θα κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι (με «ατού» την καλή πορεία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας).
Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει το νέο πλαίσιο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με τη σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διάδρομοι ασφαλείας θα δημιουργηθούν με κράτη που τα έχουν πάει καλά στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η Αυστρία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία και η Κύπρος. Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει ήδη έναν πρώτο κύκλο τηλεδιασκέψεων με ηγέτες άλλων χωρών, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν και το αμέσως προσεχές διάστημα.