Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να επιδιώξει την επιδότηση των μισθών στο Δημόσιο -κατά ένα μέρος τους- μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέρεται, με σημερινή αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα “Τα Νέα”.
Η συζήτηση για γενικότερες αλλαγές στο Δημόσιο με περικοπή ακόμα και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων άνοιξε όταν προ μερικών εβδομάδων, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το είχε υπονοήσει με σαφήνεια, αν και αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλοι υπουργοί επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και να προσθέσουν πως δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο.
Με τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και την προσπάθεια ορισμένων κυβερνητικών στελεχών να μετατρέψουν την κρίση σε …ευκαιρία, το σχέδιο φαίνεται πως επανέρχεται.
Το κομβικό σημείο, ωστόσο, είναι πως με μια συνάρτηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με ευρωπαϊκά προγράμματα (SURE), ακόμα και υπό την αφορμή των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας, ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει και να θεωρεί βέβαιο πως μετά την πανδημία η κατάσταση θα επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. Πρόκειται για ένα ασαφές πεδίο δοκιμών που αναμφίβολα θα προκαλέσει επιπτώσεις στο μοντέλο εργασίας και τις αμοιβές στο Δημόσιο.
Μετά την πανδημία;
¨Ηδη, πολλά κυβερνητικά στελέχη δοκιμάζουν μοντέλα κοινωνικού αυτοματισμού, επισημαίνοντας διαρκώς τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δημιουργεί αντανακλαστικά κατά του Δημοσίου. Στο οποίο, βεβαίως, κατά άλλα ομνύουν στην κυβέρνηση, με αφορμή την αντοχή που επέδειξε το ΕΣΥ, την αυταπάρνηση των γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται, άλλωστε, και το πρωτοσέλιδο θέμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” που επισημαίνει πως υπάρχει σχεδιασμός για την εφαρμογή ενός μοντέλου στο Δημόσιο όπου οι υπάλληλοι θα εργάζονται τον μισό χρόνο και θα πληρώνονται με την μισή αμοιβή.
Εγκύκλιος για τηλεεργασία
Ουσιαστικά πρόκειται για μοντέλο μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, κάτι που προωθείται ακόμα και με πλάγιους τρόπους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του anatropinews.gr, ήδη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει κυκλοφορήσει εγκύκλιος για διεύρυνση του καθεστώτος τηλεεργασίας (από το σπίτι) για ευπαθείς ομάδες υπαλλήλων, στις οποίες εντάσσονται οι άνω των 65, οι παχύσαρκοι, τα Άτομα με Αναπηρίες, με νοσήματα (καρδιακά, ΧΑΠ κ.ά) και άλλοι (συνολικά 8-10 κατηγορίες).
Δεν αναφέρεται, βεβαίως, με λεπτομέρειες ποιο θα είναι το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς όσων υπαλλήλων επιλέξουν ή υποχρεωθούν έμμεσα να εργάζονται για μεγάλα διαστήματα από το σπίτι, ωστόσο, αυτό που θεωρείται μέτρο για την προστασία μερίδας του πληθυσμού λόγω της πανδημίας μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση και να θεσμοθετηθεί.