Μετά από τα κοινώς ομολογούμενα καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, η χώρα ανοίγει σταδιακά και σύντομα θα αρχίσουμε να υποδεχόμαστε τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, η λειτουργία των καταστημάτων αποκαθίσταται, στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έχει επιτραπεί να ανοίξουν, τα τουριστικά καταλύματα θα ανοίξουν σε λίγες μέρες και ο κόσμος κινείται με προσοχή κατά κύριο λόγο αλλά και σαν να μην συνέβη τίποτα σε άλλες περιπτώσεις.
Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας;
Το libre.gr και η Έλενα Καραμαγγάλη, στράφηκαν στους ειδικούς θέτοντας ως κεντρικό ερώτημα αν τελειώσαμε με τον Covid 19. Αθηνά Λινού, Νίκος Σύψας, Γκίκας Μαγιορκίνης και Δημήτρης Κούβελας απαντούν σε αυτό καθώς και σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος από τους τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, για το ενδεχόμενο μιας εξάπλωσης στα νησιά και στο αν και πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο.
Ερώτηση: Θα λέγατε ότι έχουμε “τελειώσει” με τον Covid 19;
Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis): Δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι δεν θα έχουμε τελειώσει πριν από την επόμενη άνοιξη. Ο λόγος για αυτή την σχετικά απαισιόδοξη άποψη μου είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων και των περισσότερων ευρωπαίων δεν έχει αποκτήσει ανοσία.
Η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι να υπάρξει εμβόλιο σύντομα. Με τις καλύτερες προϋποθέσεις το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο στο κοινό πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2021.Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση τόσο ως άτομα, όσο και ως πολιτεία.
Σύψας (Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ): Δεν θα έλεγα πως έχουμε τελειώσει με τον Covid 19. Ενόψει της έλευσης των τουριστών, θα πρέπει να κινηθούμε σε μια ισορροπία ανάμεσα στην επιδημία προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουμε την οικονομία μας σε καλή κατάσταση, παραμένοντας σχετικά ασφαλείς.
Μαγιορκίνης (επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών): Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχουμε τελειώσει με τη νόσο Covid-19 καθότι δεν υπάρχει επαρκής ανοσία στον πληθυσμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα ποσοστά ανοσίας που θα οδηγήσουν σε εκρίζωση της επιδημίας υπολογίζονται στο 60%, ενώ τα ποσοστά που έχουν επιτευχθεί δεν υπερβαίνουν το 10% σε καμία χώρα αυτή τη στιγμή.
Το τι ακριβώς έγινε δεν μπορώ να το πω, αλλά υπήρξε μια συγκυρία που δεν ξέρω τι ακριβώς επίπτωση είχε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν πολλοί νοσούντες από COVID-19 και φυσικά υπήρξαν ελάχιστοι θάνατοι.
Τα μέτρα που είχαν ληφθεί όμως ήταν ίσως υπερβολικά για την έκταση διασποράς της νόσου, κυρίως δεν φροντίσαμε να τα εκμεταλλευτούμε για να στηρίξουμε σοβαρά το σύστημα Υγείας.
Αν η τύχη αυτή συνεχίσει, τότε μπορούμε να πούμε ότι τη “γλιτώσαμε”, αλλά αν βέβαια προκύψουν κρούσματα, τότε η καταστροφή που προκλήθηκε από το lockdown, χωρίς όμως κάποια σημαντική πρόοδο σε πραγματικά μέτρα για επόμενο επιδημικό κύμα, θα φέρει τεράστιες απώλειες και ολοκληρωτική καταστροφή.
Ολόκληρη η έρευνα και οι συνεντεύξεις στο Libre.gr