“Τελικά, όλα δείχνουν ότι πήραν το παλιό σχέδιο για Ελληνοιταλικη ΑΟΖ, δεν τροποποίησαν συντεταγμένες του 1977, προ διεθνούς δικαίου θαλάσσης του 1982, άφησαν νησιά με περιορισμένη επήρεια, που θα το βρούμε μπροστά μας και αναγνώρισαν σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς.
Ολόκληρη η δήλωση Ν. Κοτζιά:
“Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ,, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.
Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.
Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.
Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.
Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.
ΥΓ Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ”
Η ανάρτηση έγινε λίγη ώρα μετά την υπογραφή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ:
Τελικά, όλα δείχνουν ότι πήραν το παλιό σχέδιο για Ελληνοιταλικη ΑΟΖ, δεν τροποποίησαν συντεταγμένες του 1977, προ διεθνούς δικαίου θαλάσσης του 1982, άφησαν νησιά με περιορισμένη επήρεια, που θα το βρούμε μπροστά μας και αναγνώρισαν σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) June 9, 2020
Και προσθέτει:
“Η ΝΔ έκανε την Ιταλία “μέτοχο” της ελληνικής ΑΟΖ και την ΕΕ συνδιαχειριστή της. Γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία Δίκαιου Θαλάσσης. Και όλα αυτά που θα τα πληρώσουμε ακριβά, προκειμένου να κάνει το επικοινωνιακό της κομμάτι. Και βρίσκονται κάποιοι από αριστερά να συν-πανηγυρίζουν”
Η ΝΔ έκανε την Ιταλία "μέτοχο" της ελληνικής ΑΟΖ και την ΕΕ συνδιαχειριστή της. Γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία Δίκαιου Θαλάσσης. Και όλα αυτά που θα τα πληρώσουμε ακριβά, προκειμένου να κάνει το επικοινωνιακό της κομμάτι. Και βρίσκονται κάποιοι από αριστερά να συν-πανηγυρίζουν
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) June 9, 2020
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) June 9, 2020
Το προηγούμενο σχόλιό του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ αναφέρει:
H Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας κρίνεται σε δύο σημεία, διότι κατά τα άλλα ήταν έτοιμη από το 2016. Το πρώτο αν διορθώνει το βαρύ λάθος της κυβέρνησης της ΝΔ το 1977 -στη συμφωνία που έκανε με Ιταλία για την υφαλοκρηπίδα- να αποδώσει σε ελληνικά μικρά νησιά του Ιουνίου περιορισμένη επήρεια από 32 μέχρι 70% και το δεύτερο αν εκχωρεί ελληνική κυριαρχία στο Ιόνιο, στη γραμμή της εν δυνάμει Αιγιαλίτιδας από 6-12 μίλια. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπογράψαμε την έτοιμη συμφωνία προκειμένου προηγούμενα να επεκτείνουμε την Αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο. Τυχόν εκχώρηση κυριαρχίας και κυρίαρχων δικαιωμάτων στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας που ζητάνε οι Ιταλοί σε αυτή τη ζώνη θα είναι ανεπίτρεπτη. Πρώτα έπρεπε να διασφαλιστούν με την επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και μετά να γίνει η συμφωνία για την ΑΟΖ. Αλλιώς πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο για χάρη του οποίου παραχωρείται κυριαρχία.
Η συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία κρίνεται σε δύο σημεία, διότι κατά τα άλλα είναι έτοιμη από 2016: α) αν αναιρεί λάθος ΝΔ το 1977 περιορίσει επήρεια σειράς νησιών μας στα 32-70%. β) Αν παραχωρεί εθνική κυριαρχία στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας. Το ζήτημα είναι η μη εκχώρηση κυριαρχίας.
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) June 9, 2020