Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, φοιτήτρια, γόνος εύπορης οικογένειας, προ ημερών επέστρεψε από το Λονδίνο όπου σπουδάζει κι διοργάνωσε ένα πάρτι σε βίλα στο Πανόραμα για να γιορτάσει την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη, “σπάζοντας” την αναγκαστική περίοδο περιορισμού, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες.
Ενώ η κοπέλα δεν είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, λίγο μετά το πάρτι νόσησε και παρουσίασε συμπτώματα βαριάς γρίπης. Ετσι, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε τεστ και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Ακολούθως ενημερώθηκαν οι άνθρωποι που είχαν πάει στο πάρτι και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετοί εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να υπάρξει και σχετική ενημέρωση από το ΑΧΕΠΑ στο οποίο έγινε η δειγματοληψία.
Ορφανά κρούσματα
Την ίδια ώρα στη θωράκιση των νησιών για να υποδεχθούν τους επισκέπτες, αλλά και στην προετοιμασία για το δεύτερο κύμα, που στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει και πότε, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους κυβέρνηση και επιστήμονες.
Η στόχευση όλων, πολιτών και επισκεπτών, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Εκείνο, πάντως, που ανησυχεί περισσότερο τους λοιμωξιολόγους δεν είναι τόσο οι αυξημένες ημερήσιες καταγραφές, όσο τα περιστατικά με απροσδιόριστη πηγή προέλευσης, που είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν και συνεπώς να ιχνηλατηθούν εύκολα.
Μέχρι και χθες, και παρά τον προβληματισμό από τα 97 κρούσματα τις ημέρες πριν και κατά το τριήμερο Αγίου Πνεύματος, δεν καταγραφόταν αύξηση σε αυτά τα περιστατικά. Αντιθέτως, το «R», ο δείκτης μεταδοτικότητας, βρισκόταν πολύ χαμηλά -περίπου στο 0,25-, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε, είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο», ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας και εξήγησε πως οι εικόνες 1.000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία, γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να γίνει η ιχνηλάτηση σε τόσο πολλά άτομα.
Η έγκαιρη απομόνωση και ιχνηλάτηση αποτελούν το «στοίχημα» πλέον, ώστε να μην υπάρξει διασπορά των κρουσμάτων, καθώς οι τοπικές εκρήξεις επιδημίας της λοίμωξης Covid-19 θεωρούνται σχεδόν βέβαιες.
Στο πλαίσιο αυτό, η προετοιμασία εν όψει ανοίγματος του τουρισμού είναι διαρκής. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε γνωστό χθες ότι αύριο, Πέμπτη, θα παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τις αεροδιακομιδές, το testing και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά. «Πρόκειται για την ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον προσωπικό, με μέσα ατομικής προστασίας, με testing, με δυνατότητα αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών. Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών μας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας σε χθεσινή συνεδρίαση, μεγάλο μέρος της οποίας κάλυψε το θέμα του τουρισμού, εστίασε στο θέμα των τεστ και πώς αυτό θα γίνεται, ειδικά από τη στιγμή που αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν επιθυμούν τον εργαστηριακό έλεγχο ως προϋπόθεση για τις μετακινήσεις. Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να γίνονται δειγματοληπτικά 8.000 τεστ την ημέρα για τον νέο ιό στις πύλες εισόδου.
Τα lockdowns
Τα περιθώρια ώστε να αποφευχθούν τα lockdowns, ακόμη και τα τοπικά, θα εξαντλήσουν οι ειδικοί. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, η πιθανότητα ενός «κλεισίματος» σε τοπικό επίπεδο θα εξετάζεται κατά περίπτωση. «Δεν νομίζω έτσι και αλλιώς εάν δούμε για παράδειγμα 50 κρούσματα σε ένα νησί να απομονώσουμε το νησί», λέει. Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων όταν είναι μεγάλοι αλλά είναι γνωστά στους ειδικούς (επιβάτες μιας πτήσης, κάτοικοι μιας κλειστής δομής κ.ά.) δεν προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. «Εάν όμως παρατηρήσουμε ότι καταγράφονται 40 ορφανά, όπως τα λέμε, ε, τότε θα ανησυχήσουμε», αναφέρει.
Η χθεσινή, πάντως, επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα προκάλεσε μια ανακούφιση, καθώς καταγράφηκαν εννέα νέα θετικά στον κορονοϊό περιστατικά. Επιπλέον, ακόμη ένας ασθενής έχασε τη μάχη για τη ζωή, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι χθες να ανέρχεται σε 183.
Επιβεβλημένη, όμως, είναι η τήρηση των αποστάσεων και μέτρων υγιεινής. Ο κ. Κικίλιας συμβούλευσε χθες τους πολίτες «να μην εφησυχάζουμε». Οπως συνέστησε, ούτε να βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Υπάρχει και η αριστοτελική μεσότητα. Η έννοια του προστατεύω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τους γύρω μου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Η πιστή τήρηση των μέτρων είναι που θα βοηθήσει τη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν με ανησυχεί τόσο το δεύτερο κύμα. Ζητούμενο είναι να μην υπάρξει διασπορά με το να τηρούμε όλοι τα μέτρα».