Σε τροχιά ανασχηματισμού μπαίνει από, αύριο, Παρασκευή η κυβέρνηση: ο χρόνος είναι ουδέτερος πια και το ημερολόγιο γράφει Ιούλιο πλέον… Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας παρέπεμψε στα… όρη, όπου και παίρνει τις αποφάσεις του, χωρίς να διευκρινίσει πάντως αν υπονοούσε τις αυγουστιάτικες διακοπές του στα βουνά της Κρήτης ή στο… Λυκαβηττό.
Για την Παρασκευή, το ημερολόγιο του πρωθυπουργού έχει δύο σημαντικές καταγραφές: θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία, τον τουρισμό, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους.
Και νωρίτερα, θα εγκαινιάσει τις εργασίες της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό. Το έργο αυτό, έστω και με την καθυστέρηση ενός έτους από το πλάνο του Αδ. Γεωργιάδη, αποτελεί επένδυση – ορόσημο για την επενδυτική άνοιξη που θα ήθελε να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ως εκ τούτου, αποτελεί και όριο της κυβερνητικής θητείας.
Μετά δε, και τα εγκαίνια και την απάντηση στην Φώφη Γεννηματά, ο πρωθυπουργός έχει όλο το χρόνο να ξεκινήσει τα τηλέφωνα…
Οι απαιτήσεις της περιόδου από εδώ και στο εξής περισσότερο σύνθετες, σε ένα τοπίο δυσχερές λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα. Στην πραγματικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζητεί υπουργούς – καμικάζι στη θέση κάποιων που δεν διακρίθηκαν για τις… ταχύτητές τους (εξ ου και η αναφορά του σε «διορθωτικές κινήσεις»).
Επιπλέον η τουριστική σεζόν εξελίσσεται όπως όπως και άρα από την άποψη αυτή, ο χρόνος είναι ουδέτερος. Άλλωστε, η χθεσινή διθυραμβική υποδοχή των πρώτων επισκεπτών στα μεγάλα τουριστικά νησιά δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες: «τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κρατήσεις θα είναι στο 10% του αντίστοιχου μήνα του 2019 και κυρίως από Έλληνες παραθεριστές», σημειώνει η «Καθημερινή» στο σημερινό πρωτοσέλιδό της.
Την ίδια στιγμή, οι νομοθετικές εκκρεμότητες που έχει αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση είναι συγχρόνως και… μαρτυριάρικες, υπό την έννοια ότι μαρτυρούν ποιοι υπουργοί θα έχουν πολλή δουλειά μέσα στο καλοκαίρι, και άρα δεν είναι πιθανό να αλλάξουν πόστο.
Ενδεικτικώς, στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης συζητήθηκαν τα προσεχή νομοσχέδια του Κωστή Χατζηδάκη για τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον αλλά και για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καθώς και δύο νομοσχέδια του Κώστα Αχ. Καραμανλή, για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας αφενός, για την υπαγωγή έργων μεγάλης σημασίας στις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων αφετέρου.
Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Ως την 1η Αυγούστου αναμένεται εξάλλου η κατάθεση, από τον Κώστα Τσιάρα, του νέου πτωχευτικού κώδικα, θέμα στο οποίο δεν χωρούν καθυστερήσεις (και αλλαγές στο υπουργείο συνεπώς), το ν/σ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου που θα έχει την υπογραφή του Αδώνιδος Γεωργιάδη, το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης (από τον Χρ. Σταϊκούρα), η ηλεκτροκίνηση και ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής – πολεοδομικής νομοθεσίας του Κωστή Χατζηδάκη, η στήριξη της οπτικο-ακουστικής βιομηχανίας (ν/σ του Κυριάκου Πιερρακάκη), τέλος, η απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης αγροτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, δια χειρός Μάκη Βορίδη, αλλά και ο νέος οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών του Νίκου Δένδια.
Αντιθέτως, αμφίβολο είναι αν το αθλητικό νομοσχέδιο θα αποδειχθεί ικανή «ασπίδα» για τον Λευτέρη Αυγενάκη, αν το προς κατάθεση σχέδιο για το «Ακροπόλ» θα διασώσει την Λίνα Μενδώνη, επίσης αν το ν/σ για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο θα γίνει «σωσίβιο» για τον Γιάννη Πλακιωτάκη.
Η σημερινή αιχμή της «Καθημερινής», τέλος, ότι υπάρχουν 250.000 εκκρεμείς αιτήσεις για σύνταξη, με αυξητική τάση, μάλιστα, ήδη προ κοροναϊού, προϊδεάζει ότι τα μαντάτα δεν θα είναι καλά ούτε για τον Γιάννη Βρούτση…
ΠΗΓΗ: Libre.gr – Νίκος Παπαδημητρίου