Είναι σίγουρο ότι προσέχετε ιδιαίτερα τι βάζετε στο στόμα και το σώμα σας. Προσέχετε όμως το ίδιο το τι μπαίνει στο σπίτι σας; Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, δεδομένου ότι ένα σπίτι κατά μέσο όρο μπορεί να περιέχει πάνω από 400 χημικά, όπως έχει αποδείξει έρευνα του Environmental Science&Technology.
«Ακόμη κι αυτή η μικρή επαφή με τα χημικά μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αλλά και την έκθεσή μας σ’ αυτά» αναφέρει ο δρ. Φιλ Μπράουν , διευθυντής στο Social Science Environmental Health Research Institute του Northeastern University της Βοστώνης.
5 τρόποι για να κάνουμε τον χώρο μας λιγότερο τοξικό είναι οι ακόλουθοι:
Αερίστε
Τα καθαριστικά προϊόντα, το μαγείρεμα, τα κεριά και τα οικοδομικά υλικά συμβάλλουν στη ρύπανση μέσα στα σπίτια μας. Το ίδρυμα British Lung Foundation (BLF) συστήνει την επιλογή προϊόντων καθαρισμού χωρίς άρωμα. Επίσης τη χρήση στερεών ή υγρών προϊόντων έναντι σπρέι. Συμβουλεύει ακόμη να ανοίγουμε τα παράθυρα ή τους φεγγίτες, ειδικά όταν μαγειρεύουμε ή κάνουμε ντους.
Επιπλέον πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση πολλών κεριών ή αρωματικών στικ σε μικρά δωμάτια, όπως είναι το μπάνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξωτερική ρύπανση μπορεί να μεταφερθεί μέσα στα σπίτια. Γι’ αυτό και το προαναφερθέν ίδρυμα προτείνει να κρατάμε τα παράθυρα μας ανοιχτά όταν ο δείκτης ποιότητας αέρα δεν είναι καλός.
Μειώστε τη χρήση των πλαστικών
Η συνθετική χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) βρίσκεται σε πολλά πλαστικά προϊόντα. Μπορεί μάλιστα να απορροφηθεί από το δέρμα μας διαταράσσοντας το ενδοκρινικό σύστημα. 95% των ενηλίκων πιστεύεται ότι έχουν ίχνη BPA στο σώμα τους λόγω της συνεχούς έκθεσης τους σε πλαστικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την Tamara Galloway, καθηγήτρια οικοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιορίζουμε την επιζήμια αυτή έκθεση. Ο θηλασμός ή η αγορά μπιμπερών με ετικέτα που επισημαίνει την απουσία BPA συγκαταλέγονται στις σχετικές συστάσεις της.
Φτιάξτε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού
Η συγγραφέας του βιβλίου «All You Need is Less: A Guilt-Free Guide to Eco-Friendly Living and Stress-Free Simplicity», Madeleine Somerville, τονίζει ότι το σαπούνι, η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τα δικά μας σπρέι καθαρισμού.
Συγκεκριμένα μας συνιστά να γεμίσουμε ένα μπουκάλι με σπρέι με ζεστό νερό, αφήνοντας μερικά εκατοστά κενό στην κορυφή του. Στη συνέχεια να προσθέσουμε ¼ φλιτζανιού άσπρο ξίδι, 2 κουταλιές ενός φιλικού προς το περιβάλλον υγρού πιάτων και προαιρετικά 1 κουταλάκι βόρακα. Το σπρέι καθαρισμού μας είναι έτοιμο.
Μειώστε τη σκόνη και αντιμετωπίστε τυχόν υγρασία ή την μούχλα
Αμερικανική μελέτη του 2016 εντόπισε 45 τοξικές χημικές ουσίες στην σκόνη που βρίσκεται στους εσωτερικούς χώρους, μεταξύ των οποίων οι φθαλικές ενώσεις, τα επιβραδυντικά φλόγας και φαινόλες. «Επειδή η σκόνη στους εσωτερικούς χώρους περιέχει χημικά από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, είναι σαν να αποτελεί χώρος στάθμευσης όλων των χημικών ουσιών που βρίσκονται στο σπίτι». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Veena Singla, συν-συγγραφέα της προαναφερθείσας μελέτης που εκπόνησε το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων της Καλιφόρνια.
Απλοί τρόποι μείωσης της σχετικής έκθεσης μας είναι το πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι και νερό και η διατήρηση της σκόνης μέσα στο σπίτι στο ελάχιστο. Αυτό μπορούμρ να το πετύχουμε ξεσκονίζοντας τακτικά με υγρό πανί και με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο HEPA (υψηλής απόδοσης σωματιδιακού αέρα). Η υγρασία και η μούχλα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.
Εξετάστε τις επιλογές σας στο βάψιμο
Εκτός από τις αναθυμιάσεις και τα χημικά που αναδύονται κατά τη διάρκεια του βαψίματος, οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι μπορούν να συνεχίσουν να μολύνουν το περιβάλλον μας αρκετές ώρες αφότου στεγνώσουν. Οι βαφές που φέρουν την ετικέτα «φιλικές προς το περιβάλλον» ή «φυσικές» λόγω των χαμηλότερων επιπέδων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) δεν είναι απαραίτητα «πράσινες».
Αυτό εξηγεί η δημοσιογράφος εσωτερικής αρχιτεκτονικής Katherine Sorrell προτείνοντας μας τις ακόλουθες: Edward Bulmer Natural Paint, Aglaia, Biofa, Earthborn και Ecos Organic Paints.
Πηγή: theguardian.com