Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παρέλευση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής.
«Παίρνει άριστα στην επικοινωνία. Παίρνει άριστα στο να καρπώνεται δρομολογημένες δράσεις της δικής μας κυβέρνησης, όπως ο περιβόητος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Ακόμα και ο πιο αδαής κατανοεί ότι δεν γίνεται σε έξι μήνες να στηθεί ένας τόσο σύνθετος μηχανισμός, ακόμα και αν διαθέταμε ως κράτος 1.000 προγραμματιστές της Silicon Valley. Μας παρέδωσαν ένα κράτος το οποίο είχε 400 διαφορετικά ταμεία που έδιναν συντάξεις, ένα γραφειοκρατικό τέρας που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τους Έλληνες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν «ένας χρόνος όλα ανάποδα» και επιχειρηματολογεί ως εξής: «Πριν από ένα χρόνο η ελληνική οικονομία έτρεχε για 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, έχοντας φτάσει στο 2,9%. Είχαμε μειώσει την ανεργία 10 μονάδες, είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης για τη μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που είχε υποστεί ασφυκτική πίεση την περίοδο της κρίσης. Και έρχονται οι εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τάζει στον ελληνικό λαό διπλάσια ανάπτυξη, καλύτερες μέρες, περισσότερες δουλειές. Και με το που εκλέγεται, πέφτει «Αρμαγεδδώνας», πριν από τον κορονοϊό. Διότι από το δεύτερο τρίμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνουμε στην ύφεση». Και πρόσθεσε: «Ο κορονοϊός μπορώ να σας πω ότι βολεύει κιόλας τον κ. Μητσοτάκη, διότι καλύπτει τη μεγάλη του αποτυχία στην οικονομία. Τα χρεώνει όλα εκεί».
Συνέχισε λέγοντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή αδρανεί. Πάλι προχθές έτρεξε να ομολογήσει την αποτυχία του, με μέτρα καθυστερημένα, είτε ανεπαρκή είτε εγκληματικά για τον κόσμο της εργασίας, ωθώντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή, μειώσεις μισθών και εντέλει απολύσεις».
«Όταν η κυβέρνηση λέει ότι η ύφεση θα είναι 10%, 11%, 12%, δεν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ενώπιον μιας καταστροφής που χρειάζεται απίστευτη προσπάθεια, συνέπεια και πάνω απ’ όλα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί. Για να έχετε μια εικόνα, το υψηλότερο ποσοστό ύφεσης που είχαμε ως χώρα στα σκληρά χρόνια της ακραίας λιτότητας 2010-2015 ήταν 8,9% το 2011. Σήμερα λοιπόν που οι εκτιμήσεις για την ύφεση κυμαίνονται σε διψήφια νούμερα, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει με κόλπα του τύπου “μπόρα είναι, θα περάσει” ή, ακόμα χειρότερα, να εκμεταλλεύεται αυτή την πρωτοφανή συνθήκη για να εφαρμόσει ακραίες πολιτικές στα εργασιακά που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».