Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας, με αφορμή «ένα περιστατικό στη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας που επιβαρύνει το ΝΑΤΟ. Μια μυστική έκθεση εξέτασης της υπόθεσης επιχειρεί να αποσαφηνίσει τις εκατέρωθεν κατηγορίες. Τι ακριβώς συνέβη στη Μεσόγειο στις 10 Ιουνίου;», όπως αναφέρει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η ανταπόκριση του Thomas Gutschker από τις Βρυξέλλες και της Michaela Wiegel από το Παρίσι αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ενδοιασμούς για κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ήδη κατά τη συνομιλία του με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στις αρχές της εβδομάδας στο παλάτι Meseberg χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τακτική της Τουρκίας.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Μακρόν εξεμάνη και έκανε λόγο για «εγκληματική και ιστορική ευθύνη» της Τουρκίας, «η οποία προφασίζεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ».
Η Καγκελάριος σιώπησε. Η οργή του Μακρόν δεν στράφηκε μόνον εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του στη Λιβύη και βάζει κρυφά πολλούς τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία», όπως ισχυρίστηκε. Τον ενοχλεί το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν επικρίνει σε πιο υψηλούς τόνους το ότι ο Eρντογάν αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο τον περασμένο Ιανουάριο.
Αγανάκτηση Μακρόν για την μη βοήθεια Ελλάδας και Κύπρου
Στο Παρίσι αισθάνονται ακόμα και σήμερα αγανάκτηση για την απόφαση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη, αν και η θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο Πρωθυπουργό Σάρατζ παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία.
Eδώ και αρκετό καιρό, η Γαλλία θεωρεί ότι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο απειλούνται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου. Γι’ αυτό και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Με την Κύπρο έχει ήδη υπογραφεί μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία εγγυάται στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό μόνιμη πρόσβαση στο λιμάνι της στρατιωτικής βάσης στις νότιες ακτές της Κύπρου κοντά στη Λάρνακα. Η «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η οποία συμφωνήθηκε στις αρχές της χρονιάς, πηγαίνει ακόμα πιο μακριά.
Έτσι, η Γαλλία αναλαμβάνει την υποχρέωση ενισχυμένης παρουσίας της με φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μίας κοινής «στρατηγικής αποτροπής». Αυτή αφορά κυρίως την Τουρκία, ακόμα και αν κάτι τέτοιο αποσιωπάται. Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει δύο ψηφιακές φρεγάτες τύπου FDI από τη Γαλλία, οι οποίες θα προστατεύουν και από κυβερνοαπειλές.
Οι στρατιωτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν . Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» , η οποία πρώτη παρατήρησε το ύποπτο φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας και σήμανε συναγερμό, συγκαταλεγόταν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου στα συνοδευτικά πλοία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle». Οι αξιωματικοί γνωρίζονται μεταξύ τους, γεγονός που διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών.
Στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της γαλλικής Γερουσίας, ο Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαίλ Χάκι Μούσα , διαμαρτυρήθηκε ότι «ένα φορτηγό πλοίο ελέγχεται τρεις φορές την ημέρα, σαν να υπάρχουν αμφιβολίες για τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς».
«Δεν θα ήταν πιο εύκολο, αν άφηναν να γίνει ο έλεγχος;», τον ρώτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κριστιάν Καμπόν, με τον Πρέσβη να σιωπά.
Στο Elysée πιστεύουν ότι στο ΝΑΤΟ ανέχτηκαν το γεγονός ότι η Τουρκία σχεδόν επί ένα χρόνο μπλοκάρει την ενίσχυση της βοήθειας για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Ο Macron είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τη συζήτηση στις Επιτροπές του ΝΑΤΟ.
Οι κανόνες που αφορούν τις επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εναρμονιστούν. Το περιστατικό της 10ης Ιουνίου επιβεβαιώνει κατά την άποψη του Μακρόν τις δηλώσεις του περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», τις οποίες η Μέρκελ τον περασμένο Νοέμβριο χαρακτήρισε ως «βολές κατά πάντων».
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε στις 22 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου με τον Τυνήσιο Πρόεδρο: Το ότι η διατλαντική αμυντική συμμαχία ανέχεται «το επικίνδυνο παιχνίδι» των Τούρκων, «αποδεικνύει τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ».
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο είναι αναπόδραστη η διαλεύκανση της τουρκικής πολιτικής στη Λιβύη», δήλωσε ο Μακρόν στο παλάτι Mέσεμπεργκ.