Ενα είναι σίγουρο: το ούζο χρειάζεται απ’ όλα. Καλή παρέα, τέμπο (για να έχει διάρκεια η απόλαυση), μέτρο (για να μη χάσουμε τον έλεγχο) και μεζέδες ανάλογα με τη γεύση του καθενός. Και ακολουθεί μια γλύκα στο βλέμμα, ένα χαλάρωμα στην ψυχή και ένα… λύσιμο της γλώσσας. Αναλύσεις, διαφωνίες, αποφάσεις…
Τα πάντα συμβαίνουν «ούζο όταν πιεις». Μπορείς και να αποφασίσεις τι θα ψηφίσεις, μέρες που έρχονται. Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε κανένα σαγανάκι και να τα δούμε όλα όμορφα παρέα με ένα καραφάκι.
1. Με λουκάνικο, πράσο και αυγά
υλικά
2 λουκάνικα σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
2 πράσα σε λεπτές φέτες
8 αυγά
6 κουταλιές λάδι
150 γραμμ. γραβιέρα σε κύβους
λίγο μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
αλάτι, πάπρικα γλυκιά
εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα πράσα με λίγο νερό και τα γυρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το λάδι, τις πιπεριές και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε το λουκάνικο να πάρει χρώμα και το μπούκοβο.
Μοιράζουμε το μείγμα σε τέσσερα ατομικά σαγανάκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και σπάμε δύο αυγά στο καθένα. Αλατίζουμε και τα ψήνουμε μέχρι να σφίξει το ασπράδι. Πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα και σερβίρουμε.
2. Σαγανάκι με λαχανικά και φέτα
υλικά
1 μελιτζάνα
1 ντομάτα
2 πατάτες
2 κολοκυθάκια
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ελιές ψιλοκομμένες
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
150 γραμμ. φέτα
λάδι
αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση
Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες ή κύβους. Λαδώνουμε 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή ένα μεγάλο. Βάζουμε σε στρώσεις τα φετάκια της ντομάτας, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα, τις πατάτες, την πιπεριά και το κρεμμύδι, ρίχνοντας ανάμεσά τους ελιές, μαϊντανό και αλατοπίπερο.
Τα ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές λάδι, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1/2 ώρα. Τα ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το τυρί και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
3. …και σουπιές σαγανάκι
υλικά
1 κιλό σουπιές
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κουταλιές ούζο
4 ντομάτες
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά βούτυρο
200 γραμμ. φέτα σε θρύμματα
100 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού
αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τις σουπιές, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τις σουπιές, λίγο νερό, τον μαϊντανό, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και σβήνουμε με το ούζο.
Αφήνουμε 5 λεπτά να βράσουν και μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη. Από πάνω ρίχνουμε φέτα και κεφαλοτύρι και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσουν και να ροδίσουν τα τυριά. Ρίχνουμε τα φύλλα του δυόσμου ή του βασιλικού και τα σερβίρουμε ζεστά.
4. Σαγανάκι με θαλασσινά
υλικά
8 μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος
1 κουταλιά βούτυρο
50 γραμμ. ροκφόρ
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη κομμένες σε κύβους
100 γραμμ. κεφαλοτύρι σε κύβους
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το ροκφόρ. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τις γαρίδες, την ντομάτα, τις πιπεριές και τέλος τα μύδια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Ελέγχουμε και πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Οταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και σε 1 λεπτό κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Εκτός μενού
Απεριτίφ και όχι μόνο
Μπορούμε να ελαφρύνουμε τη θλίψη με έναν καλό ύπνο, ένα μπάνιο κι ένα ποτήρι ούζο. Αυτό διάβασα πριν από πολλά χρόνια και μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι ισχύει.
Και μόνο να το αναφέρεις, χιλιάδες εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις περνάνε από το μυαλό. Παλιές διακοπές, κάποια μεσημέρια στην Καισαριανή ή στο Κερατσίνι, ένα οικογενειακό ουζάκι πριν από το κυριακάτικο ψητό.
Από το 1989, το ούζο έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως εθνικό μας προϊόν. Το γνωρίσαμε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες αποσταγματοποιούς. Ιδιαίτερες πατρίδες του θεωρούνται η Λέσβος και η Χίος, ακολουθεί όμως με μακρόχρονη παράδοση και η Βόρεια Ελλάδα.
Είναι προϊόν αποστάγματος σιτηρών, σταφίδας ή μελάσας, με 96% αλκοόλη, που αποστάζεται και δεύτερη φορά μαζί με αρωματικούς σπόρους, με βασικό το γλυκάνισο, τον αστεροειδή άνισο, το μάραθο, τη μαστίχα, το κόλιανδρο ή το κάρδαμο. Το τελικό απόσταγμα ονομάζεται «100% απόσταγμα ούζου». Για να καταναλωθεί, αραιώνεται με νερό έως ότου φτάσει τους 38-42% αλκοολικούς βαθμούς.
Το ούζο είναι απεριτίφ. Πίνεται πριν από το φαγητό για να «ανοίξει» την όρεξη. Οι λάτρεις όμως του γλυκόπιοτου και συγχρόνως δυνατού ούζου το καταναλώνουν με άπειρα μεζεδάκια ή ακόμη και με το φαγητό τους. Οι γεύσεις που του ταιριάζουν είναι αλμυρές, πικάντικες και υπόξινες.
Αν και η επιλογή του μεζέ εξαρτάται από τα γούστα του πότη, την περίοδο του χρόνου, καθώς και από τη «γεωγραφική θέση» του τόπου.