Στις 29 Ιουνίου του 2015 όταν δινόταν στη δημοσιότητα η πλήρης πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έπρεπε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει των προτάσεων που κλήθηκε να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τον Ιούλιο του 2015 στο ιστορικό δημοψήφισμα.
Πολλοί είναι εκείνοι που και σήμερα υποστηρίζουν ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το “ΟΧΙ” σε “ΝΑΙ”. Το σχετικό αφήγημα όμως δεν αναφέρει το ΤΙ ακριβώς ψήφισαν οι έλληνες πολίτες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το “ΟΧΙ” αφορούσε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Ηταν όμως έτσι;
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφερόταν:
“Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για την υπογραφή ή όχι των μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί.
Την Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται με δημοψήφισμα να εγκρίνει ή όχι τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για να το πράξει αυτό θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη, χωρίς να έχει διαβάσει προσεκτικά το κείμενο των προτάσεων των θεσμών. Για το λόγο αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα την πλήρη πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην Ελληνική Κυβέρνηση (επίσημη μετάφραση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών)”.
Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά:
“Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the completion of the Current Program and Beyond” (“Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού”) και το δεύτερο “Preliminary Debt sustainability analysis” (“Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους”). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ”.
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα ακολουθήσει τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών σε περίπτωση που εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα με τον ψηφισμένο νόμο του 2011, η ημέρα διεξαγωγής του θα είναι η Κυριακή, θα αρχίσει στις 07:00 έως τις 07:00 το βράδυ της ίδιας μέρας ενώ όλα τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν ορθογώνιο σχήμα, να κατασκευάζονται ομοιόμορφα για όλη τη χώρα, με φροντίδα του υπουργείου των Εσωτερικών.
Οι δύο επιλογές
Το ψηφοδέλτιο ήταν ένα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4023/2011. Οσοι απορρίψουν την πρόταση των «θεσμών» θα βάλουν σταυρό στο «Δεν εγκρίνεται/Οχι». Οσοι συμφωνούν με την πρόταση θα βάλουν σταυρό στο «Εγκρίνεται/Ναι». Στο ψηφοδέλτιο, προηγείται το «Οχι», βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Ολομέλειας της Βουλής. Στους ψηφοφόρους θα χορηγηθεί και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Διακομματική Επιτροπή δεν αναμένεται να συγκροτηθεί πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 4 εκατ. ευρώ για την έκδοση χρηματικού εντάλματος για τις περιπτώσεις προπληρωμής οδοιπορικών εξόδων και ημερήσιας αποζημίωσης στους διοριζόμενους εφόρους και δικαστικούς αντιπροσώπους. Με άλλη απόφαση, δεσμεύτηκαν πιστώσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στους λειτουργούς και υπαλλήλους που αποδεδειγμένα απασχολούνται με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Στο 61,28% το ΟΧΙ, στο 38,72% το ΝΑΙ και το βατερλό των δημοσκοπήσεων
Το OXI συγκέντρωσε ποσοστό 61,28% και το NAI ποσοστό 38,72%. Τα άκυρα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 55,85%.
Έπεσαν έξω όλες οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις.
ιδικότερα:
Η τελευταία δημοσκόπηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της « Metron Analysis» για τον ANT1 έδινε:
ΝΑΙ 48 (46-50%)
ΟΧΙ 52 (50-54%)
Η έρευνα της GPO για το MEGA έδινε:
ΝΑΙ 48,5 (46,5% – 50,5%)
ΟΧΙ 51,5 (49.5% – 53.5%)
Η εκτίμηση της MRB για το STAR έδινε:
NAI 48,5 (46 – 51%)
OXI 51,5% (49 – 54%)
Η εκτίμηση του αποτελέσματος από την MARC για τον Alpha
NAI 48 (45,5% και 50,5%)
OXI 52 (49,5% και 54,5%)
Τα προεκλογικά βίντεο-σποτ