Το 1950 οι Άγγλοι αποικιοκράτες προκήρυξαν δημοψήφισμα στην Κύπρο για την πιθανή ένωση της Μεγαλόνησου με την Ελλάδα. Το 95,7% των κατοίκων ψήφισαν υπέρ τις ένωσης, αλλά η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ από τους Άγγλους, που φάνηκαν ασυνεπείς στην υπόσχεση τους.
Αρχικά, Έλληνες και Κύπριοι προσέφυγαν στον ΟΗΕ, προσπαθώντας να λύσουν το θέμα διπλωματικά, αλλά δεν υπήρχε καμία εξέλιξη. Έτσι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ιδρύοντας μια αντιστασιακή οργάνωση για να αποτινάξουν τον αγγλικό ζυγό. Η ένοπλη αντίσταση οργανώθηκε από τον Γεώργιο Γρίβα, γνωστού και ως «Διγενή», που είχε υπάρξει αρχηγός της αντικομμουνιστικής Οργάνωσης Χ στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’40. Ο Γρίβας έφτασε στη Κύπρο το 1954 και σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ίδρυσε την «Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών», ή αλλιώς ΕΟΚΑ….
Την 1η Απριλίου του 1955, εκρήξεις και προκηρύξεις σήμαναν την αρχή του ένοπλου αγώνα. Ο Νίκος Γεωργιάδης, γνωστός με το ψευδώνυμο «Σαμψών», ήταν ένας από τους αντιστασιακούς της ΕΟΚΑ και το όνομα του ήταν «θρύλος» για την εποχή. Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1935 στη Λευκωσία. Εργάστηκε από νεαρή ηλικία ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες, όπως ο «Φιλελεύθερος», «H Αλήθεια», η «Cyprus Mail» και οι «Times Of Cyprus» και παράλληλα εντάχθηκε στο εκτελεστικό της ΕΟΚΑ καταγράφοντας ιδιαίτερα έντονη δράση κατά τη διάρκεια του 1956. Είχε το παρατσούκλι «άτρωτος» επειδή έφτασε πολλές φορές κοντά στο θάνατο, αλλά οι σφαίρες ποτέ δεν τον έπληξαν….
Το όνομα του έχει συνδεθεί με τη δημιουργία του λεγομένου «μιλίου του θανάτου», στην οδό Λήδρας στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Εκεί εκτέλεσε τρεις Άγγλους «ανθρωποκυνηγούς», οι οποίοι είχαν σταλεί για να καταστείλουν τη δράση της ΕΟΚΑ και να συλλάβουν τον Γρίβα. Επίσης μεταξύ άλλων διακρίθηκε για την απελευθέρωση των Αργύρη Καραδήμα και Παναγιώτη Γεωργίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 15 Αυγούστου του 1956 , για τη συμμετοχή του στην αιματηρή συμπλοκή την 31η Αυγούστου του 1956 στο ίδιο νοσοκομείο που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και για την εκτέλεση του λοχαγού Ουίλσον, υπεύθυνου του Βρετανικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η σύλληψη και η απέλαση του Σαμψών Ο Νίκος Σαμψών συνελήφθη για την δράση στις 30 Ιανουαρίου του 1957, βασανίστηκε φρικτά, του έβγαλαν τα δόντια και τα νύχια και καταδικάστηκε δις εις θάνατον. Σύντομα όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη και απελάθηκε στις φυλακές της Μ. Βρετανίας για να εκτίσει την ποινή του. Όταν η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, ο Σαμψών απελάθηκε στην Αθήνα μαζί με άλλους κρατούμενους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ένα χρόνο μετά χορηγήθηκε γενική αμνηστία και το 1960 επέστρεψε στην Κύπρο. Λίγο καιρό μετά την επιστροφή του, ο Σαμψών έγινε εκδότης εφημερίδας «Μάχη»….