Τροπολογία με την οποία προστατεύονται πραγματικά η πρώτη κατοικία και οι δανειολήπτες, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.
«Αποφασίστε με ποιον είστε: Με τις ανάγκες της κοινωνίας ή με τις τράπεζες και τους τραπεζικούς με τους παχυλούς μισθούς; θα είστε με αυτούς που έχουν ανάγκη να τους στηρίξετε ή θα δίνετε μπόνους στα golden boys; Το 2015 μας παραδώσατε μια οικονομία στα τάρταρα. Την επαναφέραμε, στήθηκε η χώρα στα πόδια της και η οικονομία επίσης. τώρα επιστρέφετε στα ίδια» τόνισε στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Καλύπτουμε δάνεια που κοκκίνησαν έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε) λόγω του κορονοϊού, διευρύνουμε την περίμετρο αυτών που καλύπτονται αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια, προσδιορίζουμε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών (υπολογίζουμε αυτές τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης με μεγαλύτερο συντελεστή δίνοντας μεγαλύτερη ανάσα στα νοικοκυριά), η εισφορά του Δημοσίου αυξάνεται για τα χαμηλά εισοδήματα, προτείνουμε μεγαλύτερες διαγραφές χρεών καθώς δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Η πρότασή μας είναι και ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Και σας καλούμε να την υιοθετήσετε. Αλλιώς να αναλάβετε τη πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργήστε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οφείλετε κ. Μητσοτάκη να πάρετε θέση. Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς.
Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και την ίδια στιγμή που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά Bonous και stock options για τα στελέχη τους. Και εσείς τους χαρίζεστε σε όλα», είπε.
«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως δεν πρέπει να γίνεται «προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία. Προφανώς η πανδημία έχει χτυπήσει σε όλες τις χώρες. Όμως η ελληνική οικονομία είναι σε πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβρη του 2019 και ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι μεγάλες, δυσανάλογες με όλες τις προβλέψεις»
Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε «πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; «Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021».
«Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δε λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση», εξήγησε και πρόσθεσε: «Με βάση τις πιο σημαντικές προβλέψεις διεθνώς, ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξορκίζουν το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και της επιτυχίας. Αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας».
«Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία», είπε συνεχίζοντας την επίθεση.
Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά που θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι δεν ήταν «πολιτική επιλογή» να τα δώσουν «όπως είπατε», αλλά «υποχρέωσή σας». «Οφείλετε να τα δώσετε, βάσει της απόφασης της Δικαιοσύνης».