Στα 234 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος τα τελευταία δέκα χρόνια, ως εκ τούτου έχει φθάσει η ώρα για λύσεις. Για τις λύσεις αυτές μίλησε στο libre.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.
Ο κ. Κουρμούσης ανοίγει τα χαρτιά του για τα χαρακτηριστικά του νόμου που θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το οποίο από 1ης Ιανουαρίου 2021 θα καθορίσει το νέο πλαίσιο για τα ιδιωτικά χρέη.
Ο ίδιος κάνει εξάλλου ειδική μνεία στο θέμα της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών, ενώ δίνει πρακτικές συμβουλές στους οφειλέτες, ζητώντας να μην ενεργούν την τελευταία στιγμή.
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης είπε μεταξύ άλλων στο libre.gr.:
-Ποια είναι η πορεία του ιδιωτικού χρέους εν γένει, τα τελευταία χρόνια, αλλά και ποια, ειδικότερα, η πορεία των κόκκινων… κορονοδανείων;
Το ιδιωτικό χρέος τα τελευταία δέκα χρόνια έφθασε περίπου τα 234 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη προς το Δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή λόγω κοροναϊού, το χρέος έχει «παγώσει», δηλαδή βρίσκεται σε μια αναστολή διότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν καλούνται να πληρώσουν από το Δημόσιο και τις τράπεζες, έχουν δηλαδή αναστολή πληρωμών. Κάποια στιγμή, όμως, αυτή η αναστολή θα τελειώσει, ενδεχομένως το 2021, οπότε σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις το ιδιωτικό χρέος θα αυξηθεί και πάλι διότι κάποιοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων που θα έχει φέρει η πανδημία του κοροναϊού.
–Πολλοί λένε ότι το χρέος παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας, με την ταυτόχρονη εκτίμηση ότι θα είναι ο λόγος για περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Συμμερίζεστε αυτήν την εκτίμηση;
Σίγουρα το ιδιωτικό χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία με την έννοια ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον τραπεζικό δανεισμό διότι δεν τους το επιτρέπει η υπερχρέωση, οι τράπεζες επειδή έχουν κόκκινα δάνεια δεν μπορούν να δώσουν νέα δάνεια. Είναι ένα πρόβλημα με πολλά επίπεδα, οικονομικό αλλά και κοινωνικό. Ως εκ τούτου απαιτείται να δοθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και χρειάζεται να έχουν όλοι τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να πληρώσουν αυτό που πραγματικά μπορούν.
-Να δούμε και τις λύσεις; Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να προχωρά σε σχετική εξαγγελία για το πρόγραμμα «Γέφυρα» από τη Θεσσαλονίκη. Θα επεκταθεί, λοιπόν, και αν ναι, ως πού θα φθάνει χρονικά;
Δεν είναι τώρα η ώρα για μια τέτοια συζήτηση, αυτό θα γίνει στο μέλλον αν απαιτηθεί λόγω των νέων συνθηκών. Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα τρέχει το πρόγραμμα και λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οπότε πρέπει όλοι όσοι είναι δικαιούχοι και δυνητικά ωφελούμενοι, να τρέξουν άμεσα να συμπληρώσουν την αίτησή τους. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, διαρκεί δύο λεπτά. Μπορούν είτε μόνοι τους είτε μέσω κάποιου δικηγόρου ή λογιστή να τους κάνει την αίτηση.
–Άρα, μπορεί και να μην υπάρξει επέκταση, κύριε Κουρμούση;
Αν υποχωρήσει η πανδημία του κοροναϊού, ενδεχομένως να μην χρειαστεί. Αν συνεχιστεί το πρόβλημα, τότε προφανώς και θα υπάρξουν τα μέτρα που χρειάζονται για να βοηθήσουν τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στη δυσκολία.
–Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, διεθνώς κι εδώ, δείχνουν ότι θα συνεχισθεί ο κοροναϊός, οπότε καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε αυτό… Κι από το 2021 πρόγραμμα Δεύτερης Ευκαιρίας; Με ποια χαρακτηριστικά;
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστεί ένας νέος νόμος με τίτλο, «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας». Θα καταργήσει όλους τους υπόλοιπους νόμους που είχαμε στο παρελθόν σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών και από 1ης Ιανουαρίου θα υπάρχει ένα πλαίσιο μέσω του οποίου θα μπορούν πολίτες και επιχειρήσεις να ρυθμίζουν όλα τα χρέη τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και να αποπληρώσουν αυτά τα χρέη τους σε διάστημα έως 20 ετών (240 δόσεις). Αν δεν μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει ούτε σε αυτή τη ρύθμιση, σημαίνει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, ουσιαστικά έχει πτωχεύσει, δεν μπορεί, με τα εισοδήματα που έχει, να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Τότε ο νόμος προβλέπει ότι επέρχεται η πτώχευση του οφειλέτη και γίνεται πλήρης διαγραφή όλων των οφειλών ώστε να μπορεί να κάνει μια νέα αρχή. Και, έτσι, να μην μεταφερθούν τα χρέη στις επόμενες γενιές, να μην ταλαιπωρούν τον ίδιο, τα παιδιά, τα εγγόνια…
Ολόκληρη η συνέντευξη του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση στο libre.gr.: