Mιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υπογράμμισε, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, ότι ενώ οι επιστήμονες από τον Αύγουστο είχαν ζητήσει στα σχολεία να υπάρχουν και άλλοι χώροι, μια σαφής εισήγηση, στο υπουργείο Παιδείας τη βάλανε στο συρτάρι, ούτε βρύσες δεν βάλανε το Καλοκαίρι, ούτε ένα μερεμέτι. Και όπως πρόσέθεσε, αυτή την στιγμή και είναι πολύ λιγότεροι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία, σε σχέση με την περυσινή σχολική χρονιά. Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, προειδοποίησε, με τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η πανδημία να είναι μπροστά μας και τους ειδικούς να έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με το κακό σενάριο να φτάνει τα 3.000 κρούσματα ημερησίως τον Δεκέμβριο και το καλό τα 1.000 κρούσματα.
Ήδη φτάσαμε τα 416 χτες, μέσα εκεί υπάρχουν πολλά παιδιά. Μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι πολύ ανησυχητική, ενώ προκαλεί εκνευρισμό στις οικογένειες, αβεβαιότητα και οικονομική πίεση. Δίνουν 80 ευρώ για να δουν με τεστ αν έχουν τα παιδιά και οι ίδιοι οι γονείς κορωνοϊό. Και δεν συνταγογραφούνται, δεν καλύπτεται το κόστος. Γι’ αυτό είναι πρωτεύον να τιμολογούνται τα τέστ. Είναι τόσο σημαντικό όσο και οι προσλήψεις στο ΕΣΥ, όπου έχουμε φτιάξει ΜΕΘ χωρίς το κατάλληλο προσωπικό, πρέπει να καλυφθούν οι ελλείψεις και τα κενά στο προσωπικό στην Υγεία. Πρέπει να εντάξουμε τους ιατρούς σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας, αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Φίλης. «Περιμένω όμως να δω και την προθυμία των ιδιωτικών γιατρών», προσέθεσε.
Ακόμα και η μάσκα δημιουργεί εκνευρισμό, είπε ο ίδιος στη συνέχεια, δημιουργείται επισφάλεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, που στην «εποχή Κεραμέως» διευρύνεται με σειρά κινήσεων όπως η τράπεζα θεμάτων κ.ά. Παράλληλα, τα παιδιά βλέπουν τα κενά. Άρα η αντίδρασή τους εκφράζει μια κοινωνική δυσφορία και προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πρώιμης πολιτικοποίησης.
Η νέα γενιά δεν είναι μόνο γενιά της επισφάλειας, αλλά και του ίντερνετ. Είναι πρόβλημα σύνθετο, όχι μόνο ταξικό αλλά και πολιτισμού, κλοπής του φαντασιακού των παιδιών… υπάρχει μια ανατροπή πολιτιστικού περιβάλλοντος που προσδιορίζει τη συνείδηση των παιδιών μας. Η οικογένεια περνά μια κρίση. Είναι η «δύση» όπως λέει ένας σημαντικός Ιταλός ψυχαναλυτής του πατέρα και άρα η ανάγκη να δούμε το παιδί μέσα από το πρίσμα του Τηλέμαχου, του παιδιού που περίμενε τον πατέρα του να έρθει για να βάλει στο σπίτι τα όρια που είχαν ανατραπεί από τους μνηστήρες. Γιατί ο κορωνοιός είναι μία νέα συνθήκη, θα παραμείνει καιρό και θα καθορίσει για πολλά χρόνια την γενιά των παιδιών… τον 20ο αιώνα δεν υπήρξε περίοδος όπου εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν πήγαν σχολείο για 2-3 μήνες. Στις ημέρες μας συνέβη, αυτό αφήνει αποτυπώματα κοινωνικά πίσω, δεν είναι ένα «παιδιάρισμα»…
Πηγή: avgi.gr