«Εφόσον ο κοροναϊός έχει διασπορά στην κοινωνία, μοιραία και νομοτελειακά θα εμφανιστεί και στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων» είπε σχετικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε γηροκομεία τα οποία καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ.
Μιλώντας στο Mega εξέφρασε την ανησυχία του διότι όπως τόνισε αν εισχωρήσει εκεί ο ιός, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τους φιλοξενούμενους.
«Απαιτείται εγρήγορση από την ιδιοκτησία των δομών, από το προσωπικό και τους γιατρούς αλλά και από εμάς για να ιχνηλατήσουμε και να προστατέψουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας που ζουν εκεί» είπε.
Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σημείωσε πως δεν εξασφαλίζουν το απόλυτο , μειώνουν όμως όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα να παρουσιαστεί κρούσμα σε δομή φιλοξενίας. Συνεπώς πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.
Παράλληλα συνέστησε στο προσωπικό να είναι ακόμη πιο σχολαστικό από τον μέσο πολίτη, αποφεύγοντας συγχρωτισμούς και επαφές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό.
Ως προς τους ελέγχους στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στο περιοδικό πρόγραμμα ελέγχων του ΕΟΔΥ, και υπογράμμισε πως δεν είναι εφικτό να πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ καθημερινά τεστ σε όλο το προσωπικό των περίπου 300 δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Σχετικά με τις περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στον Αγ. Παντελεήμονα, τόνισε πως οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ διενεργούν rapid test. Σε κάθε περιοχή διενεργούνται περίπου πάνω από 500 τεστ κάθε μέρα, αναλόγως βεβαίως και της προσέλευσης του κόσμου.
Σχετικά με την ενημέρωση μεταναστών και προσφύγων, τόνισε ότι οι περισσότεροι είναι κάτοχοι smart phones, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μην έχουν έστω μια αδρή εικόνα.
Αναφορικά με το Δρομοκαΐτειο, όπου βρέθηκαν δύο θετικοί τρόφιμοι, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα, λόγω ειδικών συνθηκών, να ενταχθεί το Δρομοκαΐτειο στο πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Δεν αποκλείει τέλος το κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ, ωστόσο, όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Βατόπουλος: Ο κοροναϊός «πολιορκεί» τις κλειστές δομές
Την ανησυχία του για την έξαρση του κοροναϊού στις κλειστές δομές εξέφρασε ο Νίκος Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ρωτήθηκε για τα τελευταία περιστατικά κρουσμάτων σε κλειστές δομές, όπως τα 8 που καταγράφηκαν σε γηροκομείο στην Καρδίτσα. Όπως είπε, παρατηρείται «μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στις κλειστές δομές, δηλαδή σε γηροκομεία, εργοστάσια και σε άλλους χώρους. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να προσέχουν όσοι ζουν ή εργάζονται σε τέτοιες δομές».
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι εστίες κρουσμάτων σε γηροκομεία ή και εργοστάσια, όπως η κονσερβοποιία στη Σκύδρα, «δείχνουν το πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κοροναϊός. Η δυσκολία του είναι ότι έχει το χαρακτηριστικό να μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς».
Στη συνέχεια, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι είναι «κολοσσιαία η διαφορά ανάμεσα σε μια δομή με ένα ή τρία κρούσματα δίχως να έχει μεταδοθεί στους τρόφιμους και σε αυτά όπου υπάρχει μετάδοση στους τρόφιμους. Πρέπει να προφυλάξουμε τον κόσμο τηρώντας τα ατομικά μέτρα υγιεινής».
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής ερωτήθηκε και για τις μάσκες, επαναλαμβάνοντας ότι η καθολική της χρήση, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μπορεί να βοηθήσει.