Να ληφθούν μέτρα στήριξης των αγροτών στις πληγείσες από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ περιοχές, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης με επίκαιρη ερώτηση του.
Οι καταστροφές στον πρωτογενή τομέα στις περιοχές που επλήγησαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ είναι τεράστιες. Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές στην Θεσσαλία, τμήμα της Στερεάς, την Δυτική Ελλάδα, και τα Ιόνια Νησιά, τόσο στην Γεωργία και Κτηνοτροφία όσο και αστικές ζημιές.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Αραχωβίτης, έπειτα από τα πλήγματα που δέχεται ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο αλιέας από την συνεχόμενη κρίση της πανδημίας COVID-19, το νέο πλήγμα από τον ΙΑΝΟ επιδεινώνει δραματικά το εισόδημα του στις πληγείσες περιοχές. Αποτέλεσμα είναι οι ζημιές από τον ΙΑΝΟ να εκμηδενίζουν το προσδοκώμενο εισόδημα και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες ενώ και η άμεση αποκατάσταση της οικοσκευής τους απαιτεί χρήματα που κάτω από τις τρέχουσες συγκυρίες δεν υπάρχουν.
Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει χώρα σωρεία συσκέψεων και δηλώσεων στελεχών της Κυβέρνησης της ΝΔ, εκείνο που επιβάλλεται είναι να φτάσουν άμεσα στους λογαριασμούς των παραγωγών κονδύλια από όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, εφόσον αρθούν με όλους τους πρόσφορους τρόπους τυχόν εμπόδια, υπογραμμίζει ο κ. Αραχωβίτης.
Το γεγονός όμως ότι στο κατεπείγον νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ΙΑΝΟΥ που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ απουσιάζουν παντελώς μέτρα και προβλέψεις για τους αγρότες είναι, δυστυχώς, το πρώτο δυσοίωνο δείγμα των αντανακλαστικών της κυβέρνησης της ΝΔ για την αναγκαία στήριξη των παραγωγών.
Επειδή η απώλεια της παραγωγής από χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, από τεράστιο αριθμό ζώων και μελισσιών χαμένων, καθώς και οι ζημιές σε υποδομές και μηχανήματα θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση των γεωργών, κτηνοτρόφων και άλλων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:
- Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και ποια θεσμικά εργαλεία έχει ενεργοποιήσει ώστε να χορηγηθούν άμεσα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς, για το απολεσθέν εισόδημα και τις ζημιές στα μέσα παραγωγής, και υποδομές και σε ποιόν χρόνο εκτιμάται ότι αυτές θα δοθούν;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και σε ποιον χρόνο ώστε να θωρακιστούν οι ευάλωτες πληγείσες περιοχές από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα;