Χωρίς φρένο συνεχίζεται και σήμερα το ράλι των ελληνικών ομολόγων, με πρώτο και κύριο σύμμαχο τον μεγάλο αγοραστή που ονομάζεται ΕΚΤ, με τις αποδόσεις σε όλη την ελληνική καμπύλη να σημειώνουν διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά.
Μετά το ρεκόρ που σημείωσαν τα ελληνικά 2ετή και 3ετή ομόλογα πριν μερικές ημέρες, βάζοντας την Ελλάδα για πρώτη φορά στο κλαμπ των χωρών που έχουν ομόλογα με yields υπό το… μηδέν – σήμερα προστέθηκε και το 5ετές ομόλογο, κάτι που άλλωστε φαινόταν ότι είναι θέμα ημερών.
Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 5ετούς (λήξης 2025) διαμορφώνεται στο -0,018% με πτώση της τάξης άνω του.. 100% από χθες, αγγίζοντας έτσι τα αρνητικά επίπεδα, τα οποία εδώ και μέρες έχουν κατακτήσει τα 2ετή και τα 3ετή ελληνικά ομόλογα, ενώ στο 0,6% μόλις έχει προσγειωθεί η απόδοση του 10ετούς -που αποτελεί νέο χαμηλό – με πτώση της τάξης του 12% και με το spread στις 118 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2009 πριν καν ξεσπάσει η κρίση χρέους της Ελλάδας. Η 15ετία πλέον κινείται άνετα πολύ κάτω του 1% και στα ιστορικά χαμηλά του 0,79% (πτώση 10%), ενώ η απόδοση στο 7ετές κινείται επίσης σε νέα χαμηλά, και στο 0,25%.
Το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, γνωστό ως PEPP, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο “σύμμαχο” των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς και της ελληνικής οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν στους επενδυτές τα υψηλά ταμειακά αποθέματα της χώρας, έχει οδηγήσει σε ισχυρή βουτιά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ έδωσαν νέες θετικές προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, την ελληνική οικονομία, αλλά και τον τραπεζικό κλάδο. “Η δουλειά της ΕΚΤ είναι να κρατά το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων σε χαμηλά επίπεδα και να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο”, δήλωσε χαρακτηριστικά πριν μερικές μέρες. “Το PEPP και τα TLTROs έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά ώστε να αντιδράσουν στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας”, τόνισε η Λαγκάρντ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία αυτή η στήριξη να έχει διάρκεια. Παράλληλα, διαμήνυσε πως, παρά τα ενθαρρυντικά νέα γύρω από το εμβόλιο, δεν αποκλείονται νέα κύματα της πανδημίας και νέα lockdowns.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 400 έως 750 δισ. ευρώ του PEPP, ενώ θα επεκταθεί και χρονικά, έως τα τέλη του 2021 ή και τον Μάρτιο του 2022. Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί εξαιρετικό νέο για τα ελληνικά ομόλογα καθώς σημαίνει πως το δίχτυ ασφάλειας θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα. Ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει έως τώρα ελληνικά ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου (12 δισ. ευρώ), και αναμένεται έως τον Ιούνιο να αγοράσει συνολικά 23-24 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι και την εκδοτική δραστηριότητα του 2021 (περί τα 11 δισ. ευρώ). Σε περίπτωση που το PEPP αυξηθεί και επεκταθεί, υπάρχει δυνατότητα αγοράς από την ΕΚΤ τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω (ανάλογα με το ύψος της αύξησης), ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας και διαχείρισης χρέους, ενώ θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους έως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (2023).
Αν και το σήμα από την αγορά ομολόγων δείχνει πως το έδαφος είναι άκρως ευνοϊκό για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου δεν δείχνουν να υπάρχει μία τέτοια ανάγκη. Μετά και τα 2 δισ. ευρώ του SURE διαμορφώνονται στα 39,5 δισ. ευρώ ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω προσεχώς από την εκταμίευση της δόσης των 640 εκατ. ευρώ, και αφαιρώντας τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το μαξιλάρι θα κλείσει άνετα το έτος κοντά στα 37 δισ. ευρώ.