Ο Στρατός και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οι δύο θεσμοί που εμπιστεύεται στην παρούσα συγκυρία περισσότεροι οι Έλληνες (ποσοστά 69% και 56%), κάτι που προφανώς προσδιορίζεται από τις εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και την ζοφερή εικόνα της πανδημίας που έχει αναδείξει την κεφαλαιώδους σημασία και συνεισφορά των υγειονομικών του δημοσίου συστήματος υγείας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από την Καπα Research τον Οκτώβριο και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αποτύπωση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τα πολιτικά κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα Μέσα Ενημέρωσης και οι ΜΚΟ είναι στον “πάτο” της λίστας με τους φορείς και τους θεσμούς που χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, του πόσο έχει επηρεάσει τις απόψεις μας η πανδημία είναι το γεγονός πως στην σχετική κατάταξη της ίδιας μέτρησης πριν ένα χρόνο, το ΕΣΥ δεν υπήρχε καθόλου στις προτιμήσεις των πολιτών!
Ατομικά δικαιώματα vs Νόμος και Τάξη
Ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα αφορά στο δίπολο Ισχυρή ηγεσία-ασφάλεια, από τη μία, και Ελευθερία-Δημοκρατία από την άλλη. Η διαφορά είναι συντριπτική υπέρ των δεύτερων αξιών με 68% έναντι 31%, κάτι που κατακρημνίζει την πολιτική του νόμου και τάξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Ν.Δ προκαλεί “ελπίδα” κατά 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 21%, ενώ η πρώτη προκαλεί την αίσθηση της “απειλής” κατά 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 51%. Στοιχείο που μάλλον επιβεβαιώνει την άποψη πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει ακόμα υπό την επιρροή του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που αποτέλεσε, άλλωστε, και έναν από τους λόγους που ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές.
Μια παράμετρος που δεν πρέπει να υποτιμάται σχετικά με τα εθνικά θέματα και τον τρόπο που στέκεται απέναντί τους η κοινωνία είναι το εύρημα ότι το 69% των πολιτών θεωρούν πως οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν σοβαρά λάθη και είναι υποχωρητικές. Αποτελεί, ίσως, το στοιχείο αυτό την βούληση των πολιτών για μια πιο σθεναρή στάση και περιγράφει ένα οριζόντιο “πατριωτικό μέτωπο”.
Ο θρίαμβος των Πρεσπών
Σχετικά με τα εθνικά θέματα προκύπτει και μια μεγάλη δικαίωση της προηγούμενης κυβέρνησης και των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς εκτοξεύεται στο 58% το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν θετική της σχετική συμφωνία. Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο πριν ένα χρόνο, κάτι που προφανώς συνδέεται με το τέλος της προεκλογικής διχαστικής ρητορικής της Ν.Δ και την πλήρη αποδοχή και υλοποίηση της συμφωνίας από τη σημερινή κυβέρνηση.
Καταλυτική είναι η απάντηση των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο (που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες) για περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων σε περιόδους κρίσης. Το 40% των πολιτών είναι πλήρως αντίθετο, έναντι μόλις 9% που θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι σωστό. Αρκετά υψηλό (34%) των πολιτών που θεωρούν πως η Αστυνομία ασκεί συχνά υπέρμετρη βία.
Ομοφυλοφιλία και ομόφυλα ζευγάρια: Αρκετά εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα στα θέματα αυτά, καθώς το 90% θεωρούν πως οι ομοφυλόφιλοι δικαιούνται να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, ενώ το 56% είναι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το 40% υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Η πολιτική-ιδεολογική ταυτότητα
Τι είναι ο Έλληνας; Η έρευνα είναι αποκαλυπτική και δείχνει την κατεύθυνση που θα λάβει εκ των πραγμάτων η μάχη των πολιτικών κομμάτων τα επόμενα χρόνια, ενώ αιτιολογεί και τις κινήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Στην ερώτηση κατά πόσο αξιολογεί θετικά ή αρνητικά ορισμένες ιδεολογικές έννοιες με ευθεία πολιτική αντιστοίχηση, οι πολίτες απαντούν πως είναι θετικά:
72% Κέντρο, 59% Σοσιαλισμός, 56% Κεντροαριστερά, 56% Σοσιαλδημοκρατία, 53% Φιλελευθερισμός, 51% Κεντροδεξιά, 43% Αριστερά, 35% Δεξιά, 29% Νεοφιλελευθερισμός, 18% Εθνικισμός.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως η τάση των πολιτών είναι προωτίστως προς το κέντρο, ωστόσο η ανάλυση δείχνει πως οι περισσότεροι αισθάνονται πιο κοντά σε έννοιες που εκφράζονται από τα κόμματα της κεντροαριστεράς (Σοσιαλισμός, Κεντροαριστερά, Σοσιαλδημορκατία, Αριστερά) και λιγότερο προς την “γεωγραφία” της δεξιότερης πλευράς του φάσματος. Ωστόσο και ο Φιλελευθερισμός θεωρείται έννοια που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, αν και δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί τι εννοεί κάθε πολίτης σχετικά με την έννοια αυτή.
Νέο κόμμα
Όταν καλούνται να συνδυάσουν τον φιλελευθερισμό με τα κόμματα του κοινοβουλίου οι πολίτες δίνουν βαθμό περίπου 7,5% στη Ν.Δ, 5,8% στο ΚΙΝΑΛ και 4,6% στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Μάνος, Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Τζήμερος είναι οι πιο…φιλελεύθεροι πολιτικοί στην χώρα, σύμφωνα με την έρευνα και με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 48% των πολιτών θεωρούν αναγκαία την ίδρυση νέου κόμματος στον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου, γεγονός που ίσως σημαίνει πως η Ν.Δ δεν καλύπτει πλήρως αυτό που αναγνωρίζεται ως “κενό”.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ