Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας εξετάζει μαζί με την ιατρική ρυθμιστική αρχή τρόπους για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 σε οίκους ευγηρίας, όμως δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί, δήλωσε ο αναπληρωτής Αρχίατρος Τζόναθαν Βαν-Ταμ.
Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε χθες, Τετάρτη, το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «φανταστικά νέα», όμως προειδοποίησε για τις επιμελητειακές προκλήσεις που περιλαμβάνει η διανομή του εμβολίου, το οποίο πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Αν και μπορεί να διατηρηθεί για πέντε ημέρες σε κανονικό ψυγείο, ο Βαν-Ταμ δήλωσε πως υπάρχει όριο στο πόσο συχνά μπορεί να βγει και να ξαναμπεί στο ψυγείο, κάτι που έχει επιπτώσεις στη διανομή του στα γηροκομεία.
«Το NHS, η MHRA (η ιατρική ρυθμιστική αρχή) εργάζονται πραγματικά σκληρά, αυτή τη στιγμή, για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση ώστε να μπορέσουμε να το πάμε στους οίκους ευγηρίας, αν αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο Βαν-Ταμ σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
«Σ’ αυτό το σημείο, αυτό δεν έχει εξασφαλισθεί απολύτως επειδή ένα πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να καταλήξουμε με ένα εμβόλιο, η διαχείριση του οποίου είναι εσφαλμένη, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμο στο τέλος της αλυσίδας διανομής».
Η Βρετανία έχει ανακοινώσει πως οι ένοικοι οίκων ευγηρίας και αυτοί που τους φροντίζουν έχουν την πρώτη προτεραιότητα για να κάνουν το εμβόλιο, μαζί με τους άνω των 80 ετών, αν και ο γιατρός που προεδρεύει της επιτροπής εμβολίων, η οποία συνέταξε τον κατάλογο, έχει δηλώσει πως επιχειρησιακά ζητήματα θα επηρεάσουν τη διανομή του.