Νέα παράταση του lockdown ώς τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση καθώς τα μέτρα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει με την ταχύτητα που αναμενόταν.
Οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν αρνητική εισήγηση για το άνοιγμα τόσο στα σχολεία, όσο και στα εμπορικά καταστήματα, καθώς μετά από ένα μήνα lockdown η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων όχι μόνο δεν πέφτει αλλά καταγράφει νέα υψηλότερα ρεκόρ, ενώ τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί αλλά σε υψηλά επίπεδα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων».
«Ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η δυνατότητα να μπορεί να αναπνεύσει η μέση ελληνική οικογένεια, να μπορεί να στηριχθεί η κοινωνία. Δεν είμαστε μακριά από το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή. Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο Star.
«Η Επιτροπή μας συνεδριάζει και καθημερινά, αν χρειαστεί, και αναλύει τα δεδομένα για όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται στη χώρα. Έχω μάθει να μην προκαταλαμβάνω τις αποφάσεις των επιστημόνων μας, της πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικής επιτροπής. Αλλά, προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν» πρόσθεσε, ζητώντας από τον κόσμο να σεβαστεί την «τιτάνια μάχη που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του χθες είπε πως η άρση του lockdown «απομακρύνεται» καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις για χαλάρωση. Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ήταν αυτό που προβλημάτιζε το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν μετά τις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν αρνητική εισήγηση για την επανέναρξη των μαθημάτων δια ζώσης. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις γιορτές αν και οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Χ. Γώγου, θεωρείται δεδομένο πως γυμνάσια, λύκεια και ΑΕΙ θα ανοίξουν μετά τις γιορτές και αναμένεται να εισηγηθούν το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα την δεδομένη στιγμή.
Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν κατ’ εξαίρεση τα καταστήματα που πουλούν εποχικά είδη. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης.
Συνολικά 110 καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα στις γιορτές, ωστόσο, αν γίνει αυτό, θα συμβεί με πολύ αυστηρά μέτρα.
Με αυστηρά μέτρα θα λειτουργήσουν ωστόσο και τα καταστήματα με εποχικά είδη καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν με την μέθοδο click away. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα.
Ένας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα, είναι τα κομμωτήρια. Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αν επιτραπεί να λειτουργήσουν ξανά πριν τις γιορτές, θα ισχύει ό,τι και πριν, δηλαδή επίσκεψη μόνο με ραντεβού και περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των χώρων (τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού).
Όσον αφορά την εστίαση, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως δεν θα ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα εστιατόρια, όπου και ο κλάδος είναι αντίθετος στο να ανοίξει μόνο για μία εβδομάδα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και να νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.