Με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού για τον κοροναϊό στη Μ. Βρετανία και την επικείμενη έναρξη του στις ΗΠΑ, ο αρθρογράφος των NYT, David Leonhardt (https://www.nytimes.com/2020/12/08/briefing/vaccine-don-gable-your-tuesday-briefing.html), προχωρά σε κάποιες πολύ κρίσιμες επισημάνσεις αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος τονίζει πως ακόμα κι αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου προσεγγίζει το 100%, η εισαγωγή του σε έναν πληθυσμό που παρουσιάζει πολύ υψηλό επίπεδο μόλυνσης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα, ενδεχομένως να το χειροτερεύσει.
“Τα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη του θανάτου και της ασθένειας το 2021 εάν εισαχθούν σε έναν πληθυσμό που ο κοροναϊός μαίνεται – όπως συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ. Αυτό είναι το κεντρικό επιχείρημα μιας νέας εφημερίδας στο περιοδικό Health Affairs (ένας από τους συγγραφείς είναι ο Δρ Rochelle Walensky του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τον οποίο ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden επέλεξε να διευθύνει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), σημειώνει ο D. Leonhardt.
Και προσθέτει: “Μια αναλογία μπορεί να είναι χρήσιμη εδώ. Ένα εμβόλιο είναι σαν ένα λάστιχο. Ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό, όπως φαίνεται να είναι αυτά των Moderna και Pfizer, αποτελεί έναν ισχυρό πυροσβεστικός σωλήνας. Όμως, το μέγεθος μιας πυρκαγιάς εξακολουθεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το πόσο καταστρέφεται.
Ζήτησα από τους συγγραφείς της μελέτης Υγείας να βάλουν τα ευρήματά τους σε όρους που θα μπορούσαμε να καταλάβουμε οι μη-επιστήμονες και ήταν αρκετά καλοί να το πράξουν. Οι εκτιμήσεις είναι ενδεικτικές:
Στο τρέχον επίπεδο μόλυνσης στις Η.Π.Α. (περίπου 200.000 επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις την ημέρα), ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό -που διανέμεται με τον αναμενόμενο ρυθμό – θα εξακολουθούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στους έξι μήνες μετά την εισαγωγή του. Σχεδόν 10 εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσβληθούν από τον ιό και περισσότεροι από 160.000 θα πεθάνουν.
Αυτό είναι πολύ χειρότερο από τον αριθμό σε ένα εναλλακτικό σύμπαν στο οποίο το εμβόλιο ήταν μόνο 50% αποτελεσματικό, αλλά οι ΗΠΑ είχαν μειώσει το ποσοστό μόλυνσης στο επίπεδο του στις αρχές Σεπτεμβρίου (περίπου 35.000 νέες καθημερινές περιπτώσεις). Σε αυτό το σενάριο, ο αριθμός των νεκρών τους επόμενους έξι μήνες θα διατηρηθεί σε περίπου 60.000.
Αξίζει να σταματήσουμε για μια στιγμή σε αυτήν τη σύγκριση, επειδή είναι βαθιά αντιφατική. Εάν οι ΗΠΑ διατηρούσαν το ποσοστό μόλυνσης από τον Σεπτέμβριο και η Moderna και η Pfizer είχαν ανακοινώσει αυτό το φθινόπωρο ότι τα εμβόλια τους ήταν μόνο 50% αποτελεσματικά, πολλοί άνθρωποι θα είχαν οδηγηθεί στην παράνοια”, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Και συνεχίζει: Άρα, τελικά τι συμβαίνει; Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να εξαλείψει την πανδημία αμέσως, όπως κανένας πυροσβέστης δεν μπορεί να σβήσει μια δασική πυρκαγιά αμέσως. Ενώ το εμβόλιο διανέμεται, ο ιός συνεχίζει να προκαλεί βλάβη. «Με ειλικρίνεια, θα βγούμε από αυτήν την πανδημία γρηγορότερα αν δώσουμε στο εμβόλιο λιγότερη έμφαση», μου είπε ο Α. David Paltiel, αξιωματούχος της Δημόσιας Υγείας και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως “υπάρχει ένας θετικός τρόπος για να δούμε το παραπάνω”. Και προσθέτει: “Μέτρα που μειώνουν την εξάπλωση του ιού – όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι δοκιμές ταχέων αποτελεσμάτων – μπορούν ακόμη να έχουν αποτελεσματικότητα. Μπορούν να σώσουν περισσότερες από 100.000 ζωές τους επόμενους μήνες”.
Πηγή: Left