«Ξεπούλημα» των αρχαιοτήτων, αδιαφορία και «outsourcing» αρμοδιοτήτων διαφαίνονται ως τα κριτήρια στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικά η πρωθυπουργική εξαγγελία για ανατροπή των ειλημμένων αποφάσεων στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, με το πρόσχημα (πλάνη αποδείχτηκε) της ταχύτερης εκτέλεσης του έργου, είχε τεράστια απήχηση στο εξωτερικό, καθώς ήρθε η απάντηση και ήταν σβουριχτή.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η υπουργός Λίνα Μενδώνη, παρά το λόμπινγκ που έκανε για να γλιτώσει την καμπάνα, καθώς η γενική συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) εξέδωσε ψήφισμα-καταπέλτη για το μνημειακό σύνολο των βυζαντινών χρόνων. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 58 αποχές και μόλις 4 κατά, κι αυτό παρότι η υπουργός έτρεξε να καταθέσει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την έγκρισή της με τις υπογραφές των επιστημόνων, προεξάρχοντος του πολιτικού προϊσταμένου του ΚΑΣ, γενικού γραμματέα του υπουργείου Γ. Διδασκάλου.
Το ψήφισμα «τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού αυτού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης αλλά και τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Όπως ακριβώς ζητούν εδώ και έναν χρόνο αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές και πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το αυτονόητο δηλαδή.
Επειδή το αυτί της κυβέρνησης των «αρίστων» δεν φαίνεται να ιδρώνει και θα εκκινήσουν την επιχείρηση αποδόμησης του ICOMOS ας σημειώσουμε αυτό που αναφέρεται στο ψήφισμα: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως η έκκληση του διεθνούς ICOMOS, που είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο για την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τις ελληνικές αρχές».
Ακολουθεί το ψήφισμα: