Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.
Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Κατά το Reuters, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν ικανοποιούν αρκετά την Ελλάδα, ενώ το σχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».
Καθαρές θέσεις από την Άγκυρα ζητεί το Παρίσι
Την Τρίτη, μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε εκ νέου το Παρίσι ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι μόνο αν η Άγκυρα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων, είναι εφικτή μια εποικοδομητική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας.
«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε τα γαλλικά και ευρωπαϊκά αιτήματα για διευκρινίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση μιας εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.
Ξεκινά η μάχη της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΕΛΚ με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής
Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τραπέζι η ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής και εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να εξηγήσει διεξοδικά τις θέσεις της Αθήνας που επιζητά να ξεκινήσει η διαδικασία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και να υπάρξει εμπάργκο πώλησης ευρωπαϊκών όπλων προς την Άγκυρα.
Ποιες είναι οι προσδοκίες της Κυβέρνησης
Η Ελλάδα προσέρχεται πολύ καλά προετοιμασμένη στη Σύνοδο, με ισχυρά επιχειρήματα που καταδεικνύουν την προκλητικότητα και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταδείξει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα συμφέροντα τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.
«Οι ελληνικές θέσεις έγιναν ευρωπαϊκές και χώρες που παραδοσιακά στήριζαν τις τουρκικές θέσεις, όπως η Ολλανδία, έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες στάση και ζητούν ευθέως να ληφθούν μέτρα για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε εθνικό» σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον, όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν –παρά τις επιμέρους διαφωνίες ή «ευαισθησίες» έναντι της Τουρκίας– ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Είναι ενθαρρυντικό, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον την υποκρισία της τουρκικής συμπεριφοράς και την προσχηματική δράση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Όπως φάνηκε και στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπάρχει μία σύμπνοια για κάτι χειροπιαστό.