Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις έχει αρχίσει και στο υπουργείο Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να έχουν έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση μέσα στον Μάρτιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λάβει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου τις τρεις επιστημονικές μελέτες, στις οποίες θα αποτυπώνεται το κόστος του εγχειρήματος, τα οικονομικά οφέλη, αλλά και η επίδραση του νέου συστήματος στα δημόσια οικονομικά και το δημόσιο χρέος.
Ποιοι θα εντάσσονται στο νέο ταμείο
Στο νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης θα εντάσσονται νέοι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, αλλά και νέοι αυτοαπασχολούμενοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί). Παράλληλα, στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να μπουν εθελοντικά και όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι, μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι, εφόσον δεν έχουν περάσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο, το νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης δεν θα αφορά στους σημερινούς συνταξιούχους, τους σημερινούς ασφαλισμένους άνω των 35 ετών, αλλά και τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν οι ίδιες με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, το συνολικό ύψος για τους μισθωτούς είναι 6% και επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών, ενώ οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.
Πώς θα λειτουργήσει ο ατομικός κουμπαράς
Tο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι κεφαλαιοποιητικό, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων. Κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, στον οποίο θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του. Ανά πάσα στιγμή ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου όπως, για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.
Πώς σχολιάζουν τη μεταρρύθμιση Ρομπόλης, Τεμπονέρας και Τσουκαλάς
Το κόστος μετάβασης βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και σε αυτή την πτυχή της νέας μεταρρύθμισης εστιάζει και το μεγαλύτερο μέρος του νομικού και όχι μόνο κόσμου, υποστηρίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μεγάλο κενό χρηματοδότησης στο επικουρικό ταμείο, που θα φέρει, αναπόφευκτα, «ψαλίδι» στις ήδη κουτσουρεμένες καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέτρο υψηλού κοινωνικού, δημοσιονομικού και αναπτυξιακού κόστους. Κι αυτό, γιατί θα προκαλέσει ένα κόστος μετάβασης που θα κυμανθεί από 57 δισ. ευρώ μέχρι 67 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθεί ανάλογα με το μέσο ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα χορηγείται στους ασφαλισμένους και το επιτόκιο, προκειμένου να υπολογιστούν οι μελλοντικές παροχές σε παρούσες αξίες.
«Όσον αφορά στη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, τίθεται έντονα το ερώτημα του πώς θα καλυφθεί το κόστος μετάβασης, δεδομένου ότι οι τρέχουσες εισφορές θα πάψουν να κατευθύνονται στην πληρωμή των σημερινών συντάξεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό. Οι μέχρι στιγμής απαντήσεις δεν είναι πειστικές», αναφέρει στο enikonomia.gr ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν απαντηθεί το ερώτημα αυτό δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Για μια μεταρρύθμιση που φέρνει τεκτονικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και θίγει τους κοινωνικά ασθενέστερους οι οποίοι θα δουν μειώσεις κάνει λόγο ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας. «Η ευθεία ανταποδοτικότητα θίγει τις χαμηλότερες συντάξεις. Με δεδομένη την κατάργηση των κατωτάτων ορίων επικουρικών συντάξεων οι ανάπηροι, όσοι έπαθαν εργατικό ατύχημα, όσοι λαμβάνουν συντάξεις λόγω θανάτου κλπ θα παίρνουν πολύ μικρές παροχές. Η μετάβαση από την κρατική, στην ατομική εγγύηση απομονώνει τον ασφαλισμένο και η σύνταξη του είναι εκτεθειμένη σε κάθε οικονομικό και μη κίνδυνο.», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Enikonomia.gr.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας: Δεν θα θιγούν οι συντάξεις
Από την αντίπερα όχθη, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας τονίζουν με έμφαση ότι η νέα μεταρρύθμιση δεν θίγει τις συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Επισημαίνουν δε, ότι το μεταβατικό κόστος από το παλιό στο νέο σύστημα, θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΑΓΕ, το Ταμείο για την αλληλεγγύη των γενεών, το οποίο σήμερα έχει αποθεματικά που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ και τα οποία διαρκώς αυξάνονται κατά περίπου 1 δις το χρόνο, και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Το μεταβατικό κόστος απλώνεται σε βάθος χρόνου 60 ετών, με τα πρώτα χρόνια να είναι σχετικά χαμηλό.
Πηγή: enikonomia.gr