Ο πανδημικός κοροναϊός είναι πιθανό να προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο ακόμα και αν δεν τον μολύνει άμεσα, υποδεικνύει μικρή μελέτη σε ασθενείς που πέθαναν από Covid-19.
Ερευνητές διαφόρων αμερικανικών ιδρυμάτων εξέτασαν τους εγκεφάλους 19 ασθενών χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης και ιστοπαθολογικές εξετάσεις.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται ως επιστολή στο New England Journal of Medicine, εστίασε σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον SARS-CoV-2: τον οσφρητικό βολβό που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης, και το εγκεφαλικό στέλεχος, το οποίο ελέγχει βασικές ασυνείδητες λειτουργίες όπως η αναπνοή και η καρδιακή συχνότητα.
Σε 14 από τους 19 ασθενείς, τουλάχιστον η μία από τις δύο αυτές περιοχές εμφάνιζαν βλάβες των αιμοφόρων αγγείων –ορισμένα αγγεία έφεραν αποφράξεις λόγω θρόμβων, σε άλλα υπήρχε αιμορραγία.
Στα σημεία της αιμορραγίας οι ιστοί παρουσίαζαν φλεγμονή, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ορισμένοι ασθενείς έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα όπως υπέρταση και διαβήτη.
Ο ίδιος ο ιός δεν βρέθηκε στους ιστούς που εξετάστηκαν, είτε επειδή ο ιός δεν φτάνει ποτέ ο ίδιος στον εγκέφαλο, είτε επειδή η λοίμωξη είχε καθαρίσει όταν επήλθε ο θάνατος, λένε οι ερευνητές.
«Τα αποτελέσματα μας κατέλαβαν εξαπίνης» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Αβίντρα Ναθ του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, μέλος της ομάδας.
Οι βλάβες που καταγράφηκαν εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή, είπε.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες ενδέχεται να μην προκλήθηκαν από την άμεση μόλυνση του εγκεφάλου από τον SARS-CoV-2, πρόσθεσε ο ερευνητής.
«Μελλοντικά σχεδιάζουμε να εξετάσουμε πώς η Covid-19 βλάπτει τα αγγεία του εγκεφάλου και κατά πόσο προκαλεί τα βραχυ- και μακρο-πρόθεσμα συμπτώματα που βλέπουμε σε ασθενείς» κατέληξε.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη αμερικανική μελέτη που ανίχνευε την πρωτεΐνη ακίδα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αλλά και σε ελληνική μελέτη που ανίχνευε αντισώματα κατά του κοροναϊού στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό καθώς και διαταραχή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ενός εμποδίου που κανονικά αποτρέπει την είσοδο παθογόνων παραγόντων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Σε συνδυασμό, τα ευρήματα των μελετών ίσως εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, τα γνωσιακά προβλήματα που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς με Covid-19, όπως προβλήματα μνήμης που παραμένουν για εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάρρωση.
Πηγή: In.gr