Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να αντιμετωπίσει στην παρούσα συγκυρία το ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμού ή διαστρέβλωσης των απόψεών του και, ταυτόχρονα, να επαναδιατυπώσει μια νέα, εναλλακτική, προγραμματική πρόταση, πειστικής για τους πολίτες, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5».
Μιλώντας σήμερα, Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021, στο «Κόκκινο 105,5», και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» με την Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να είναι πιο πειστικός απέναντι στους πολίτες και πως να κινηθεί στη βάση των υφιστάμενων περιορισμών:
«Κατά τη γνώμη μου, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει το θέμα της επαναδιατύπωσης μιας νέας, εναλλακτικής, προγραμματικής πρότασης. Υπογραμμίζω το εναλλακτικής, διότι επιβάλλεται να είναι και τολμηρή και ριζοσπαστική και εναλλακτική με βάση τον χαρακτήρα των σημερινών προβλημάτων. Διαφορετικός ήταν ο κόσμος, οι αντιθέσεις, πριν την πανδημία και διαφορετικά θα μας ξημερώσει μετά. Αν αυτά εμείς δεν μπορέσουμε να τα αναλύσουμε, να τα κατανοήσουμε και να τα αποτυπώσουμε σε νέου είδους προτάσεις, πιο ριζοσπαστικές και αντίστοιχες αυτών των προβλημάτων, θα είναι ένα μειονέκτημά μας. Νομίζω, όμως, ότι έχουμε όλα τα εφόδια για να το κάνουμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ «πρέπει να κάνει όσα περισσότερα μπορεί σε όλα τα επίπεδα. Με όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, εκμεταλλευόμενος και το πραγματικό περιθώριο ή χαραμάδα που υπάρχει σε αυτό το πραγματικά ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει από μια απλή, έγκαιρη, αλλά και αρκετά καυστική, εύστοχη και διεισδυτική ανακοίνωση, μέχρι μια σοβαρή, τεκμηριωμένη παρουσία στη Βουλή, μέχρι έναν ακτιβισμό -αφού δεν μπορεί να κάνει μια μεγάλη κινητοποίηση- μέχρι το να μιλάμε στον περίγυρό μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σημερινής συγκυρίας. Αλλά και την αναγκαία πολιτική δουλειά που σας είπα πριν».
Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ακόμα:
Συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις πάνε μαζί
· «Αξιόπιστες συμμαχίες, που να πείθουν τον κόσμο, να δημιουργούν έμπνευση και δυναμική, δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν βασίζονται σε κάτι προγραμματικά σαφές και συγκεκριμένο, αλλιώς είναι έωλες, είναι διάτρητες και μπορεί να υφίστανται κριτική από τον αντίπαλο. Ο κόσμος τι έχει ανάγκη να μάθει; Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να μάθουν ότι εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μόνος του ή με συμμάχους, θα αποκατασταθούν οι ζημιές από κάποια νομοθετήματα της παρούσας κυβέρνησης, θα βαδίσουμε στη στήριξη των συλλογικών συμβάσεων -σας λέω κάποια παραδείγματα- θα τερματίσουμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στις υποδομές της χώρας, είτε αυτό αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, είτε το φυσικό αέριο, θα ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική για το περιβάλλον, θα πούμε όχι –προφανώς- στην πανεπιστημιακή αστυνομία και νομίζω ότι θα πρέπει να διαλύσουμε την ομάδα Δράση, τον διάδοχο της ομάδας Δέλτα, η οποία λειτουργεί τελικά ως ένας τρομοκρατικός μηχανισμός καταστολής και δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών. Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος».
Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει τελικά να αποφύγει τα αποτελέσματα των διεργασιών που συμβαίνουν αυτή την περίοδο
· «Ο κόσμος, σε αυτού του είδους τις κρίσεις, συσπειρώνεται, αισθάνεται ότι θέλει να πατήσει κάπου κι αυτό είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό δεν διευκολύνει ώστε να επωάζονται άλλου είδους καταστάσεις, δεν διευκολύνει ώστε να βγαίνουν συμπεράσματα, να γίνονται ευθείες συγκρίσεις ανάμεσα στο τι προτείνει ο καθένας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα αυτά δεν λειτουργούν υποσυνείδητα, ότι δεν λειτουργούν στο “υπογάστριο” της κοινωνίας. Κάποια στιγμή, όταν τα πράγματα επανέλθουν σε μια στοιχειωδώς καλύτερη καθημερινότητα, όλα αυτά θα εκφραστούν. Άρα δεν μπορείς να αποφύγεις τα αποτελέσματα των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή».
Ένας ολοκληρωτικός εκτροχιασμός σε όλα τα πεδία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κυβέρνησης
· «Έχουμε τον εκτροχιασμό στα θέματα της υγείας, της αντιμετώπισης της πανδημίας. Από την άστοχη, την κακή και ιδεοληπτική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μάθει από τα λάθη της, με αποτέλεσμα όλα αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία 48ωρα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αρρυθμία που υπάρχει, με το γεγονός ότι έχει πέσει έξω το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων, σε συνδυασμό με τα, ούτως ή άλλως μεγάλα, προβλήματα της οικονομίας, θα οδηγήσουν σε έναν απόλυτο εκτροχιασμό, ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί, να είναι μονόδρομος οι εκλογές. Το λέω σε αντιδιαστολή με μια ελεγχόμενη κατάσταση, όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, όποτε το κρίνει εκείνη και με βάση το δικό της σκεπτικό, να κάνει εκλογές αναζητώντας ένα ξέφωτο μέσα στην πανδημία».
· «Η κυβέρνηση προφανώς θα αναζητήσει αυτή την ευκαιρία, αλλά, με πραγματικούς όρους, αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει έναν στοιχειώδη έλεγχο στα θέματα της υγειονομικής κρίσης. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός πηγαίνει πιο πέρα… […] Άρα, αυτό το success story απέναντι στην πανδημία δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, δεν θα είναι εύκολο. Αλλά δεν αποκλείεται αυτό που σας είπα πριν, ο αντικειμενικός εκτροχιασμός».
Η Εκκλησία δεν είναι κράτος εν κράτει
· «Η ίδια η Εκκλησία πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κράτος εν κράτει και ότι, εν πάση περιπτώσει, ο ρόλος, η παρουσία της αφορά τα ζητήματα της θρησκευτικής πίστης των συμπολιτών μας. Απόλυτα σεβαστό αυτό, αλλά ως εκεί. Υπάρχει ο διαφορετικός ρόλος ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία. Δεν μπορεί από μόνη της να επιλέγει τι θα σεβαστεί και τι δεν θα σεβαστεί. Θεωρώ ότι αυτή η στάση της, η οποία δεν είναι καινούργια, ενθαρρύνεται από κύκλους, από στελέχη που έχουν μια επιλεκτική πολιτική συγγένεια -όχι γιατί είναι πιστοί, καλά κάνουν και είναι πιστοί- αλλά εδώ επιχειρείται η εργαλειοποίηση της Εκκλησίας στην υπόθεση της πολιτικής. Πάντοτε συνέβαινε, συμβαίνει και τώρα».