Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, υπάρχει έλλειψη επαρκούς διαφάνειας και στα τεστ αλλά και στα κρούσματα. Μάλιστα ανέφερε πώς εκτιμά ότι αυτή τη πληροφορία δεν την έχουν ούτε τα μέλη της επιτροπής.
«Είναι δύσκολο να αναγνώσεις την τωρινή κατάσταση της πανδημίας. Έχουμε αλλαγή στον τρόπο που γίνονται τα τεστ. Ενώ τον Δεκέμβριο είχαμε αυξανόμενα τα μοριακά, τώρα έχουν μειωθεί δραματικά και είναι πολύ αυξημένα τα rapid. Ειναι πιο εύκολα μεν αλλά με πολύ μικρότερη αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα», υπογράμμισε η καθηγήτρια.
«Υπάρχει έλλειψη επαρκούς διαφάνειας τόσο για τα τεστ όσο και για τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ώστε να βλέπουμε τον δείκτη θετικότητας αναπεριοχή. Εκτιμώ ότι ούτε τα μέλη της επιτροπής (λοιμωξιολόγων) έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ», επισήμανε η κ. Λινού.
Η ίδια εκτιμά ότι η μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων στα νούμερα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αφορά το διάστημα έναν μήνα πριν και όχι τις ημέρες των εορτών.
«Είναι πιθανόν να εχουμε ανεπάρκεια ενημέρωσης και να μην μπορουμε να πάρουμε ή ή να άρουμε μέτρα. Θα ηταν σημαντικό να είχαμε όλη αυτή την πληροφορία», πρόσθεσε και σχετικά με το lockdown στον Ασπρόπυργο, είπε:
«Για παράδειγμα, μια πληροφορία για τον Ασπρόπυργο αναφέρει ότι τα κρούσματα δεν προήλθαν από τους κατοίκους, αλλά από τους εργαζόμενους στη (βιομηχανική) περιοχή. Δηλαδή, ο τρόπος που μετέβαιναν στην περιοχή ήταν επικίνδυνος, άρα θα έπρεπε ο εργοδότης να βρει τρόπο μεταφοράς τους».
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πού γίνονται τα τεστ και πόσα ακριβώς από αυτά είναι θετικά, σύμφωνα με την καθηγήτρια.