Γενναία ρύθμιση οφειλών, η οποία θα περιλαμβάνει και κούρεμα χρέους, επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο έθεσε ξανά στο τραπέζι ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.
Φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν προς το δημόσιο φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και προς τις τράπεζες πάνω από 250 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο προέχει σε αυτή τη φάση είναι σίγουρα και η ρύθμιση των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και ήδη ανέρχονται σε πάνω από 9 δισ., αν συμπεριλάβει κάποιος τόσο τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος, στο πλαίσιο όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, όσο και τις ληξιπρόθεσμες παντός είδους οφειλές οι οποίες έχουν “σπρωχθεί” χρονικά από τον ερχόμενο Απρίλιο και έπειτα.
Στο πρότυπο των 120 δόσεων
Περιγράφοντας το μοντέλο της πρότασης που επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μπορεί να γίνει “στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις αλλά και μερική διαγραφή του χρέους που έχει δημιουργηθεί”, τη ρύθμιση δηλαδή της κυβέρνησής του.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου δηλώνοντας ότι “πρέπει τώρα να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ρύθμισης των οφειλών, το οποίο θα περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας. Επίσης, να μετατραπεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικά ταμεία, έχει ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, καθώς προβλεπόταν και διαγραφή σημαντικού μέρους του ονομαστικού χρέους του οφειλέτη που θα έμπαινε στη ρύθμιση.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση απαιτούνται ακόμη πιο ριζοσπαστικές λύσεις, εκτιμώντας παράλληλα πως ο εκτρωματικός πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα τόσο για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο φυσικά και για τους εργαζόμενους.
Αυτό το οποίο σημειώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως θα πρέπει εδώ και τώρα να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για ένα new deal με σημαντικές πρωτοβουλίες για γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας, ενώ είναι γεγονός ότι στην πρόταση αυτή συναινεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου!