Έγγραφα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία έκλεψαν χάκερς από τα αρχεία του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου) και διέρρευσαν στο Διαδίκτυο φέρονται να καταγράφουν τις πιέσεις που δέχθηκε η υπηρεσία, ώστε να δώσει έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο πιο γρήγορα γίνεται, παρά τις ανησυχίες.
Αυτό καταγράφει η Le Monde σε ρεπορτάζ της, επικαλούμενη τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει στο dark web. Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν 19 επιστολές με ημερομηνία από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου από εργαζόμενους της υπηρεσίας, ανάμεσά τους και email που εστάλησαν σε πολλούς παραλήπτες (κάτι που κάνει την πιθανή χειραγώγησή τους ακόμη πιο δύσκολη).
Σε μια από αυτές τις επιστολές με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου, φέρεται να καταγράφεται η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, να αναφέρει σε στελέχη του ΕΜΑ ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο την ίδια στιγμή και ότι οι χώρες δεν πρέπει να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού για να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις στην έγκριση του εμβολίου.
Σε μια δεύτερη επιστολή, από τις 19 Νοεμβρίου, επισημαίνεται ότι ανώτερο στέλεχος της Υπηρεσίας περιγράφει μια «έντονη» και «μάλλον τεταμένη» τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους της Κομισιόν, η οποία έδωσε μια ιδέα τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο ΕΜΑ για το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης.
Επίσης, σε αλληλογραφία από τις 20 Νοεμβρίου ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να είμαι σε μέλη της δανέζικης υπηρεσίας φαρμάκων ότι η κίνηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώσει δημόσια ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna πρέπει να εγκριθούν στα τέλη του 2020 του προκάλεσε έκπληξη, καθώς είχαν εκφραστεί ενστάσεις από τον ΕΜΑ και για τα δύο εμβόλια.
Για το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech οι ανησυχίες περιλάμβαναν έλλειψη επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις παραγωγής, έλλειψη δεδομένων για τις εμπορικές παρτίδες και κυρίως «το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορές στην ποιότητα μεταξύ των εμπορικών παρτίδων και εκείνων που είχαν χρησιμοποιηθεί στις κλινικές δοκιμές», ιδιαίτερα μια μείωση στο βασικό του ΔΡΑΣΤΙΚΌ συστατικό, το RNA.
Το τελευταίο θέμα, σύμφωνα με την Le Monde, φέρεται να προκάλεσε την μεγαλύτερη ανησυχία στους ερευνητές, καθώς εκφράστηκαν φόβοι όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα, αλλά και για την ασφάλειά του.
Η αντίδραση του EMA και η απάντηση της Le Monde
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι οι άδειες για τα εμβόλια των δύο εταιρειών χορηγήθηκαν μετά από «ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση», τονίζοντας ότι παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, εντός Ε.Ε. υπήρχε συναίνεση να μην υπάρξει συμβιβασμός στα πρότυπα ποιότητας.
Παράλληλα, ο EMA υποστηρίζει ότι τα έγγραφα που υποκλάπηκαν έχουν παραποιηθεί ώστε να «σπείρουν δυσπιστία για την διαδικασία έγκρισης των εμβολίων».
Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι δύσκολο τα συγκεκριμένα αρχεία να έχουν παραποιηθεί, καθώς έχουν σε εκείνα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται και ο παραλήπτης, ενώ ορισμένα έχουν πολλαπλούς παραλήπτες, κάτι που κάνει πιο δύσκολη την χειραγώγησή τους.
Πηγή efsyn.gr/lemonde