Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για «πόλεμο» 30 ημερών και επιλέγουν να λάβουν αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, με την ελπίδα πως έως τον Απρίλιο θα υπάρξει αχτίδα φωτός, αφού αφενός οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες και αφετέρου θα έχει εμβολιαστεί και το μεγαλύτερο κομμάτι των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να μπει στο «κόκκινο» η Αττική, αφού βούληση παραμένει να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, ώστε και τα κρούσματα να μην αυξάνονται, αλλά και να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος και χώρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Aναφορικά με τα γυμνάσια και τα λύκεια, αποφασίστηκε να ανοίξουν σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα, αλλά να παραμείνουν κλειστά τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Αττική.
Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης στην Αττική και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας αποφασίστηκε να λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού, δηλαδή το click inside. Οι καταναλωτές θα κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα και θα μπορούν να το επισκεφθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο ωρών, στέλνοντας μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033. Τα υπόλοιπα καταστήματα του εμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργήσουν με το click away και τις παραγγελίες εκτός. Οπως, δηλαδή, δούλεψε το λιανικό εμπόριο κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Θα έχει προπληρωθεί η αγορά ή θα πληρωθεί στο κατάστημα κατά την ώρα που ο καταναλωτής θα παραλαμβάνει το προϊόν , αφού πρώτα έχει κλείσει ραντεβού και έχει στείλει μήνυμα στο 13033. Στις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο», το εμπόριο θα λειτουργεί κανονικά, με συγκεκριμένο αριθμό πελατών μέσα στα καταστήματα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και με τις αναγκαίες αποστάσεις. Σε ό,τι αφορά το ωράριο, η απαγόρευση κυκλοφορίας στις «κόκκινες» περιοχές θα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική, όπου εκτιμήθηκε ότι ο μεγάλος όγκος του πληθυσμού θα οδηγήσει σε καταστάσεις συνωστισμού, αν επεκταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας. Στην Αττική, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Σχέδιο
Είναι ξεκάθαρο πως, μαζί με τη μάχη κατά της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και γι’ αυτό κρατά και το λιανικό εμπόριο ανοιχτό, αφού το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές. Αλλωστε, όσον αφορά την οικονομία, η κυβέρνηση έχει χαράξει ένα σχέδιο τριών φάσεων για το 2021:
-Στην πρώτη φάση ο στόχος είναι να στηριχθούν έως τα τέλη Μαρτίου οριζόντια εργοδότες και εργαζόμενοι, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα και να μην αυξηθεί η ανεργία. Εν ολίγοις, τα μέτρα που αφορούν τη μείωση ενοικίων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και την αναστολή των συμβάσεων θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισχύ.
-Στη δεύτερη φάση, που χρονικά αφορά το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, ο σχεδιασμός θα είναι μεταβατικός. Δηλαδή, οι παρεμβάσεις θα είναι συγκεκριμένες και όχι οριζόντιες, αφού πλέον αναμένεται να έχουμε επιστρέψει σε μερική κανονικότητα. Ουσιαστικά, θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα κριθεί ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο ώστε να έχουν μια πρώτη εικόνα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εκείνη την περίοδο, αλλά και το κόστος των μέτρων αυτών.
-Στην τρίτη φάση, ο σχεδιασμός αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά. Σαφής στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, για να αντιστραφούν το κλίμα στην οικονομία και οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.