Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού στην Ελλάδα αλλά και για τη ραγδαία αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κοροναϊού στις «κόκκινες» περιοχές.
Οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη του πρώτου κρούσματος της λεγόμενης Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε έναν ιερέα και ενώ μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που πλέον ανέρχονται σε τουλάχιστον 174.
Το συγκεκριμένο στέλεχος – νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – θεωρείται έντονα μεταδοτικό και ανθεκτικό, προκαλώντας προβληματισμό αλλά και ανησυχία στους επιστήμονες.
Λόγω της επικινδυνότητας του στελέχους, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, έσπευσαν στη Θεσσαλονίκη για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο εντοπισμός του πρώτου γνωστού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς προέκυψε στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή -όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.
Xθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους λόγω του εντοπισμού δύο κρουσμάτων της νοτιο-αφρικανικής μετάλλαξης του ιού.
Με το επιβεβαιωμένο κρούσμα να αφορά εργαζόμενο σε ενοριακό ναό της Θεσσαλονίκης, «με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως «οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι».
Ερωτηθείς σχετικά από το που προήλθε το νέο στέλεχος του κοροναϊού, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις για να μπορέσει να οριστικοποιηθεί. Τόνισε δε, ότι δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι των εμβολιασμών και παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Το τρίτο κύμα και το ολικό lockdown
Την ετοιμότητα για όλα τα σενάρια, δηλαδή από ολικό lockdown όπως του περυσινού Μαρτίου μέχρι και διαρκή μέτρα -ακορντεόν, περιέγραψε ως το ζητούμενο της επόμενης περιόδου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως «όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τις «κίτρινες» περιοχές να προσέχουν, γιατί αν υπάρχει συνωστισμός σε αυτές σε 15 μέρες θα είναι «κόκκινες» και περιέγραψε πως «οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο».
Για το λόγο αυτό, «τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας πακέτο στήριξης της εστίασης, η επανεκκίνηση της οποίας καθυστερεί ακόμη.
Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης, παρότι σημείωσε πως έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα.
Η κατάσταση στη χώρα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 484 νέα περιστατικά του ιού, την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι είναι 255, ενώ την τελευταία ημέρα κατέληξαν 17 ακόμα άνθρωποι.
Οσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική καταγράφονται τα 221, σχεδόν τα μισά για μια ακόμα ημέρα, ενώ στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν 66 νέα κρούσματα. Μείωση παρουσιάζεται στην Δυτική Αττική με 6 νέες μολύνσεις.
Συνολικά 108 νέα κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.
Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).
Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
Η κατανομή
⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.