Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, θα ισχύουν:
Για Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική:
-Κατ’ αρχήν εντάσσονται στο κόκκινο οι Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί τα Σαββατοκύριακα. Κυκλοφορία μόνο για τους έξι λόγους που γνωρίζουμε.
-Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων. Παραμένουν ανοιχτά Γυμνάσια και Δημοτικά.
-Λειτουργία λιανεμπορίου μόνο με click away (αναστέλλεται το click in shop).
-Κομμωτήρια, καταστήματα υγιεινής και ΚΤΕΟ λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
-Τα Σαββατοκύριακα θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, έως τις 5 το απόγευμα. Κλειστές και οι λαϊκές αγορές τα Σάββατα.
Οι υπόλοιπες περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» είναι:
Εορδαία Κοζάνης, Θήβα και Τανάγρα, Σπάρτη, Ζάκυνθος, Λέσβος.
Στις «κόκκινες» από αύριο εντάσσονται οι περιοχές:
Ρέθυμνο, Πήδνα Κολινδρού, Δήμοι Δυρφίων Μεσσαπίων, Ανδραβίδας και Τεμπών.
Επιπρόσθετα των παραπάνω, ιδιαίτερα επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση στους δήμους:
Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης. Στην Πάτρα η αύξηση αγγίζει το 53%.
Στις παραπάνω περιοχές θα ισχύσουν από αύριο το πρωί στις 6 τα εξής επιπλέον μέτρα:
-Αναστέλλεται η λειτουργία λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, προσωπικών υγιεινής, ΚΤΕΟ και πρακτορείων ΟΠΑΠ.
-Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Ανοιχτά μόνο σε Μύκονο και Θήρα.
-Αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων και εκκλησιών, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
Τα νέα μέτρα ισχύουν έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με την καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν συνολική επιδείνωση της κατάστασης: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίας 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά.
Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, ενώ ειδικά για την Αττική, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στην Αττική στα 4.400. Ειδικά για τα σχολεία, είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολιαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.
Ακολούθως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και ειδικότερα για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη, από την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικά για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές. Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό φθάνει το 50%. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ο κ.Μαγιορκίνης επέμεινε στην τήρηση της «κοινωνικής φούσκας», δηλαδή της επαφής με λίγα και συγκεκριμένα άτομα. Η κόπωση αναδεινύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης, έιπε. Πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης το προσεχές διάστημα.