Το νομοσχέδιο των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη Νίκης Κεραμέως και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας. Δημοσίως έχουν βγεί βεβαίως μόνο πρώην υπουργοί και βουλευτές, που έχουν ελευθερία κινήσεων, δεδομένου ότι το Μαξίμου έχει χαρακτηρίσει αυτό το νομοσχέδιο εμβληματικό και έχει καταστήσει σαφές ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή.
Της Β. Σαμαρά
Και βέβαια στο χώρο της ΝΔ πολλοί θεωρούν ότι η ανομία στο χώρο των ΑΕΙ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος, καθώς και πολλοί που στηρίζουν την ατζέντα νόμου και τάξης.
Όμως ακούγονται πλέον και φωνές, έστω και εκτός κομματικών τειχών πλέον, που υποστηρίζουν ότι ενώ πράγματι υπάρχουν κατά καιρούς στα πανεπιστήμια βανδαλισμοί, καταστροφές και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στους καθηγητές και τους πρυτάνεις, η ίδρυση αστυνομίας των ΑΕΙ δεν είναι καλή ιδέα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και δύο πρώην υπουργοί Παιδείας. Ο Γιώργος Σουφλιάς, που είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο οποίος με άρθρο του στο Βήμα εξέφρασε την αντίθεση του στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπενθυμίζοντας τη συνταγματική επιταγή για το αυτοδιοίκητο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Και ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή Άρης Σπηλιωτόπουλος, που συνυπέγραψε κοινή δήλωση με τον πρώην υπουργό Χρήστο Ζώη και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές και σαφώς αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.
Και δεν είναι μόνο ο πάλαι πότε μητσοτακικός Σουφλιάς και ο πάλαι πότε καραμανλικός Σπηλιωτόπουλος, αλλά και ο πρώην βουλευτής Θόδωρος Φορτσάκης, τον οποίο είχε επιλέξει για επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς και ο οποίος το 2014 ως πρύτανης είχε κλείσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από επεισόδιο με φοιτητές που είχαν προγραμματίσει συμβολική κατάληψη. Και ο κ. Φορτσάκης όμως δήλωσε (Action24) ότι: “Δεν πρέπει η Αστυνομία να κατοικοεδρεύει στο Πανεπιστήμιο”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στόχαστρο και γαλάζιων στελεχών. Η τροπολογία Κεραμέως για την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων στους επαγγελματικούς φορείς είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται επαγγελματικοί κλάδοι που αποτελούν βασικούς σπόνδυλους της ραχοκοκκαλιάς της γαλάζιας παράταξης. Ενώ πολλοί στο χώρο της κεντροδεξιάς θεωρούν τον Χρυσοχοϊδη “ξένο σώμα” στη ΝΔ.
Πηγή: news 247