Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας βρίσκονται σε πολικές θερμοκρασίες, και η Μόσχα δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει την ενόχλησή της από την ταύτιση της Αθήνας με τη Δύση και τις ΗΠΑ.
Δύο πρόσφατα γεγονότα δείχνουν την ενόχληση της Μόσχας. Πρώτον η διαρροή περί της πρότασης του Σεργκέι Λαβρόφ στον Νίκο Δένδια για συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου, και δεύτερον η δημόσια άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί στην παρέλαση που προγραμματίζεται για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Παράλληλα, η Μόσχα χτίζει τις σχέσεις της με τις γειτονιές χώρες και κυρίως με την Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Μια ένταση όμως, που είναι πολύ πιθανόν να είναι προσωρινή, αφού το μέλλον προβλέπεται θερμό για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, και η επανάκαμψη των ΗΠΑ που είναι θέμα χρόνου, θα συνδυαστεί με ισχυρές συμμαχίες. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτο στη σειρά μήνυμα της Μόσχας προς την Αθήνα, ήταν η άρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί τη χώρα μας για τις εκδηλώσεις και την παρέλαση που σχεδιάζεται να γίνει για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21.
Γιατί δεν έρχεται ο Πούτιν
Η άρνηση αυτή διατυπώθηκε δημοσίως -κάτι που αποτέλεσε πλήγμα για την ελληνική κυβέρνηση- από τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Πεσκόφ, και ήταν κάτι που στους γνώστες των ελληνορωσικών εξελίξεων, δεν προκάλεσε έκπληξη. Ο λόγος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vradini.gr δεν έχει να κάνει μόνο με τη στροφή της Αθήνας στη δύση και την Ουάσιγκτον, αλλά και με κάτι άλλο.
Συγκεκριμένα προσκλήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετάσχει στην παρέλαση της Μόσχας για τη «μέρα της Νίκης» στις 9 Μαϊου. Η απάντηση ήταν θετική. Στη συνέχεια άλλαξε η ημερομηνία για λόγους επιδημιολογικούς και μετατέθηκε για τις 24 Ιουνίου. Όμως η ρωσική πλευρά είχε απαιτήσει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά κριτήρια με καραντίνες κ.λπ. κάτι που απέρριψε μετά βδελυγμίας η ελληνική πλευρά. Και κάπου εκεί έληξε η όλη ιστορία.
Οι Ρώσοι δεν παραδέχονται ότι είναι τελεσίδικη η άρνηση του Πούτιν, και δεν αποκλείουν ακόμη την επίσκεψή του, λέγοντας απλώς το ότι δεν είναι στο πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει αργότερα. Αλλά οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει…
Δεύτερο μήνυμα το εμβόλιο
Το δεύτερο μήνυμα της Μόσχας ήταν η διαρροή για την πρόταση συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, του γνωστού πια σε όλους Σπούτνικ, από τον Σεργκέι Λαβρόφ προς τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψη του πρώτο στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες.
Η διαρροή είχε γίνει από τότε αλλά είχε περάσει στα ψιλά, και ουδείς είχε δώσει σημασία. Άλλωστε προείχε τότε η προσπάθεια των εταιρειών που συνεργάζονταν με την ΕΕ και η οποία ήταν στην τελική ευθεία.
Το υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου διέψευσαν την πληροφορία περί πρότασης συμπαραγωγής του εμβολίου, αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν ότι έγινε. Οι Ρώσοι ειδικά, χαμογελάνε ειρωνικά όταν τους θέτουν το ερώτημα σχετικά με το εάν έγινε πράγματι η πρόταση Λαβρόφ και τους επισημαίνουν την διάψευση της κυβέρνησης.
Βέβαια η πρόταση δεν είχε χαρακτήρα…φιλανθρωπίας, αλλά σκληρής πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά όπως και να έχει, ήταν μια πρόταση, η αποδοχή της οποίας θα σήμαινε την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην προσπάθεια αντιμετώπιση της πανδημίας. Ή όπως έλεγε έμπειρος πολιτικός της ΝΔ «θα σήμαινε την στοχοποίηση της Ελλάδας από τη Δύση».
Η διαρροή ξανάγινε πριν από λίγες μέρες από ρωσικές πηγές, και το θέμα επανήλθει στην επικαιρότητα αφού τα πράγματα με τα εμβόλια δεν πάνε καλά πουθενά στην Ευρώπη, και η Ρωσία έχει ευκαιρία να ενισχύσει και πολιτικά τη θέση της μέσω του εμβολίου.
Σύμφωνα με πηγές του vradini.gr η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά του Λαβρόφ, επειδή διείδε προσπάθεια διείσδυσης της Ρωσίας και διάσπασης του μετώπου της ΕΕ στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Τουρκία η οποία θα είναι υπέγραψε συμφωνία συμπαραγωγής του εμβολίου, δεν είναι μέλος της ΕΕ, και φυσικά δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης.
«Η Ελλάδα δεν μπορούσε να στηρίξει πολιτικά αυτή την επιλογή, γιατί δεν θα μπορούσε να την δικαιολογήσει στην ΕΕ, και τη δύση γενικότερα, και θα εμφανιζόταν ως διασπαστής του ενιαίου μετώπου», λέει στο vradini.gr κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει εκ των έσω την κατάσταση. Το ίδιο στέλεχος παραδέχεται ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να συμπορευτεί με την ΕΕ, έχοντας υπόψη της και άλλες παραμέτρους, και όχι μόνο την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο θόρυβος γύρω από το εμβόλιο έχει πολιτική στόχευση και δείχνουν τις ΗΠΑ, αλλά εκτιμούν ότι η πραγματικότητα είναι με το μέρος τους, και θα πιστωθούν τελικά τα όποια οφέλη.
Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπολογιστεί το πολιτικό όφελος για τον Πούτιν, η Ρωσία ήδη αξιοποιεί την επίδραση του εμβολίου στην εικόνα της, η οποία έχει πληγεί καίρια τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg τουλάχιστον 20 χώρες έχουν εγκρίνει τη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας-μέλους της Ε.Ε., ενώ αγορές κλειδιά όπως η Βραζιλία και η Ινδία είναι κοντά στο να δώσουν έγκριση.
Τώρα, η Ρωσία προσανατολίζεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει προβλήματα με το πρόγραμμα εμβολιασμού, λόγω έλλειψης εμβολίων.
Η Ρωσία σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει βρει πρόσφορο έδαφος στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Η Αργεντινή έλαβε μισό εκατομμύριο δόσεις του Sputnik V τον Ιανουάριο ενώ δόσεις έλαβαν και η Νικαράγουα, η Παραγουάη η Βενεζουέλα και η Βολιβία, ο πρόεδρος της οποίας μάλιστα…υποδέχθηκε τα εμβόλια στο αεροδρόμιο.
Η Βραζιλία επίσης ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου. Τέλος, η Γουινέα έγινε το πρώτο κράτος της Αφρικής που άρχισε να εμβολιάζει με το Sputnik V τον Δεκέμβριο, ενώ αναμένει άλλες 1,6 εκατομμύρια δόσεις φέτος. Η Ζιμπάμπουε, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ανάμεσα στους πιθανούς πελάτες της Ρωσίας.