Με το νομοσχέδιο για την Παιδεία εκτελείτε συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων για πελατεία 24.000 μαθητών που κόβετε από τα ΑΕΙ, τόνισε προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε ότι «αντί να προσλάβετε καθηγητές, παίρνετε αστυνομικούς ενώ δεν είχατε την τσίπα να ζητήσετε μία συγγνώμη για το κορονογλέντι στην Ικαρία».
Ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού στον οποίο καταλόγισε «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης».
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το γενικότερο ζήτημα της υποβάθμισης της δημοκρατίας από την κυβέρνηση με την εκμετάλλευση των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει την Παιδεία όπως και την Υγεία με όρους καταστολής, ότι επιχειρεί συνολικά την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, ενώ για το νομοσχέδιο για την Παιδεία του καταλόγισε ότι προσπαθεί να εκτελέσει το συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων. Επιπλέον τον κατηγόρησε για υποκρισία θυμίζοντας την αλαζονεία που επέδειξε στη επίσκεψη στην Ικαρία.
Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν για μία καλύτερη ζωή».
Συνολικότερα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι « ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. ‘Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. ‘Οσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».
Ειδική και ειρωνική αναφορά έκανε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια…Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον του για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η προσπάθεια εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων: « φέρνετε και ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων. Να αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Αυτό κάνετε σήμερα. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ.
Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση το συμβόλαιο συμφερόντων που εκτελείτε, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, με τους ιδιοκτήτες κολεγίων τριετούς φοίτησης και μάλιστα αμφιβόλου επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας. Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια»
Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είπε: «Με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που στερείται εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής λογικής, καθώς η βελτίωση των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις δε σχετίζεται με την εφαρμογή οποιουδήποτε βαθμολογικού «κόφτη», αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Λύκειο. Σχεδόν ένας στους τρεις από τους εισακτέους θα μένει σίγουρα εκτός…Και θα έχουν δυο επιλογές. Να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για σπουδές. Ή να πουλήσουν οι γονείς τους ότι έχουν και δεν έχουν.Αν έχουν αρκετά σε κάποιο αξιόπιστο ίδρυμα εκτός. Αν έχουν λιγότερα να γίνουν η πελατεία των κολεγίων. Αυτό επιχειρείτε».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην βία στα πανεπιστήμια. Ωστόσο απέκρουσε την κατηγορία ότι «γίνονται βιασμοί στα πανεπιστήμια», με αιχμή κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι Εθνικό Θέατρο για να γίνονται βιασμοί», αφήνοντας υπονοούμενο για τον κ. Λιγνάδη.
Για το θέμα της βίας είπε ότι «φυσικά μας προξενούν αποτροπιασμό οι εικόνες ντροπής που καταλύουν την έννοια του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όταν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους έχουμε παραβατικές συμπεριφορές ή τραμπούκους που τρομοκρατούν. Είτε φοιτητές είτε καθηγητές». Αλλά και σε αυτό το πεδίο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποκρισία θύμισε την εποχή που «ο κ. Βορίδης κυκλοφορούσε με τα μπαλταδάκια στη Νομική σχολή, την εποχή της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, τον Καλαμπόκα» και κατέληξε στον διορισμό στην θέση του υφυπουργού του Κώστα Κατσαφάδου που «Έστειλε μαζί με άλλους τον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα γιατί αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουν συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ…Αλλά εσείς που σήμερα μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια τον επιβραβεύσατε και τον κάνατε υπουργό, πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε …».
Συνολικότερα ανέφερε ότι «Μετά την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, η όποια υπόνοια για έκνομες πράξεις εντός των πανεπιστημίων, βαραίνει πλέον την αστυνομία, η οποία είναι η κατά νόμο υπεύθυνη και όχι πλέον τα ίδια τα πανεπιστήμια. Γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα. Και γιατί θα το λύσει η δημιουργία αστυνομικών τμημάτων εντός ;».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τους κινδύνους από την λειτουργία ανεκπαίδευτων ειδικών φρουρών μέσα στα πανεπιστήμια και κατέθεσε συγκεκριμένα περιστατικά όπου έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα ειδικοί φρουροί.
Συμπύκνωσε λέγοντας: «Εσείς λοιπόν επιλέγετε να φέρετε έναν νόμο που μειώνει τους εισακτέους, μειώνει τη χρηματοδότηση, κλείνει τμήματα περιφερειακά, δεν προσλαμβάνει καθηγητές, παρά μόνο ειδικούς φρουρούς». Έκλεισε με προειδοποίηση: «Αντιμετωπίζετε τη πανδημία με τα πρόστιμα και την αστυνομία. Όχι με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και με επιδημιολογική επιτήρηση. Αλλά με πρόστιμα και αστυνομική επιτήρηση».
Πηγή: Documento