Το σοβαρό πρόβλημα με τις μεταλλάξεις της Νοτίου Αφρικής στη χώρα μας ανέδειξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή. Οπως είπε, το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό, εκτός του ότι η περιοχή μπαίνει σε σκληρό lockdown, οι πολίτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε να μην μεταδοθεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη.
«Τα 2/3 των κρουσμάτων σχετίζονται με τη δημοτική ενότητα Εύοσμου. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα ώστε να περιοριστεί η μετάδοση», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Αναφορικά με τον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ποιές περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο και ποιες βγαίνουν και μεταφέρονται στο πορτοκαλί με χαλαρότερα περιοριστικά μέτρα.
Στο “βαθύ κόκκινο”, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, μπαίνουν οι δήμοι Ευόσμου – Κορδελιού και Καλύμνου. Στο “κόκκινο” παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας πλην της Σκύρου. Το ίδιο συνεχίζει να ισχύει και για την Αττική αλλά και τη Μύκονο, που παραμένουν σε αυστηρό lockdown.
Στο “κόκκινο” εντάσσονται από αύριο ως τη Δευτέρα και: Κεφαλλονιά, Θάσος, Ηλεία, πλην του δήμου Ανδρίτσαινας και Κρεσταίνων, Αγιά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Ηράκλειο Κρήτης, Κόρινθος και Νεμέα της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Δεν παρατείνονται τα μέτρα και εντάσσονται στο πορτοκαλί, οι περιοχές: Στον δήμο Θήρας, στον δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, στον δήμο Εορδαίας Κοζάνης (μετά από μήνες), στον δήμο Σπάρτης.
Στο κόκκινο παραμένουν: Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Τανάγρα, Θήβα ,Τέμπη, Άργος Μυκηνών και Κάρπαθος.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του δήλωσε:
Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.
Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.
Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη “φούσκα” επαφών.