Μέσα στον ορυμαγδό των δεκάδων φρικαλέων καταγγελιών νέων ανθρώπων, των πρωτοφανών προσπαθειών συγκάλυψης και των «βαρυσήμαντων» χωρίς περιεχόμενο δηλώσεων από τα χείλη κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να τραβηχτεί η κουρτίνα και να μιλήσουμε για την ουσία και την ανάγκη να μπει άμεσα η Ελλάδα στο κάδρο των χωρών που σέβονται τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι ακριβώς αυτή η ουσία που απογυμνώνει όλη την υποκρισία και την αδιαφορία των αρμoδίων.
Της Α. Ψαρρά
Στον πάγο μπήκε από την κυβέρνηση των αρίστων ο θεσμός «Το Σπίτι του Παιδιού», ένα συγκροτημένο και επίπονο έργο που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας ειδικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, καθηγητές, νομικοί και παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης ειδικευμένοι στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενα έργο που θα έβαζε επιτέλους φραγμό στους διαχρονικούς εφιάλτες ανηλίκων και ενηλίκων, οι οποίοι αναγκάζονται δεκάδες φορές να αναπαράγουν τις τραγικές καταγγελίες τους για κακοποίηση. Και όμως, η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση δεν άρεσε στη σημερινή κυβέρνηση απλώς και μόνο επειδή ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει την ουσία του έργου και παραθέτει τη διαφορά αντιλήψεων, που ίσως εξηγεί τις αγκυλώσεις μπροστά στον εφιάλτη που ζουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Οι κινήσεις του υπουργείου
Αφού αποφάσισε να κόψει στα δύο το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναθέτοντας το πιο σημαντικό κομμάτι του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και αφού ταλαντεύτηκε μέχρις ότου κατανοήσει ότι οι υπηρεσίες ανηλίκων δεν μπορούν να υπάγονται στη δικαιοδοσία της ΕΛ.ΑΣ., η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέκρινε την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του νέου Ποινικού Κώδικα ως μοναδική θεραπεία των κορυφαίων προβλημάτων στα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης. Αντί, δε, να φροντίσει να λειτουργήσουν έστω οι πρώτες τρεις από τις πέντε έτοιμες δομές «Σπίτι του Παιδιού», σπαταλάει χρόνο για τη δημιουργία επιτροπών όπως αυτή που δημιούργησε 20 νέες διευθύνσεις, αναθέτοντας στην υπηρεσιακή γραμματέα Βασιλική Γιαβή τη στελέχωσή τους.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο γενικός γραμματέας Πάνος Αλεξανδρής ασχολούνται με κοστοβόρες ανακαινίσεις του υπουργείου, με συμβάσεις και αναθέσεις έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικούς οργανισμούς και επιδίδονται σε διαρκείς επικοινωνιακές κορόνες για την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών. Αυτό το επιτελείο έκρινε ότι το έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού δεν είναι επαρκές! Ένας υπουργός βιοπαθολόγος, ένας άπειρος υφυπουργός και δύο νομικοί χωρίς ειδίκευση σε θέματα δικαιωμάτων ανέστειλαν επ’ αόριστον το πρώτο μεγάλο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Διαχρονική κακοποίηση
Η φρίκη που ξεχύθηκε σαν ποτάμι όλο το τελευταίο διάστημα, η φρίκη που βίωσαν και βιώνουν τα θύματα επιβεβαίωσε ότι οι νέοι αυτοί άνθρωποι είναι ακόμα απροστάτευτοι, αφημένοι στις πολιτικές και ιδεοληπτικές εμμονές του επιτελικού κράτους. Ούτε το συγκλονιστικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη («Ανίκανοι να προστατεύσουν τα κακοποιημένα παιδιά», «Εφ.Συν.» 11.10.2020) για την ανάγκη να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο νομοθετημένος θεσμός «Σπίτι του Παιδιού», ούτε οι εκκλήσεις δικαστικών λειτουργών και κατάλληλα εκπαιδευμένων ειδικών επιστημόνων για την ανάγκη να μπορούν πλέον τα θύματα να καταθέτουν μόνο μία φορά σε ασφαλές περιβάλλον και να μη βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα δεν συγκίνησαν την κυβέρνηση.
Ακύρωσαν έναν έτοιμο νομοθετικά και πρακτικά θεσμό, προτιμώντας να πληρώνουν ενοίκια σε άδεια κτίρια και να έχουν σε αχρηστία ειδικά εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ ψυχολόγους που στάλθηκαν εκεί με χρήματα του Ιδρύματος Νιάρχος για να εκπαιδευτούν σε θέματα κακοποίησης ανηλίκων. Τώρα το υπουργείο, με κύριο κυβερνητικό όχημα τις μεγαλύτερες ποινές, που δεν έχουν καμία σχέση με τη φροντίδα του θύματος και την εξευτελιστική δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται αν επιμείνει στην καταγγελία, ανακοινώνει ότι θα ανακαλύψει την Αμερική!
Ο εφιάλτης και το τραύμα διαρκείας
Το 2006 ακούστηκαν για πρώτη φορά οι καταγγελίες παιδιών για το οικοτροφείο-κολαστήριο «Παιδικό Σπίτι» του Κωνσταντίνου Λαλαούνη στον Πειραιά. Από τότε και μέχρι το 2020, που καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ιδρύματος, τα παιδιά αναγκάστηκαν να ξαναζήσουν αμέτρητες φορές τον εφιάλτη τους, καταθέτοντας ξανά και ξανά προκειμένου να καταστεί «ώριμο το αποδεικτικό υλικό», όπως σημειώνει απαντώντας στη Σοφία Μπεκατώρου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.
Οσοι παρακολούθησαν στις 15 Φεβρουαρίου την εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή (Alpha) θα διαπίστωσαν την ωριμότητα και τη συγκρότηση της Σοφίας Μπεκατώρου, που βρήκε τόσο κουράγιο να καταγγείλει τον θύτη της, αλλά και την πλήρη ανεπάρκεια των απαντήσεων του κ. Κώτσηρα:
Σ. Μπεκατώρου: «Επρεπε να ξαναζήσω όλο αυτό το γεγονός από την αρχή έτσι ώστε να υπάρχει πιθανότητα να αφαιρεθεί η άδεια να βρίσκεται σε αθλητικούς χώρους ο άνθρωπος που με βίασε. Μετά ήμουν άρρωστη, μου ήρθαν ξανά οι εφιάλτες κι όποιος δεν το έχει ζήσει αυτό δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να φλερτάρεις κάθε φορά με την κατάθλιψη. Ούτε οι ενήλικες μπορούν να το διαχειριστούν όλο αυτό. Ολα τα θύματα λένε ότι, αν ήξερα τι θα βίωνα, δεν θα το είχα καταγγείλει».
Γ. Κώτσηρας: «Το πώς οδηγείται ένα θύμα στη Δικαιοσύνη είναι κομβικό. Το νομικό οπλοστάσιο υπάρχει. Απαιτείται γρήγορη ταχύτητα στις διαδικασίες, να περιοριστούν μεν οι καταθέσεις, αλλά χρειάζεται και ώριμο αποδεικτικό υλικό. Εξετάζονται όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις. Ο υπουργός ευαισθητοποιήθηκε και από την πρώτη στιγμή ζήτησε να επαναξιολογηθούν τα αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα. Η παραγραφή θα πρέπει να ξεκινά στην ενηλικίωση. Θα είμαστε άτεγκτοι».
Στην επίμονη ερώτηση της δημοσιογράφου πώς όλα αυτά λειτουργούν υπέρ του θύματος αλλά και στην ερώτηση της Σ. Μπεκατώρου για τους λόγους που οι έτοιμες δομές «Σπίτι του Παιδιού» δεν λειτουργούν, εμποδίζοντας τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης που επιτρέπει στα θύματα να μην ξαναζήσουν τον εφιάλτη, ο υφυπουργός απάντησε ότι το «Σπίτι του Παιδιού» νομοθετήθηκε αλλά δεν μπορούσε να λειτουργήσει ορθολογικά και ότι πρωτοβουλία του υπουργείου είναι να συνενωθούν όλες οι υπηρεσίες ανηλίκων ώστε να λειτουργούν ενιαία. Κι όποιος καταλάβει… κατάλαβε.
Οι ερωτήσεις έμειναν στον αέρα μαζί με την «ευαισθησία» του υπουργείου, που ακόμα αδυνατεί να καταλάβει ότι άλλες υπηρεσίες αφορούν την ανήλικη παραβατικότητα και άλλες είναι οι αναγκαίες υπηρεσίες και δομές που αφορούν την κακοποίηση ανηλίκων.
Καταθέσεις ανηλίκων σε… «φιλικό» χώρο στη ΓΑΔΑ!
Απαντώντας στις 5 Ιανουαρίου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση δύο χρόνων από την ψήφιση του Νόμου (2017) μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης (2019) που θα έθετε σε λειτουργία τις δομές. Απέδωσε, δε, τη συνεχιζόμενη αναβολή εφαρμογής της στον χρόνο που χρειάστηκε για να ενημερωθεί ο ίδιος όταν ανέλαβε, ενώ διαβεβαίωσε ότι θέλει να ενισχύσει και όχι να καταργήσει τον θεσμό.
Διαπίστωσε, μάλιστα, «μείζονα οργανωτική δυσλειτουργία, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ως αυτοτελή γραφεία δεν έχουν υπαχθεί διοικητικά σε συγκεκριμένη διεύθυνση ή τμήμα του υπουργείου» και εντόπισε αδυναμίες και ανεπάρκειες στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Και έτσι ο Κ. Τσιάρας έβαλε στον πάγο ένα έργο που οι τρεις δομές του ήταν απολύτως έτοιμες, οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους πληρώνονται από το Δημόσιο, το πλαίσιο λειτουργίας τους είναι απολύτως συμβατό με τις ανάλογες δομές άλλων χωρών (σύμφωνα και με το πόρισμα του ΣτΠ) και είναι δεδομένη η υπαγωγή και η εποπτεία αυτών των αυτόνομων μονάδων αποκλειστικά από τις εισαγγελίες.
Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. του κ. Χρυσοχοΐδη είχε την εξαιρετική ιδέα να καταθέτουν οι ανήλικοι θύματα σε «φιλικό» χώρο μέσα στη ΓΑΔΑ (!) και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 26.1.2021 απάντησε καταφατικά στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ότι πράγματι μπορούν να οδηγούνται σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ ανήλικα θύματα και να καταγράφεται εκεί από παιδοψυχολόγο η δικανική τους κατάθεση μαζί με όποιο υλικό μπορεί να προσκομιστεί και να παραδίδονται μετά όλα στους διάδικους. Η κίνηση αυτή έχει και την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πηγή: efsyn