Την κοινοτοπία «Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή», που είχε αναφέρει στις δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενστερνίζονται απόλυτα και στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα παραγόντων της αγοράς που ασφυκτιά από το επτάμηνο lockdown.
Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που χθες περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, 477 διασωληνωμένους ασθενείς, 39 θανάτους και 6,12% θετικότητα, όπως εκτιμούν στην Κυβέρνηση, μπορεί να συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά από εκεί και πέρα θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση. Και αυτή τη φορά, λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, εκτός απροόπτου, θα πρόκειται για την σταθερή πορεία προς το τέλος της οδυνηρής περιπέτειας που βιώνει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, χωρίς πια τη μορφή «ακορντεόν», δηλαδή να ανοίξει για να ξανακλείσει στη συνέχεια.
Κομβικός σε αυτή τη χρονική στιγμή θα είναι ο ρόλος του εμβολιασμού του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το θετικό αφήγημα που καλλιεργούν τις τελευταίες μέρες το επικοινωνιακό επιτελείο και οι κορυφαίοι υπουργοί, θέλοντας να μεταδώσουν στους κουρασμένους πολίτες ένα μήνυμα ελπίδας για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, παρουσίασε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων και του σταδιακού ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας, δεδομένης και της ολοένα και μεγαλύτερης πίεσης που υφίστανται τα δημόσια ταμεία λόγω του lockdown. Βάσει του συγκεκριμένου προγραμματισμού και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανοίξουν το λιανεμπόριο (Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης προσδιόρισαν την 22η Μαρτίου) και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο και ο τουρισμός από τον Μάιο. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι «περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά».
Απαγορευτικό μετακίνησης
Η αίσθηση που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη το Πάσχα το οποίο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μπορεί να μην είναι απολύτως παραδοσιακό, αλλά πολύ πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρυσι και ίσως στο χωριό, με την άρση του απαγορευτικού μετακίνησης από νομό σε νομό.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, συνεχίζονται στις ευπαθείς -λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων- ομάδες και σε συνδυασμό με τις αυξημένες παραδόσεις εμβολίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υπάρχει η προσδοκία ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι τώρα.
Μέχρι το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ εξαιρετικά θετικό χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πρόκειται, όπως λένε, «για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την Ελλάδα αφού διευκολύνει τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα και θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό».
Παράλληλα, η κυβερνώσα παράταξη περνά στην αντεπίθεση στο θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και καταγγέλλει «τον άτυπο σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Υγείας, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ανάμεσα σε διάφορα άλλα παραληρηματικά, ότι καλεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κόσμο της Αριστεράς ‘’να βγει από τον λήθαργο και τον φόβο της πανδημίας’’ και ‘’να προκαλέσει λαϊκές κινητοποιήσεις τώρα’’. Λες και η πανδημία είναι λήθαργος κι όχι πραγματικότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.