Η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς σκληρών περιοριστικών μέτρων -τυπικά- έως τις 16 Μαρτίου, ωστόσο επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στη χώρα μας δείχνει να επιδεινώνεται, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου 3.215 κρούσματα.
Παράλληλα, 46 ακόμη ασθενείς κατέληξαν αφότου νόσησαν με την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, τους 484 φτάνουν οι διασωληνωμένοι.
Έτσι όπως όλα δείχνουν το lockdown παίρνει παράταση, τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, ενώ υπάρχουν δηλώσεις ειδικών και υπουργών που κάνουν λόγο για άρση στις 29 Μαρτίου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση του λοκντάουν εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα προβλέπει, σύμφωνα με το MEGA, ότι:
- Στις 22 ή στις 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο με sms στο 13032 και ίσως χρονικό όριο 3 ωρών για τις αγορές και όχι με click away..
- Στις ίδιες ημερομηνίες, 22 ή 29 Μαρτίου σχεδιάζεται να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και σε δεύτερο χρόνο, 1-2 εβδομάδες μετά, θα ακολουθήσουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία..
- Στα μέσα Απριλίου, πιθανότατα 12 ή 19 του μηνός, θα ανοίξει η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με συχνά τεστ στους εργαζόμενους.
- Τον Μάιο, όταν θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα ανοίξουν και τα τουριστικά καταλύματα ενώ τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δηλαδή σε ποσοστό άνω του 60%..
- Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο προβλέπεται το Πάσχα να επιτραπούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού και έτσι να έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε στα χωριά μας.
Δηλώσεις Γεωργιάδη Γώγου
Αδωνις Γεωργιάδης και Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις, ανέφεραν ότι δεν είναι δεδομένο ότι στις 22 Μαρτίου… ανοίγουμε. Στις 22 ή το αργότερο 29 του μήνα θα ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα μαγαζιά κάποιες ώρες την ημέρα, στέλνοντας μήνυμα σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό.
Τόνισε, μάλιστα, ότι ο περιορισμός θα είναι μόνο χρονικός και όχι χιλιομετρικός, με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους.
Συμφωνά με τον υπουργό Ανάπτυξης , οι έως τώρα εκτιμήσεις είναι ότι η αγορά δε θα ανοίξει με τη μορφή ακορντεόν, για να ξανακλείσει δηλαδή στη συνέχεια, λόγω των εμβολιασμών αλλά και λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.
Συμφωνά με τον υπουργό λόγω της προόδου στο κομμάτι των εμβολιασμών είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γώγος, σχολίασε στον ΑΝΤ1: «ελπίζω μετά τις 22 Μαρτίου να ανοίξουν οι δραστηριότητες».
“Είναι σωστό να συζητάμε για το άνοιγμα της αγοράς, ώστε να προγραμματιστεί σωστά και να γίνει με σωστό και μελετημένο τρόπο” τόνισε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πάντως ότι προέχει να επιτηρηθεί η φροντίδα των ασθενών, δεδομένης και της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.
Όσον αφορά στο lockdown, τόνισε ότι θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας. “Είναι τέτοια η κατάσταση που θεωρείται δεδομένη μια παράταση” σημείωσε.
Για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια στις μεταλλάξεις απάντησε ότι το βρετανό στέλεχος, που φαίνεται να επικρατεί και έχει την αίσθηση ότι θα φθάσει το 90 με 100% σιγά, σιγά, καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Τι δείχνουν τα κρούσματα
Για μία ακόμη ημέρα, οι μισές περίπου νέες λοιμώξεις του κορονοϊού καταγράφονται στην Αττική, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονται και την ισχυρότερη πίεση εξαιτίας της πανδημίας.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς και Αχαΐα «βράζουν».
Συγκεκριμένα η Αττική έχει 1.572 νέα κρούσματα, με το κέντρο της Αθήνας να έχει 431 νέες μολύνσεις και τον Πειραιά 301.
Παράλληλα η Θεσσαλονίκη καταγράφει 395 νέα περιστατικά, ενώ η Αχαΐα 149.
Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική
- Ανατολική Αττική 158
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 169
- Δυτική Αττική 80
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 264
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 431
- Νησιά 24
- Νότιος Τομέας Αθηνών 145
- Πειραιάς 301
Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα
- 395 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 149 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 48 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 102 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 11 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 150 κρούσματα υπό διερεύνηση
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1,6%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. Το 84,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.,73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς.
Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
Σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς οι νοσηλείες covid-19 αυξάνονται και το σύστημα υγείας στην Αττική βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».
Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται για την νοσηλεία covid περιστατικών, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» για την νοσηλεία non covid περιστατικών και επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών.
Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για την διάθεση των 215 κλινών, υπεγράφη στις 5 Μαρτίου, από την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους διοικητές 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας , κ. κ. Παναγιώτη Στάθη, Χρήστο Ροΐλο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς.
Συγκεκριμένα καθορίζεται πως κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα.
Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του ΕΣΥ για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων.
Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση της διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό.
Υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά. Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ως άνω διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ. Έτσι, το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν»,το οποίο παραχωρείται για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες λειτουργεί ως non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας, με την ενσωμάτωση παθολογικών κλινικών από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Οι παθολογικές κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων έγιναν κλινικές περιστατικών Covid. Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα.
Επιπλέον χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, παραχωρεί στο ΕΣΥ το Ιατρικό Περιστερίου, που θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, παραχωρεί την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, για Covid περιστατικά και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Οπως είπε ο υπουργός η συνέχεια θα είναι με ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης.