Η κυβέρνηση ανακήρυξε σήμερα, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ως “Εχθρό” της τα Κοινωνικά Δίκτυα απευθύνοντας άμεση προειδοποίηση προς όσους εκφράζονται μέσω αυτών και κυρίως τους νέους, ακολουθώντας την πρακτική αυταρχικών καθεστώτων με πρώτο εκείνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Του Αντρέα Παναγόπουλου
Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αποκαλυπτική όχι μόνο ως προς το πως αντιμετωπίζει τα Κοινωνικά Δίκτυα και την ελεύθερη έκφραση, αλλά και ως προς την εξήγηση της εκτεταμένης λογοκρισίας των τελευταίων εβδομάδων σε αναρτήσεις και σχόλια χρηστών του Facebook.
«Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, του επονομαζόμενου και “ναού της Δημοκρατίας”.
Διαπιστώνοντας ότι τα καθεστωτικά, μονόπλευρα ΜΜΕ τα οποία χρηματοδοτεί άμεσα και έμμεσα, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο όσους μένουν ανεπηρέαστοι από την προπαγάνδα της, τους χρήστες του διαδικτύου και τους νέους. Για τους δεύτερους μάλιστα, ο πρωθυπουργός πρότεινε και την κατάλληλη κατήχηση υποταγής:
«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί ήδη να έχουν. Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται με αυτό τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους χωρίς ν’ αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς ν’ αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί εντός εισαγωγικών να τους σερβίρει», είπε χαρακτηριστικά χωρίς καμία αναστολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά λογοκρισίας σε αναφορές στον απεργό πείνας, ισοβίτη, Δημήτρη Κουφοντίνα, λίγα 24ωρα μετά τα δεκάδες χιλιάδες αρνητικά σχόλια στο “προφίλ” του ίδιου του πρωθυπουργού και μία μόλις μέρα μετά τον τσουνάμι στα social media με το hashtag #boycotGreekMedia, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες χρήστες διαμαρτυρόμενοι για τα φαινόμενα μονταζιέρας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ώρες σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορικά με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.
Η στάση αυτή, που σήμερα εκφράστηκε πολιτικά από τον αρχηγό της Δεξιάς παράταξης στηρίζεται, καθώς φαίνεται, στα πιο σκοτεινά υπόγεια του παρακράτους και του υπουργείου Ξυλοδαρμού Πολιτών, η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει και άλλες φορές εκφραστεί εναντίον των Κοινωνικών Δικτύων. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από το προπαγανδιστικό υλικό που μοιράστηκε στα ΜΜΕ, την ώρα που στο βήμα της Βουλής ήταν ο πρωθυπουργός σε ένα κατάπτυστο κείμενο με τίτλο “42 αλήθειες για την αστυνομική αυθαιρεσία και υπέρμετρη βία“.
Σε αυτό το μνημείο γκεμπελισμού ανακατεμένου με αποσπάσματα του περίφημου αλλά άγνωστου μέχρι χθες, πορίσματος της Επιτροπής Αλιβιζάτου το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά στην περίοδο 2017-2018, διαβάζει κανείς τα εξής απίστευτα:
- Δεν έχει αυξηθεί η αστυνομική αυθαιρεσία αλλά οι… καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία
- Οι πολλαπλάσιοι έλεγχοι της αστυνομίας φέρνουν και περισσότερες… τριβές με τους πολίτες
- Σχεδόν κάθε περιστατικό όπου η Αστυνομία κάνει χρήση βίας καταγγέλλεται ως αυθαιρεσία ή υπέρμετρη, κάτι που για ορισμένους πολιτικούς χώρους λειτουργεί ως πολιτική καμπάνια διαρκείας
- Τα αποσπασματικά βίντεο και οι εικόνες που δεν έχουν καταγράψει όλο το περιστατικό, αλλά μόνο την αντίδραση των αστυνομικών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη χρήση βίας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος περί αύξησης της αστυνομικής βίας. Σε κάθε γεγονός το διαδίκτυο πλημμυρίζει από βίντεο των οποίων ο έλεγχος αξιοπιστίας είναι αδύνατος.
Και βέβαια σπεύδει να αναφέρει πως “η Γαλλία έφτασε στο ακραίο μέτρο να προτείνει νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση καταγραφής των αστυνομικών δράσεων” δείχνοντας έτσι και μία κατεύθυνση του καθεστώτος στο επόμενο διάστημα.
Δεν είναι τυχαίο το ότι οι εμπνευστές και οργανωτές της επίθεσης είναι σε θεωρητικό επίπεδο ο καθηγητής Αλιβιζάτος (ένας άνθρωπος που γεννήθηκε όταν ακόμη υπήρχαν ταχυδρομικά περιστέρια και που προφανώς δεν γνωρίζει ούτε κατά που πέφτει το Facebook και το Twitter) και σε εκτελεστικό επίπεδο ο υπουργός παντός καιρούς Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τις γνωστές εμμονές του κατά των νέων κυρίως ανθρώπων.
Ολα δείχνουν ότι τα σχέδια είναι έτοιμα. Εδώ και καιρό η Δεξιά Παράταξη έχει “φυτέψει” εταιρείες που ασκούν λογοκρισία ως συνεργάτες τους Facebook, πράγμα που παραδέχθηκαν και οι ίδιες απαντώντας σε καταγγελίες εφημερίδων και δημοσιογράφων. Τώρα εξυφαίνει τον τρόπο που θα βάλει συνολικά “φίμωτρο” στις πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης και θα περάσει το νομοθετικό πλαίσιο για διώξεις χρηστών που θα γράφουν κάτι που θα θεωρείται αντικαθεστωτικό. Στα πρότυπα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Ο εφιάλτης για τη Δημοκρατία γίνεται όλο και πιο μαύρος με όργιο αστυνομικής βίας και λογοκρισίας. Ευτυχώς υπάρχουν ισχυρές άμυνες!